harBazı günler kendinizi pili zayıflamış tavşan bebek gibi hissediyor musunuz? Güne güçlü başlıyorsunuz ancak öğleden sonrasından itibaren bunu pek sürdüremiyorsunuz. Yorgunluk herkesi bu ya da şu  zamanda etkiliyor. Doktorunuzun ciddi tıbbi nedenleri dışladığını varsayarsak “baterinizi tekrar şarj etmek” için atabileceğiniz birkaç adım var.

1. Hızınızı ayarlayın. Motivasyonu yüksek insanlar çalışmayı severler ancak kendinizi aşırı yükleme riskine girmeyin. Hızınızı ayarladığınızda gene işlerinizi yaparsınız. Tüm bateri ömrünüzü iki saatte yakmak yerine aralarda dinlenme ve yemekler olmak üzere sabah işleri, öğleden sonra işleri ve akşam etkinlikleri olarak yayın.

2. Yürüyüşe çıkın ya da kestirin. Yorgunluktan kımıldayacak haliniz kalmadığında kısa güçlü bir kestirme yapmaktan daha tatmin edici bir şey yoktur. Ancak eğer gece uyumada sorununuz varsa kestirmek insomniyayı daha kötüleştirir. Eğer durumunuz buysa onun yerine hareket edin. Kalkın ve apartmanınızın etrafında yürüyün ya da yalnızca kalkın ve etrafta yürüyün. Eğer insomnik değilseniz 20-30 dakikalık bir kestirmenin keyfine varın.

3. Pek çok besin desteğini geçin. Enerji yükselten ya da “anti aging” destekleri duymuşsunuzdur. İşe yaradıklarına ilişkin bir kanıt yok.

•  DHEA. DHEA’nın herhangi bir gerçek yararına ilişkin bir kanıt yok ve yan etkileri de soru işareti olarak duruyor. Özellikle de bir magazinin arkasında gördüğünüz bir ilandan satın almayın, içinde ne olduğunu bilemezsiniz.

•  Demir. Demir yalnızca enerjiyi yükseltir eğer eksiğiniz varsa doktor kan testinden kontrol edebilir. Demiriniz düşük olmadıkça demir almak zorunda değilsiniz ve çok fazla demir almak zararlı olabilir.

•  B vitaminleri. B vitaminlerinin bedene yiyecekleri hücrelerin yakabileceği şekle getirmeye yardımcı oldukları doğru ancak daha çok B vitamini almak hücrelerinizi süper şarj etmez. Bu bir söylencedir.

4. Akıllıca yakıt alın. Şekerli bir hamur işi çok fazla kalori verir ancak bedeniniz onları daha hızlı metabolize etme eğilimindedir ve sonra kan şekerinizin düşmesi ve yorgunlukla sonuçlanır. Yağsız protein ve rafine olmamış karbonhidrat yiyerek daha istikrarlı bir enerji düzeyini koruyacaksınız. Fındık-fıstık, kuru üzüm ve bal konmuş az yağlı yoğurdu deneyin. Bedeniniz karbonhidrat-fiber-protein karışımını içine daha kademeli olarak alacaktır. Öğün atlamayın. Bedeninizin gününün işinin üstesinden gelmesi için belli miktarda kaloriye gereksinimi vardır. Yiyeceklerinizi gün içine yaymak daha iyidir böylelikle bedeniniz tüm gün boyunca gereksinimi olan besini alır.

http://www.health.harvard.edu/press_releases/simple-steps-for-boosting-energy

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier