harArtrit keyif aldığınız şeyleri yapma yeteneğinizi bozabilen ağrılı bir sorun.  Ancak eklemlerinizi korumak, rahatsızlığı azaltmak ve hareketliliği attırmak için bazı adımlar atabilirsiniz.

Fizik tedavi uzmanları etkinlikleri nasıl değiştirebileceğinizi ve günlük işleri nasıl daha kolay yapabileceğinizi öğretmekte çok yararlı olabilirler. Ancak bugünden başlayarak kendi yapabileceğiniz basit şeyler de var. İşte bunlardan beşi:

1. Hareket edin. Tek bir pozisyonda çok uzun süre kalmaktan kaçının. Bir masada çalışırken örneğin, her 15 dakikada bir kalkın ve gerinin. Evde oturup televizyon izlerken ya da okurken aynı şeyi yapın.

2. Gücünüzü keşfedin. En güçlü eklemlerinizi ve kaslarınızı çalıştırın.  Parmak ve bilek eklemlerini korumak için ağır kapıları kolunuzun kenarı ya da omuzunuzla iterek açın. Merdivenlerde kalça ya da diz stresini azaltmak için güçlü bacakla çıkın zayıf olanı aşağıda tutun.

3. İleriyi planlayın. Rutininizi basitleştirin ve organize edin böylelikle güç ve ağrılı hareketleri en aza indirebilirsiniz.  Pişirme, temizlik ya da hobileriniz için gereken şeyleri yakınınızda kullanacağınız yerlerde tutun (birkaç takım temizlik malzemesi olsa bile, bir tane mutfakta ve birer tane banyolarınızda gibi, örneğin.)

4. İşi azaltan aygıtlar ve uyumlu yardımcılardan yararlanın. Basit alet ve aygıtlar yemek yapma, bahçeyle uğraşma ya da hatta giyinme gibi günlük etkinliklerinizin yapılmasını kolaylaştırabilir. Uzun kollu tutucular örneğin, yetişemediğimiz şeylere ulaşmak için tasarlanmışlardır. Plastik tutucular fıçı musluğu, kalem, diş fırçası ve gümüş eşyalar gibi şeyleri daha iyi kavramanıza yardım eder. Eczaneler, medikal eşya mağazaları ve internet artritli insanlar için çeşitli yardımcı malzeme bulundurmaktadır.

5. Yardım isteyin. Artritli insanlar genellikle giderek başkalarına bağımlı olma olasılığından korkarlar. Ancak artritli insanların yalnızca çok az bir yüzdesi ciddi bir şekilde engelli olur. Genede artritin duygusal yükü çok olabilir. Artritin sizi nasıl etkilediği konusunda ailenizi ve arkadaşlarınızı eğitin ve ihtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/5-ways-to-keep-arthritis-from-slowing-you-down

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot