harBir Harvard Tıp Fakültesi doktoru görme ile ilgili yaygın bir soruyu yanıtlıyor:

Soru: Bu yakınlarda görüş alanım içinde ince karmaşık iplik gibi şekiller dikkatimi çekmeye başladı. “Doktorum bunların “floaterlar*” olduğunu söylüyor.  Endişe etmeli miyim?

Yanıt: “Floaters” nokta, iplik ya da örümcek ağı gibi görünen görüş alanınız boyunca gezinen şeylere verilen geniş kapsamlı addır.

Floaterlar göz yuvarlağını dolduran cam benzeri sıvının içindeki minik hücre bulutları ya da protein yığınlarıdır. Gerçekte gördükleriniz bu parçaların retinaya -gözün gerisindeki görmemizi sağlayan ışığa hassas doku- yansıttıkları gölgelerdir. Bunlar camsı sıvının retinaya çarpması, sürtmesi ya da gözün ovalanmasıyla oluşur. Çoğu floaterler ve ışık çakmaları zararsızdır ve normal yaşlanmanın ve camsı sıvının küçülmesi sonucunda oluşurlar.

Bazen de, küçülen camsı sıvı retinaya sürter ve ondan birazcığını alır. Buna camsı ayrılma denir. Yeni floaterları ve ışık çakmalarını tetikler. Camsı ayrılma genellikle görüşü tehdit etmez. Yaklaşık yüzde 15 durumda camsı ayrılma retinayı yırtar. Yırtma ayrılmış retinaya yol açar, görüş kaybına yol açabilen daha ciddi bir durumdur.

Eğer yeni floaterlar ve ışık çakmaları fark ederseniz mümkün olduğu kadar çabuk bir göz doktoruna görünün. Anında tedavi retinal ayrılmanın önlenmesine yardım eder ve görüşünüzü korur.

— Celeste Robb-Nicholson, M.D.
Editor in Chief, Harvard Women’s Health Watch

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/do-i-need-to-worry-about-floaters

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü