grip

 

Şimdi, yılın grip aşısı zamanı. Ancak doktorunuza, eczanenize ya da yıllık grip aşınızı olduğunuz kliniğe gitmeden önce bilin ki bu yıl grip aşıları değişti –şimdi tercih ettiğiniz aşılar arasında seçenekleriniz var.

Önce, grip gerçekleri. Eğer grip aşısı için ikna edilmeye gereksiniminiz varsa; Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) griple bağlantılı ölümlerin yıllık olarak 3000 ile 49000 arasında  insanı etkilediğini tahmin ediyor. Bu ölümlerden yüzde 90’ı 65 yaş ve üzeri insanlarda ortaya çıkıyor. Ve Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi ve CDC tarafından yapılan yakın zamanlı bir araştırmaya göre grip aşısı olma grip bağlantılı hastaneye yatma riskini erişkinler için yüzde 71.4 ve 50 yaş ve üstündeki insanlar için yüzde 76.8 oranında azalttı, 2011-2012 grip sezonunda.

Hangi aşıyı yaptırdığınızın önemi yok, şunu hatırlamanız önemlidir ki herkesin -6 aylıktan başlayarak- her yıl bir çeşit grip aşısına gereksinimi var, diyor Dr. Susan J. Rehm,  Cliveland Kliniğinde Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkan Yardımcısı ve Doktor Sağlığı Direktörü.

Var Olan Aşı Tipleri

Standart üç-tipli (trivalent) aşı. Bu hepimizin alışık olduğu grip aşısı ve A.B.D. deki aşı tedarikinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yumurtalarda yetişen bir virüsü kullanarak üretiliyor ve kasınıza (“intramuscular”) enjekte ediliyor, genellikle kolunuzun üst kısmına. Aşı gribin üç tipine karşı koruyor: Aşı 6 aylık ve daha yaşlı insanlar için onaylı, farklı markalar farklı yaşlar için onaylı.

Standart dört tipli (quadivalent) aşı. Bu yıl, üçten çok dört tipe karşı koruyan aşı var (fazladan bir B tipi eklenmiş). “Bu potansiyel olarak fazladan koruma sağlayacak, çünkü bazı griplere geleneksel trivalent aşının korumadığı B tipi neden oluyor, diyor. Ancak diyor bu aşı bu yıl yeni olduğu için “ grip hastalıkları dönemi bitmeden önce ne kadar ek koruma sağladığı bilinemez.” Uzmanlar bütün gelecek aşıların quadivalent olacağını söylüyor, diyor.

Yüksek-dozlu aşılar. Bu aşı (bu da kasa veriliyor) sıradan grip aşılarından dört kez fazla antijen içerir ve bir yaşlı insanın bağışıklık sistemini aşı yapıldıktan sonra arttırır. Yaşlanma doğal olarak bir insanın bağışıklık tepkisini azalttığından diyor Dr. Rehr, bu aşı 65 yaş ve üzerindeki insanlara öneriliyor. Üç tipli gribe karşı korur ve koruma profili sıradan grip aşılarınınkine benzer. “Yeni edinilen bilgi bu aşının standart doz aşınınkiyle karşılaştırıldığında yüzde 25 daha iyi kapsama alanı olduğunu öneriyor,” diyor Rehr.

Burun spreyi aşısı. Bu, iğne korkunuz varsa, sağlıklıysanız ve 2-49 (ve hamile değilseniz)  yaş arasındaysanız bir seçenek. Adı FluMistQuadrivalent, burun içine sıkılıyor ve ilk kez bu yıl dört tipli gribe karşı koruyor.

Acısız bir aşı. Eğer 49’dan yaşlıysanız ve iğnelerden nefret ediyorsanız, başka umut da var. 18’den 64’e kadar insanlar için onaylı, bu aşı, Fluenza Intradermal, cilde enjekte ediliyor, kasa değil ve sıradan aşı için kullanılanlardan yüzde 90 daha küçük iğneyle yapılıyor. Bu versiyon üç tipli gribe karşı koruyor.

Yumurtasız standart doz trivalent. Eğer siz yumurtaya alerjik az sayıda insandan biriyseniz, aşıdan vazgeçmeniz için bir neden yok.  İlk yumurtasız grip aşısı, Flublok, tırtıl hücrelerinde –onca şeyin arasında-  üretilmiş, üç tipten grip proteinleri içeriyor, mevcut  ama18-49 yaş arasındaki kişilere sınırlı.  Eğer bu koşulu karşılamak için çok yaşlıysanız yumurta alerjisinde deneyimli bir doktorla konuşmalısınız.

http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/flu-shots-2103?utm_source=Newsletter&utm_medium=613

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle