İddia: Ağaçlık Alanlara ve Parklara Çıkma Bağışıklığı Arttırabiliyor

Bahar aylarında alerjiler ve hava durumu insanları evde oturma eğilimine itiyor. Ancak, ısı ve polenlere dayanarak doğada daha fazla zaman harcayan insanların sürpriz sağlık yararları olabilir. Bir seri araştırmada bilim insanları insanların beton sınırlar içindeki yaşamlarını birkaç saatliğine daha doğal ortamlarla –ormanlar, parklar ve diğer çok ağaçlıklı yerler-  değiştirdikleri zaman artmış bağışıklık sistemi deneyimlediklerini buldu.

Stres azalması bir faktör. Ancak, bilim insanları bunu bitkilerin kendilerini çürüme ve böceklerden korumak için yaydıkları, insanlara da yararlı görünen havayla taşınan kimyasallar olan fitonsidlere de bağlıyor.

Ocak ayında yayınlanan bir çalışma Japonya’da popüler bir etkinlik olan “Shrinrin Yoku” ya da “orman banyosu” olarak adlandırılan doğal parkları therapeutik etki için ziyaret eden 280 sağlıklı insanı kapsıyor. Birgün, bazı insanların ormanda ya da ağaçlıklı bir alanda, diğerlerinin de şehir içinde  birkaç saat yürümeleri istenmiş. İkinci gün yerlerini değiştirmişler. Sonucunda, bilim insanları bitkiler arasında olmanın diğer şeylerin yanı sıra  “düşük kortisol konsantrasyonu, düşük kan basıncı ve düşük nabız atışı” sağladığını buldu.

Birçok diğer araştırma park ve orman ziyaretlerinin beyaz kan hücrelerini arttırdığını gösteriyor. Bir araştırmada, erkekler iki gün boyunca iki saat ormanda yürüdü ve sonucunda doğal öldürücü hücrelerin düzeyinde yüzde 50 artış sağladıkları görüldü. Diğer bir araştırma ise orman havasında fitoncidlere maruz kalan kadınların kan hücrelerinde  bir hafta boyunca süren artış buldu.

The Claim: Exposure to Plants and Parks Can Boost Immunity

 

“Tırtıl tam da dünyasının bittiğini düşündüğünde kelebek olur.”
~ Anonim