Tıp bilminin günümüzdeki kadar gelişmemiş olduğu zamanlarda 40 yaş, sınırlarına yaklaşılmış bir hayatı ifade ediyordu. Şimdilerde ise hayat 40’ında bile başlamıyor, insanlar daha geç yaşlarda olgunlaşıyor.

Gelişen sağlık koşulları ve artan ömür uzunluğu bugünün ‘yaşlılarının’ daha önceki kuşaklardan, çok daha dolu bir yaşam sürdürebilme olanaklarının olduğu anlamına geliyor.

Günümüzün 70’li yaşlardaki insanları, dünün 50’lili yaşlardaki insanları gibi. Geriatri bilimi, orta yaşın artık 60’lı yaşlarda basladığını söylüyor. 

Etrafımıza baktığımızda bunun doğru olduğunu görüyoruz. 75 yaşını çoktan geçmiş Sean Connery Hollywood’un en çok aranan aktörü; People Dergisi onu ‘yaşayan en seksi adam’ seçti.70’lik, ‘Rock’ın Babaannesi’ Tina Turner yakın geçmişte verdiği Londra’daki konserinde, müthiş sahne performansıyla  izleyenlere parmak ısırttı. Mick Jagger ve Rolling Stones’un 60’larında dünya turnesine çıktığını ve Sir Paul McCartney’in 62 yaşında baba olduğunu biliyoruz. 70’lerinde ilerleyen Sofia Loren de güzelliğinden ve  etkileyiciliğinden hiç bir şey yitirmiş değil.

Kendi insanımıza baktığımızda da aynı şeyi görüyoruz: 80’ini çoktan deviren Yıldız Kenter  enerjisinden hiç bir şey kaybetmeksizin her role soyunuyor. 70’ine yakın Ajda Pekkan hiç hız kesmeden pop yıldızı rolünü  sürdürüyor.

Biyolojik sınırlar var elbette ancak yukarıdaki örneklere de baktığımızda insanın kaç yaşında olduğunu, önemli ölçüde yaşama yaklaşım tarzının  belirlediğini görüyoruz.

Avrupa’da 50’nin üstünde olmanın günümüzde ne anlama geldiğiyle ilgili ilginç gerçekleri ortaya çıkaran raporlardan birinden* ilginç bulgular:

  • Avrupa’da politik aktivistlerin gri saçlılar ordusu büyüyor.
  • Genç kuşak artık ebeveynlerinden miras beklemiyor. Giderek daha fazla ebeveyn çocuklarına birşey bırakmak istemiyor.
  • 50’lerinin üstünde olanlar kayak yapıyor.
  • 2003’de, hayatlarında ilk kez Harley Davidson motorsiklet alanların yaşları 59.
  • 2011’de 20 yaşın altında, 60’ yaşın altında olduğundan daha az insan olacak.
  • 60 yaşın üstündeki erkekler kozmetiklerin yeni anahtar tüketicileri.
  • AB 2050’ye kadar günümüz çalışan-emekli oranını korumak icin nüfusunu üçe katlamak zorunda kalacak.
  • Amerika’da bir bilimsel araştırma şirketi yaşlı insanların denge kaybını durdurmak için vibrasyonlu ayakkabıların üretimine öncülük ediyor.
  • Giderek artan sayıda emekli, yaşlı bekarlar konusunda uzmanlaşmış eş bulma merkezlerine başvuruyor.
  • Web’de en uzun zamanı 50’nin üstündekiler geçiriyor ve internetteki demografik grupların en sadık olanları da onlar ve buna karşın birçok site yaşlı tüketicileri etkin olarak hedeflemiyor.

Bütün bunlar geleceğin ‘yaşlıların’ olacağını söyleyenleri doğruluyor.

Bilimsel araştırmalar sağlıklı ve uzun bir ömür için sürekli zihinsel uyarının temel etken olduğunu, her yaşta ve alt yapıdaki insanın öğrenebileceğini ve yaslandıkça fiziksel ve zihinsel yeteneklerin arttırılabileceğini ortaya koyuyor.Yaşam boyu süren büyüme, öğrenme ve topluma katkıda bulunmanın  insanı entellektüel, fiziksel, duygusal ve sosyal bakımdan gelistirdiği de bir gerçek.

Angela Neustatter’ın söylediği gibi; “Yaşlanmanın acısız bir süreç olmadığı kuşkusuz ancak büyüyen kendimizi sevmeyi öğrenebilirsek ve kaybettiklerimizi değil, kazandıklarımızı görmeyi başarabilirsek, çok da heyecanlı olabilir bu dönem”.

Yasamımızın temel ilk iki dönemi, eğitim, çalışma  ve çocuk büyütme gibi  uğraşların  zorluk ve mücadeleleriyle geçti. Çoğumuz, çoğu zaman, kendimizi düşünecek, yaşamı ve yaşadıklarımızı sorgulayacak  zaman bulamadık. Bu tür mücadelelerin ve sorumlulukların büyük ölçüde geride kaldığı, batıda ‘third age’ denen yasamın bu üçüncü dönemi, bir takım temel taşları oturttuğumuz, kendimize ayıracak zamanımızın ve ayrıca güvenimizin en cok olduğu bir dönem. Yaşamın ne olduğunu keşfetmeye, yaşamdan gercekten zevk almaya başlıyacağımız, bizim yaratabileceğimiz bir dönem. Yaşam boyu öğrenme hiç bir zaman bu kadar gerekli ve iletişim bu kadar kolay ve iyi olmadı. Şimdi bundan yararlanma zamanı!

*X-tribes Silvers: New Findings From Xtreme Information’s Latest Report on the Over 50s Market, 17.2.2004

“Neşe ve kahkaha olduktan sonra varsın kırışıklıklar gelsin.”
~ Schakespeare