Blueberry_Use

Somon bazen kanser önleyici olarak lanse edilir. Pek çok beslenme uzmanı yaban mersini, kale ve  tarçın kabuğunun sağlık yararlarını överler.  Bir yiyecek manav tezgahından süper yiyecek statüsüne nasıl yükseltilir? Bir uzman, Phil Hagen, Mayo Kliniğin Sağlıklı Yaşam Programından koruyucu tıp uzmanı, bunun bir addan çok neler olması gerektiğini açıklıyor.

 Etiket Koyma

Süper yiyecek adı sözlüğe resmi bir tanımı olmadan 15 yıl kadar önce girdi, diyor Dr. Hagen. “Terim çoklukla sizin dikkatinizi çekmek ya da size bir şey satmak için kullanılır, yani alıcının dikkatli olması gerek,” diyor. Üzerlerinde araştırma yapılmış yiyecekler için bile kanıtlar alçak gönüllü, az ya da hiç yok.”

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi  (CDC) geçenlerde besin yoğunluklarıyla “güç merkezi” meyve ve sebzeleri sınıflamaya çalıştı –en üstteki su teresini Çin lahanası ve pazı izledi. Her ne kadar marketçiler herhangi bir şeyi süper yiyecek olarak  etiketleme özgürlüğündelerse de Dr. Hagen herhangi tek bir yiyeceğin süper olabileceğine inanmıyor. “Etrafta günlük düzenli olarak tüketmemiz gerektiği varsayılan  30-50 besinin hepsine sahip bir yiyecek yok,” diyor.

Dr. Hagen insanlara olabildiğince  gıda-yoğunluklu yiyecekleri yemesini öneriyor. “Taze yiyecek daima daha iyi,” diyor.

Besinleri Hafife Alma

Ulusal Sağlık Enstitüsü  40 maddeyi besin olarak dikkate alıyor, çoğunlukla A, B, D, K ve E vitaminleri, bunların yanısıra iz mineralleri ve belirli yağlar ve kimyasallar. “Ancak bu değerlendirme hastalık önleme bakımından ümit verici ama tam olarak anlaşılmamış olan bioflavonoidler ve polifenoller ve diğer antioksidanlar gibi sağlık koruyucu olarak düşünmeye başladığımız bütün bu bileşik gruplarını sallantıda bırakıyor ,” diyor Dr. Hagen. Aslında yaban mersini CDS’in güç merkezi yiyecekleri için oluşturduğu yeni kriterleri karşılamıyor bile halbuki çilek karşılıyor, diyor Dr. Hagen.

som

Yediğinizsiniz

Dr. Hagen’in  favori bir yiyecek listesi var, kesin olarak süper yiyecek olarak değerlendirilmeyen. Bunlar bakliyatlardır, az kalorili ama çok protein ve fiberli,  “herkes bunları besin olarak görmez bile ama biz sağlıklı özellikleri olduğunu biliyoruz,” diyor.  Fındık-fıstık ki yüksek yağ ve kalorili ama  çoğunlukla süper yiyecek olarak dikkate alınıyorlar, ancak Dr. Alerjisi olmayan hastalarına kilo almadıkları sürece özgürce yemelerine izin veriyor ki yüksek kalorileri büyük ölçüde yararlı yağlarından geliyor. Sevdiği diğer proteinler bildiğiniz yumurtayı, yanı sıra az yağlı yoğurdu ve az yağlı sütü kapsıyor, “ki protein ve kalsiyum bakımından yüksekler ama kalori bakımından oldukça düşükler.”

Gökkuşağı Lezzetler

Beslenme uzmanları dünyaya baktığında ve sağlıklı insan gruplarını bulduğunda onların hemen hemen daima geniş çeşitlilikte yiyecek yediklerini görüyorlar, diyor Dr. Hagen. “Gece uyumama yardım eden insan bedeninin  gerçekten çeşitli bir yiyecek setinden ihtiyacını yapma yeteneğinde olduğunu biliyor,” diyor.  Kale bile bir gün gerçekten süper yiyecek olarak ortaya çıkarsa, diyetimizin önemli bir kısmını oluşturursa bu iyi olmaz.

Dr. Hagen’in temel kuralı: Çok renk çeşitliliği olan taze yiyecek yiyin ve sıklıkla  farklı yiyecekleri deneyin. “Marketlerimizdeki yaygın olarak bulunan pek çok şey sağlığı geliştirmek için yeter,” diyor. “Ayın meyvesı olmak zorunda değiller.”

http://www.wsj.com/articles/what-makes-a-superfood-1406596762

 

 

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld