Harvard doktorlarıDüzenli fiziksel etkinlik kalbinizi, akciğerlerinizi ve kaslarınızı iyi durumda tutmanıza yardım eder ve yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Aynı şekilde beyninizi çalıştırmak da zihninizin keskin ve belleğinizin sağlam kalmasına yardım edebilir. İşte size beyninizi etkinleştirmek için iki yol.

Meşgul ve angaje olun

Başarılı Yaşlanma üzerine MACArthur Vakfı çalışması, Amerika’daki uzun erimli bir yaşlanma çalışması, eğitim düzeyinin insanlar yaşlandıkça zihinsel kapasitenin en güçlü öngörücüsü olduğunu buldu. Daha fazla eğitim bir insanın bellek ve düşünme hünerlerini alıkoyması için daha çok olasılık demek. Diğer bir araştırma konuşma yapma, öğretme ya da diğerleriyle müzakere etme gibi karmaşık işleri yapmış olan insanların bellek kaybı (demans) risklerinin entelektüel olarak daha az talebi olan işlere sahip insanlardan daha az olduğunu gösterdi.

Olasılıkla resmi eğitim yılları ya da meslek tipinin kendisi değil belleğe yarar sağlayan. Entelektüel zenginleşme ve öğrenme beyni daha fazla bağlantı yapması için teşvik eder. Daha çok bağlantı daha dirençli beyin demek.  İşte bu öğrenme alışkanlığının ve zihinsel mücadele gerektiren etlinliklerle – yeni bir dil ya da sanat öğrenme gibi- uğraşmanın beyni nasıl iyi durumda tutmaya yardım edilebileceğidir.

Toplumla bağlantılı kalın

Diğer insanlarla yakın bağlar kurma ve sürdürme zihinsel becerileri ve belleği korumanın başka bir yoludur. Sosyal bağlantıların bunu yapabilmesinin pek çok yolları var. Sosyal etkileşim ve zihni meşgul eden etkinlikler genellikle el ele gider ( okul çocukları için gönüllü olma ve onlara danışmanlık yapmayı düşünün). Sosyal ilişkiler ayrıca stresli zamanlarda destek sağlar, stresin beyinde yol açabileceği hasar verici etkileri azaltarak.

Sosyal destek aile üyeleriyle, arkadaşlarla, akrabalarla ya da bakım verenlerle ilişkilerle olduğu kadar dini bir topluluktan ya da diğer bir organize gruptan gelebilir.

Anlamlı, sosyal meşguliyet gerektiren etkinliklerin özellikle yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Baltimore Experience Corps’un yürüttüğü bir çalışmada gönüllüler ya bir bekleme listesine (kontrol grubu) ya da okul ve kütüphane zamanında ilkokul çocuklarına yardım eden gruba ayrıldı. Erken sonuçlar programa aylarca bağlı kalan katılımcıların yönetim fonksiyonlarını ve belleklerini geliştirdiklerini gösterdi.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/two-ways-to-stay-mentally-sharp

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier