cevizFındık fıstık tüketimi uzun süredir sağlıklı yaşam tarzıyla ilişkilendirilir. Şimdi New England Journal of Medicine’deki bir araştırma bulguyu genişletiyor ve azalmış ölüm oranıyla güçlü bir ilişkiyi kanıtlıyor.

Ying Bao ve meslekdaşları yaklaşık 120.000 Nurses’ Health Study ve 3.000.000’den fazla Health Professional Follow-up Araştırması katılımcısının verilerini inceledi. Araştırmacılar, diğer risk faktörleri elimine edildikten sonra, fındık-fıstık tüketimi ile ölümlülük arasında güçlü ters korelasyon buldu.

İşte fındık- fıstık tüketimine (tüketmemeyle karşılaştırıldığında) dayalı ölüm için tehlike oranı:

Haftada bir kezden az: 0.93

Haftada bir kez: =0.89

Haftada 2-4 kez: 0.87

Haftada 5-6 kez: 0.85

Haftada 7 kezden fazla: 0.80

Benzer sonuçlar hem kadınlarda hem erkeklerde ayrı ayrı gözlendi. Ayrıca, kanser ve kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde de önemli azalmalar vardı. Araştırmacılar yer fıstığı (peanuts /legume) ve ceviz- fındık (treenuts) gibilerin bu konudaki rolüne ayrı ayrı baktıklarında da sonuçlar benzerdi.

Her ne kadar fındık- fıstık kilo aldırıyor olarak düşünülürse de araştırmacılar kendi araştırmalarında artan fındık-fıstık tüketiminin daha az kilo alımıyla sonuçlandığını gördüler.

Araştırmacılar bunun gözlemsel bir araştırma olduğunu kabul ettiler, fındık- fıstık tüketimiyle ölüm arasındaki neden sonuç ilişkisini kanıtlayamadılar. Bununla birlikte raporlarında “verilerimiz pek çok kronik hastalık için fındık- fıstık tüketiminin sağlık yararlarını desteklemede çok miktarda mevcut  gözlemsel ve klinik veriyle tutarlıdır, fındık- fıstığın içeriği “kalbi koruyucu, anti kanserojen, anti-enfeksiyonel ve anti oksidan özellikler sunuyor olabilir,” diye yazdılar.

http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2013/11/20/go-nuts-consumption-of-nuts-linked-to-mortality-benefit/?utm_campaign=techtwittersf&utm

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü