Yaşlanmanın kötü taraflarından biri gençken garanti sandığımız bazı küçük şeylere güle güle demektir. İster zayıflayan görüşümüz ya da isterse de mükemmelliği azalan dengemiz olsun yıllar geçiş ücretini sonunda alıyor. Ve bu işitmemize gelinceye kadar hiçbir yerde daha açık bir şekilde ortaya çıkmıyor. Ancak ne yapabiliriz?

İşitme aygıtları işitmeyi hızlıca düzeltebilirler ancak pahallı olabiliyorlar. Ayrıca yalnızca işitme kaybının belirtilerini yok ediyorlar arkadaki nedenleri değil.  İşitmenizi geliştirmeye ya da hatta yaşlanmayla bağlantılı işitme kaybının gelecekte bir sorun olmasını önlemeye yardımcı olabilecek bazı doğal adımları atmalı.

İşitmenizi Gürültüden Koruyun

Yüksek sesler doğal olarak işitme kaybına neden olur. Bütün gürültülerden uzak kalmak olanaklı değilse de kulaklarınızı olabildiğince çok yüksek seslerden korumak önemlidir. Bu müziğin aşırı yüksek olduğu gece kulüplerini, yangın araçlarının bağıran sirenlerini ve inşaat yerlerindeki hiç bitmeyen gürültüyü kapsar. Kulak tıkaçları, kulak manşonları ve diğer koruyucu aletler bu bakımdan mükemmeldir  ve işitme kaybına neden olabilecek potansiyel gürültülü ortamlarda çalışıyorsanız kullanılmalıdır.

Müzik dinlerken kulaklık kullanma konusunu da düşünmek önemlidir. Birçok insan müziği olabildiğince çok açıyor, arka plandaki sesleri bastırmak için ancak bu işitmenize daha da çok zarar veriyor. Eğer kulaklarınızda zil hissiyle kalmışsanız müziğin sesi çok yüksek olmalıdır!

Child-covering-ears-against-loud-noise-500x333

Kulak Kirini Çıkartın ama Güvenle!

Kulak kiri geliştiğinde, işitme yeteneğini tıkar. Kulak kirini evde çıkarmak olanaklıdır ancak bunu çok dikkatli olarak yapmak zorundasınız. Temizlemek için pamuk kulak çubuklarını kullanacak çok kişi var ancak kulak zarını delme riski var  ve bu da işitmenize daha çok zarar verebilir.

İç Kulak Hücrelerini Koruyun

Kulak içindeki hücreler zaman içinde hasar görür ve ölür. Düzeltilemeyeceklerinden yaşlanma bağlantılı işitme kaybına yol açarlar. Hücreleri sağlıklı tutmak için olanaklı olan her şeyi yapmak önemlidir. Bunu yapmanın yollarından biri doğru besinleri almaktan geçer, özellikle anti oksidanlar, C ve E vitaminleri. Her gün çok miktarda yaban mersini ve turunçgil yiyin ve günlük besin desteği alın.

İşitmeyi Egzersizlerle Geliştirin

Bedendeki diğer organlar gibi kulaklar da egzersizlerden yararlanır. Bu spor salonunda yaptığınız normal egzersiz değildir. Hem işitmeyi geliştirecek hem de zaman içinde azalmasını önleyemeye yardımcı olacak egzersizleri yapmaya gereksiniminiz var.

Bazı insanlar başka seslerle çevriliyken işitmekte güçlük çekerler, kafelerde, restoranlarda, barlarda ve diğer halk yerlerindeki gibi. İşitme egzersizleri sesleri filtre etmenize yardımcı olur, böylelikle yalnızca işitmek istediğiniz şeyleri işitirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu radyoyu açmak ve sonra etrafınızdaki insanlar konuşmaya başlamaktır. Mantıklı bir düzeye ayarlanmış bir sesle bir bakın bakalım tekrarlatma gereksinimi duymadan konuşmayı yürütüp söylenenleri anlayabiliyor musunuz? Buradaki oyun  kendinizi etrafınızdaki sesi duymazdan gelip söylenene duyma konusunda çalıştırmaktır.

İşitmenize yardımcı olacak doğal yollar zaman alır ama yararlıdırlar. %100 etkin olmayabilirlerse de ve işitme kaybınızın nedenine bağlı olacaklarsa da daha fazla işitme kaybı sorunu yaşamamanıza yardımcı olacak bazı araçlar sağlayabilirler size.

http://lovebeingretired.com/2013/03/28/natural-ways-to-improve-your-hearing/

“Ve bitirmek başlamaktır. Son, başlayacağımız yerdir.”
~ Eliot