Ne kadar aç olursanız olun bunlardan kaçının

worst-night-foods

Tam yatmadan önce yemek yemek kilo almanın ve kötü uykunun reçetesidir, ayrıca boğazınızdaki ve yemek borusundaki dokuyu da bozar. Kuşkusuz asit reflüyle –sindirim sıvılarının göğüs ya da boğaza geri çıkması ve yanma duygusuna yol açmasıyla ortaya çıkar- tanışıksınızdır- ancak “sessiz reflü” denen bir şey de var ve yaygın yanmadan daha farklıdır. Nedenleri aynı ancak alışılmış belirtileri yok. Hazımsızlık yerine bundan rahatsız olanlar boğaz yanması, kronik öksürük ve yutmada güçlük çeker.  Amerikalıların neredeyse % 50’sinin sessiz reflüsü var ve bilmiyorlar, diyor 30 yıldır bu sorunu inceleyen ve tedavi eden Dr. Jamie Koufman.

Gelmiş geçmiş en büyük faktör insanların yemek yedikleri saattir, diyor Koufman. Yatmadan  üç saat öncesinden daha geç yemek yenmemesini öneriyor. Ancak bunu yapabilseniz bile gece, geç vakit atıştırmanın aynı şekilde zararlı etkisi vardır. Eğer yatağa gitmeden önce buz dolabına ya da kilere gidecekseniz, işte size asla ve asla elinize bile almamanız gereken sekiz şey.

Alkol

Mideyi ve yemek borusunu bağlayan kapakları gevşetir. Bu olduğunda bedeniniz yiyeceği ait olduğu yerde tutamaz. “Eğer tam yatmadan önce alkol alırsanız, reflüyü büyük ölçüde istersiniz,” diyor Koufman.

Soda

Soda daha asidik olamaz. Aslında soda doğada bulunan herhangi bir şeyden daha asitiktir, diyor Kaufman. Asit aynı kapaklara hasar verir. Artı karbonatlaşma mide basıncını arttırır.

Çikolata

Bazı tatlar yağ bakımından yüksektir ki bu da kapakları rahatlatır ve gevşetir –ve kafein ve daha az bilinen theobromine adlı uyarıcıyı da içerir, aslında darbeyi üçe katlar.

Peynir

Bu da diğer bir yağlı yiyecektir ancak eğer mutlaka yiyecekseniz Parmesan ve İsviçre peyniri gibi sert çeşitleri feta ve mozzarella gibi daha yumuşak çeşitlerine göre daha az reflü etkisine sahiptir.

Fındık-fıstık

İş reflüye gelince yağ yağdır, doymuş ya da doymamış olsun olmasın. Yani fındık-fıstık genelde doymamış olandan sağlıklı bir doz içerse de uykudan önce kaçınılmalıdır. Kaju, ceviz, Avustralya fındığı (macademia) ve yer fıstığı en kötüleridir diyor, Koufman, şamfıstığı ve bademler o kadar da kötü değildir.

Turunçgiller

Oldukça asitiktirler. Bir bardak portakal ya da yeşil elma suyu en kötü seçiminizdir ancak bazı insanlar sorun olmadan kırmızı elma yiyebilirler –kişiye bağlıdır.

Kahve

Yalnızca yapısı gereği asitik değildir aynı zamanda kafein içerir ve fazladan mide asidi oluşturur. Eğer içmek zorundaysanız kafeinsiz olanı genellikle sıradan olandan daha az asit düzeyine sahiptir.

O halde gece ani bir yeme isteği çıkarsa hangi seçenekler kalıyor? Kaufman muz, bir kap az yağlı süt konmuş az şekerli mısır gevreği ya da, onun en sevdiği, sarı papatya çayını öneriyor. “Rahatlatıcı,” diyor. “Bir şekilde sizi doyuruyor ve mideyi rahatlatıyor.”

http://www.womenshealthmag.com/nutrition/worst-night-foods?adbid=530476031250288640&adbpl=tw&adbpr=25087685&cid=socFO_20141106_35149517

 

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot