Haberman “Gölgeli ve güneşli tarafları var” diyor Joshua O. Haberman, Washington D.C. deki Washington Yahudi Cemaatinin hahamı. Yaşlılıkla ilgili konuşuyor. Kısa bir süre önce 90 yaşını geçmiş olması kendisi için de bir sürpriz. 40 yıldır hahamlığını yaparak yardım ettiği cemaat, akşam yemeği, müzik, dualar ve onurlandırdığı kişinin gözlemleriyle olayı kutlayacak.

90 yaşındaki herkes, hala öğreten, hala yazan ve günlük yarım saatlik spor programından sonra bir telefon söyleşini de araya sıkıştırmaya razı olan hahamın dinçliği ve canlılığından nasibini alamaz. (“hoplayıp zıplarım, fakat bir fanatik değilim”). 1.5 milyondan fazla Amerika’lıyla ulaşılması bir zamanlar ender olan bu kilometre taşını hatırlanması güzel. Bu aşırı uzun ömrün getirisi var. Haham Haberman altı tanesini söylüyor.

Huzur, listesinin en üstünde yer alıyor. “İstediğiniz yaşlılığa ulaşırsınız eğer şanslıysanız”, diyor. Önemli savaşlara girilmiştir, kararlar verilmiştir. “Artık mücadele ve çaba içinde olmak zorunda değilsiniz.”

Sonra, tutkunun soğuması. “Hemen girişmezsiniz” diyor Haham Haberman. “Durup, düşünmeniz daha olası.” Bugünlerde dünyanın sorunlarına karşı hiç duyarsız değilim, diye ekliyor, ama onları çözmek için düşünmeye daha az eğilimli ya da çözülebilir olduklarına düşünmeye.

Üçüncüsü: “Teslim olma sanatını” öğrenmiş. Amerikalılar doğaları gereği aktivistler, fakat “neden olduğumuzdan daha çoğu başımıza geliri”, keşfetmiş. “Değiştirilemeyecek olanı kabul etmek zorundasınız.”

Dahası, haham hatalı olma olasılığını dikkate almaya daha fazla eğilimli olmuş, bunu yaşlılığın armağanı (listesinde dördüncü) olarak etiketliyor. İç baskıdan özgürleşmek herkesin aklını başına getirir. Daha dogmatik olduğu gençliğinden bugüne gevşediğini söylüyor.

Örneğin, evli olmadan birlikte yaşayan gençlere bir zamanlar şiddetle karşıymış, hala karşı ama daha az tepkili, özellikle kendi çocuklarının bazılarının evlenmeden önce birlikte oluşlarından sonra. “Dünyada koşullar değişti; kadınlar ekonomik olarak özgür” diye açıklıyor. “Kadın için yalnız olma yüz yıl öncesinden farklı.” Telefon hattının öbür ucunda omuz silktiğini duyabiliyorum.

Yaşlanmanın beşinci yararı, “olgunluğun en önemli işaretlerinden biri, şükran duymak. “İnsanların yaptığı küçük iyiliklerin daha çok farkındayım –caddeyi geçmem için arabasını durduran şoför, gazetemi doğrudan kapımın önüne bırakan dağıtıcı,” diyor haham Haberman. İnsanlığın birbiriyle olan bağlantısının daha fazla farkında olduğunu hissediyor. “Ben kendi başıma bir sıfırım.”

Listeyi tamamlarsak; ailesiyle, neredeyse 65 yıllık karısı dahil, dört çocuğu, 15 torunu ve torun çocuğuyla daha fazla birliktelik.

Evet, ölüm konusunda düşünüyor, fakat onu anlıyormuş gibi yapmıyor ve ondan korkmuyor. “Ben  varlığın sonsuzluğuna inanıyorum”, diyor ve tanrıya sığındığını anlatıyor ….

6 Reasons to Grow Old, The New Old Age

 

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü