sürücü

Araba kullanabilme ve alışverişe gitme ya da arkadaşları ziyaret etme özgürlüğü çok sayıda yaşlı insan için inanılmaz derecede önemli. Bununla birlikte yakın zamanlarda yolları kullanan diğer insanların güvenliği endişeleriyle birlikte yaşlı sürücülerin karıştığı kazalar daha çok arttı.

Kraliyet Kazaları Önleme Topluluğu 2010’da 60 yaşın üstündeki 154 sürücünün yol kazalarında öldüğünü, 1.108’inin ciddi ve 9.423’ünün hafif olarak yaralandığını açıkladı. Kaza sayısı her yaş grubu için azalıyor olsa da yaşlı grupta azalma daha yavaş.

Eğer sevdiğiniz biri ya da kendi güvenli sürüşünüz için endişeniz varsa aşağıdaki konuları dikkate almanız önemlidir.

Yaşlanma araba sürmeyi nasıl etkiler

Sağlık konuları biz yaşlandıkça artar ve bu sorunlar araba kullanma yeteneğimizi etkileyebilir.  Bazı temel endişeler aşağıdaki konuları kapsıyor:

Boyun ve sırt ağrısı – bu durumlar, oto yolda sürücünün park ederken ya da şerit değiştirirken ya da diğer yol kullanıcıları için olduğu gibi yayalar için de arabanın kör noktasını kontrol ederken omzunuzun üzerinden bakma yeteneğinizi sınırlar.

Bacak ağrısı – bu durum hızlı reaksiyonlar gerektiren bir senaryoda pedaller arasındaki hareketi sınırlayabilir.

Daha zayıf kaslar – bu durumun hızlanma ve fren yapma üzerinde olduğu kadar direksiyonu hızlı ve etkin bir şekilde kullanma araçları üzerinde etkisi vardır.

Reaksiyon zamanları – yoldaki bir duruma tepki verme ve gerekli hareketi yapma yaşlı bir insan için yavaşlayabilir. Ambulans gibi acil araçların geçmesine izin verme dahil  potansiyel sorunları belirleme etkilenebilir.

Yorgunluk – direksiyonda uykuya dalmak her sürücü için bir sorundur; bununla birlikte yaşlılar araba kullanırken yorulmaya daha yatkındır.

Zayıflık – eğer kemikleri zayıflamış bir yaşlı insan ciddi bir kazaya karışırsa, iyileşme zamanı genç bir insanla kıyaslandığında çok daha uzundur.

Bu sorunların herhangi birinin belirlenmesindeki bir başarısızlık kritik hatta ölümcül bir kazayla sonuçlanabilir.  Ancak eğer bir kurbansanız telafi için bir araba kazası bildirimi yapabilirsiniz.

Araba kullanma ve diğer seçenekler için ipuçları

Yukarıda sözü edilen konuları dikkate alırken aşağıdaki öneriler yaşlı bir sürücüye yardım edebilir ya da onların mevcut durumlarına uygulanabilir bir alternatif sağlar.

Düzenli göz kontrolleri – araba kullanırken gözlüğe gereksiniminiz varsa düzenli göz kontrolleri yaptırmanız doğru gözlük camlarını edinmenizi. Gözün bir nesneye odaklanma yeteneği zamanla azalır, dolayısıyla gözlük kullanmıyorsanız bile bir doktor randevusu almanız iyi bir fikirdir.

Düzenli işitme kontrolleri – yoldaki potansiyel kaza ve tehlikeleri duyabilmek çok önemlidir.

Yeterince uyuyun – yorgunluk ana meselesiyle herhangi bir yolculuktan önce iyi dinlenmiş olmanızı garantiye almanız önemlidir.

Araba sürme alışkanlıkları – Eğer kendinizi gece ya da yoğun bir şehir merkezinde araba kullanmaktan rahatsız hissediyorsanız bu durumlardan olabildiğince kaçının. Büyük bir yolculuğa başlamadan önce herhangi bir yol çalışması ya da potansiyel olarak uyum sağlamanın zor olduğu bir yol çevirmesi olup olmadığını öğrenmeyi isteyebilirsiniz.

Öğüt alın – eğer kabul edilebilir standartta araba kullanma yetisinde olmadığınızı hissediyorsanız bir sürücü hocasıyla ya da doktorunuzla konuşun.

http://lovebeingretired.com/2013/05/02/should-you-stop-driving-past-a-certain-age/

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso