Emeklilik yıllarınıza girerken kendinizi  heyecanlı, gergin ya da hatta korkmuş hissedebilirsiniz.
Yeni emeklilerin rahatlamadan heyecana kadar çeşitli duyguları deneyimlemeleri yaygındır.

Yeni emeklilerin rahatlamadan heyecana kadar çeşitli duyguları deneyimlemeleri yaygındır.

Yeni emekliler için rahatlamadan heyecana kadar çeşitli duyguların deneyimlenmesi yaygındır. Bazı şanslı insanlar bu yıl emeklilik yolculuklarının başlamasına karar verecek. Onlarca yılı çalışma hayatına adadıktan, yeterince birikim yapmak için cimrilik ettikten sonra bitiş çizgisi neredeyse geçilecek. Unutulan hobileri çıkarma ve daha önceki yıllarda esin veren tutkuları ziyaret etme zamanı geldi. Doğru hazırlık ve tavırla ikinci hayatınızın yaşamınızda mükemmel bir bölüm olmaması için bir neden yok.

Bir emeklinin hayatını yaşamak büyük bir değişiklik olacak. Artık saate bağlı değilsiniz. İstediğiniz sürece istediğinizi yapmakta özgürsünüz. Daha fazla dikkatinizi gerektiren anlamsız toplantılar ve yorucu geziler yok.  Eğer her şey yolunda giderse benimsemek üzere olduğunuz emeklilik yaşam tarzı şu ana kadar ki yaşamınızdan çok daha ilginç ve esin verici olmalı.

Emeklilik fırsatlar ve mücadeleler getiren önemli bir yaşam durumu. İşte emeklilik yaşamına başlıyor olduğunuz için deneyimleyebileceğiniz duyguların bazıları.

Heyecan. Yapmak istediğiniz her şeyi yapmaya başlamanız kesinlikle eğlenceli olacak. Emeklilik yolcululuklarına başlayan pek çok insan buna ulaşmak için bekleyemiyor. Yeni emekliler tamamen kendi oluşturdukları bir emekliliğe çıkmak durumundalar. Zamanınız olmadığı için bunda sınırlandıysanız  şimdi hazırlanın. Her yeni gün zorunlu olduğunuzdan çok yapmak istediğiniz bir şeyi yapmanız için fırsat sunar. Bazı insanlara seçme özgürlüğü kişisel ilgi alanlarının peşine düşmelerine izin verir. Maaş artık önemli olmayınca neyi en önemli ve anlamlı buluyorsanız ona odaklanmanız için hayalinizi serbest bırakabilirsiniz. Kendinizden başka kimseye yanıt vermeyecek olunca sınırlar kalkar. Bunu yapmak isterseniz işte bu sizin şansınız.

Gerginlik. Daha önce emekliliği hiç denemediğiniz için, neye benzeyeceği belirsiz ve pek çok bilinmeyeni var. Eğer yapacak ilginç şeyleri bitirdiyseniz ve kendinizi sıkılmış bulursanız ne olacak? Sağlıklı bir yaşam tarzı için elinizden gelenin en iyisini yapmış olsanız bile eğer sağlığınız iyi gitmezse ne olacak? Gelecek 20 yılın önünüze çıkaracağı ön görünmeyen bütün masrafları için yeterince birikim yaptınız mı? O yola girdikçe endişeli hissetmek normal. Yaşamınızın çoğunun kontrolünün sizin elinizde olduğunu fark etmek önemlidir. Zamanınızı nasıl harcayacağınızı ve ne yapacağınızı seçebilirsiniz. Her şeyin kötü gidebileceğini hayal ederek çok zaman harcarsanız şimdide yaşamayı kaçırırsınız. Bu endişe enerjisini kullanıp keyifli bir çıkış noktasına kanalize etmek daha iyidir.

Merak. Çalışan dünyanın bir üyesiyken günleriniz oldukça öngörülebilirdi. Sabah kalkar, işe gider, günden sağ çıkar, eve döner ve bunu tekrarlardınız. Şimdi emeklilikte kendi dans kartınızı doldurmak zorundasınız. Bu, diğer talepler nedeniyle engellenen meraklarınızın peşinden gitmek için şansınız.  Yeni şeyleri deneyimleme ve başlama fırsatından yararlanın. İlginizi çeken her şeyi araştırın, sorular sorun ve göze alın.

Rahatlama. Tam da yarış bitiren bir maraton yarışçısının hissettiği haz gibi emekliliğe varan pek çok insan belirli bir rahatlama hisseder. Hayatımızın çoğu iniş ve çıkış anlarıyla doludur ve ilerisi için ne sakladığını hiç bilmeyiz. Emekliliğe ulaşma kimseye garanti edilmemiştir.  Ve şimdi oradasınız, bu bir rahatlama. Sahnenin merkezinde neyin yer alabileceğini belirleyeceksiniz, emekliliği elde etme baskısı bitti. Zorlukla kazanılan emekliliğinizden zevk alma zamanı şimdi.

http://money.usnews.com/money/blogs/on-retirement/2015/01/16/4-emotions-new-retirees-may-experience?int=a94e09

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü