hammock-300x240Emeklilik sizin ve aileniz için ne anlama geliyor?

Ebeveynlerimizin çoğu için disiplinli, üretken bir yaşam sürdürmek bir beklentiydi ve bedeni ve ruhu bir arada tutmak için gerekliydi. Ancak şimdi, uzun yaşayan pek çok kişiye emeklilik verilmiş bir idam cezası gibi görünebilir. Dolmamış günlerin boşluğu depresif ve moral bozucu olabilir ve hastalığa yol açtığı da kanıtlanmıştır ve yardım yoksa, erken ölüm.

İyi ki emekliliği tam da reklamlarda gördüğünüz gibi yapmak için giderek daha fazla seçenek var.

Birçok kişi için emeklilik  bir kapı kapanır, diğeri açılır anlamına geliyor.

92 yaşındaki kayınpederimi, 65 yaşında emekli oldu, kayınvalidem emekliliğinin ilk 20 yılında meşgul etti. Kayınvalidem öldüğünde, kayınpederim kayınvalidemin yaptığı işleri yaparak kendini meşgul etti. Okumaya başladı –bu iki oğlunu da çok şaşırttı çünkü daha önce eline bir kitap aldığını görmemişlerdi. Çevrede yaşlılar için etkinlikler buldu, email ve skype bağlantıları öğrenme dahil.

Sam; emeklilikte 30. yılı

Sam; emeklilikte 30. yılı

Kendi ebeveynlerimin emekliliğini düşündüğümde biz çocuklar şanslıydık: Babam emekli olduğunda enerjisini ve beyin gücünü daha önce zaman bulamadığı bir tutkuya doğru çevirdi. Ölümünden önceki yıllarda sanatçı oldu, çocukları olabilecek yaşlardaki öğrencilerle kurslara katılarak.  Deneyerek, iş yaparak ve ‘meşguliyeti’ onu artık meşgul etmediğinde kaybettiği öz güvenini tekrar kazandı, çocukları ve torunları onun sanat yeteneği mirasına sahip.  Annem kardeşimin Yapımcı Yardımcısı oldu, yaptığı çeşitli belgesellerde.

En iyi arkadaşımın kayınvalidesi –uzun süredir dul- çevrede bir halk kolejinin sınıflarında ‘denetim’ yapıyor, gözlemci olarak, ama ne tam ücret ödüyor ne de kağıtlar ve sınavlar için endişe etmek durumunda kalıyor. Ayrıca merkezde okulu terk etmişler için gönüllü olarak öğretme yeteneklerini kullanıma koyuyor.

68 yaşındaki emekli, duyularının sonundaki komşum bunun tersi. Eski bir banka yöneticisi, bıkmış ve kendini yararsız hissediyor. Karısı –Emekli Erkekler İçin Günlük Bakım- kurma şakası yapan, bir köpek satın aldı ve şimdi  o günde birkaç kez köpeği gezdiriyor, komşularla karşılaşıyor ve onlarla sohbet ediyor.

Dünyanın gidişatını yalnızca camdan izleyen  hep daha hırçın görünen yaşlı kadınlar kadar değil. Uzun bir süre önce dışarı çıkar ve öğrenciler okuldan çıktığında, evinin önünden geçtiklerinde onları selamlardı. Geçen hafta ona evinin önündeki verandada rastladım ve seslendim. “Kimse benimle ilgilenmiyor artık. Çocuklarım kendi çocuklarıyla meşgul. Ben artık ilginç değilim ve dürüstçe söylemek gerekirse artık kimseyle de ilgilenmiyorum,” dedi. Geri dönüp ayaklarını sürüyerek içeri girdi.

Para kazandığınız iş bittiğinde değerli beceriler ve deneyimler ne sıklıkta önemsenmez. Kendini değersiz hissedenlere ve – önemli olduğundan-  yararlanabilecek olanlara ne kadar yazık.

Benim paketim: annemin ve babamın ve kayınpederimin yolunu izleyeceğim ve kendi emeklilik öncesi zamanımı beni zihnen sağlıklı tutacak ilgi alanları ve etkinlikleri belirlemek için kullanacağım, böylelikle kendimi kaybolmuş ve koşuşturma içinde olmaya devam eden bir dünyayla uyumsuz hissetmeyeceğim.

http://www.ability4life.com/retirement-what-does-it-mean-in-real-life/

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld