Geçen yıl, kuşkusuz 3.1 milyon Amerikalı yüzlerindeki ince çizgileri düzelttirmek için botoks ve 1.5 milyon kişi de Juvaderm, Restylane ve diğer “dolguları” yaptırdı.

Ve evet, daha genç görünen bir yüze ulaşmak için en dramatik yol “dört R” den geçiyor –Relaxing (Botox), Refilling (dolgular), Resurfacing (mikrodermabrazyon) ya da Redraping (yüz gerdirme), USC’ de dermatolojik cerrahi direktörü Dr. Han Lee’ye göre.
Ancak bir insan şırınga ya da bıçaksız daha genç görünmek için ne yapsın? Aşağıdaki dört alternatife bakalım.

Yüz Egzersizi (Facersize)

Teori: Mide kasılmalarının karın kaslarını belirlemesi gibi yüz egzersizleri de yüzü belirler.

Gerçekler: Bön yüzlerin yalnızca çocuklar için olduğunu düşünen herhangi biriyle 62 yaşındaki eski estetikçi “Facerise” -yüz için düzenlenmiş ince çizgileri en aza indiren ve sarkan cildi kaldıran bir egzersiz programı- öncüsü Carole Maggio aynı fikirde değil. “Yüzde 57 kas var,” diyor, tüm dudakları ve şekil verilmiş yüzü pekala da plastik cerrahinin eseri gibi görünen (ama görünüşe göre değil) Maggio. “Tıpkı bedenin diğer kısımlarında çalıştırabileceğiniz kaslar olduğu gibi yüz de de var. Günde 10 dakikalık bir program yürüterek insanlar 5-7 gün gibi kısa bir zamanda sonuçları görebilirler” diyor. Program yüzü düzeltmek, doldurmak ve denge vermek için bir seri planlanmış yüz ifadelerini -bakış atmaktan ağız açamaya- gerektiriryor. Bazı doktorlar bu konuda kuşkucu ama bu binlerce insanı bu programı uygulamaktan vazgeçirmiyor. Maggio’nun “Facercise” kitabı 18 ülkede sattı. “Bir kez sonuçları gördünüz mü duramazsınız” diyor Patti Booth, Maggio’nun California’daki muayenehanesine ikinci özel programını almak için bu yakınlarda bir seyahat gerçekleştirmiş olan 51 yaşındaki bir Florida’lı.

Uzman Fikri: “Bu mantığa aykırı görünüyor” diyor, Dr. Han Lee.” Dinamik kırışıklıklar kas hareketinden dolayı olur… (örneğin) dudaklarını büzen insanlar ağızları etrafında daha fazla kırışıklığa sahip olur.” Lee, bu konuda kesin bir şey söylemek için yüz egzersizinin etkinliği hakkında bilimsel verileri görmek durumunda olduğunu söylüyor. Genel olarak, yüzdeki bütün kaslar bağlantılı olduğundan diğer grubu etkilemeden bir grup kası ayırmak zor olurdu diyor. Yüzünüzdeki kaslar bedeninizdeki kaslar gibi çalışmaz,“ diyor. “Bicepsleriniz gibi değildirler.”

İyi Besin, Vitamin Terapisi

Teori: Sağlıklı cilt içten gelir.

Gerçekler: Yüz gerdirebilir ya da botoks yaptırabilirsiniz ancak bunlar yüzünüze gerçekten ne yapıyor? Hiçbir şey, diyor Dr. Howard Murad, “Kırışıklık Kürü” kitabının yazarı ve Kaliforniya’daki Murad Medical Spa ve Sağlık Merkezi sahibi.“Bir botoks düşünüyorsanız düşündüğünüz kası felç etmektir. Cilde bir şey yapmıyorsunuz,” diyor Murad. “Eğer cilt güneş hasarlıysa gene öyledir.” Cilt iyiliği sağlık iyiliğine bağlıdır, diyor. Sonuç olarak, onun “reçetesi” besleyici yiyecekler, vitamin destekleri, stres azaltıcı bir program ve günlük egzersiz kombinasyonu içerir, hepsi de yalnızca cildin durumunu değil, bütün bedenin durumunu geliştirir. ”Sonunda cildiniz diğer her şeyle bağlantılıdır,” diyor. “Benim için ideal durum birinin bana gelip ‘Dr. Murad yüz gerdirme ve botoksa gereksinimim var’ demesi ve ben ikisini de yapmayacağım.” Murad, cildi genç görünümlü ve sağlıklı tutmak için meyva ve sebzelerle (iyi bir sıvı kaynağı), temel yağ asitleri (ceviz, somon) , protein (özellikle yumurta) ve vitamin destekleriyle (B vitaminleri, glucosamin, omega-3’ler ve amino asitler içeren) yüklü bir diyet öneriyor. Uygun diyet ve besinle,farkın beş hafta kadar kısa bir zamanda görülebileceğini söylüyor. “Ben yüz gerdirmeyle gerçekleştirebiceğiniz şekilde yüzünüzü gerdirebilecek değilim” diyor. “Ancak, daha çok enerjiniz olacak, daha iyi uyuyacaksınız ve pek çok insan da nasıl olsa cerrahi süreçleri istememe noktasına geliyor.”

Uzman Görüşü: “Besbelli ki temel besin destekleriyle çeşitli yiyecekler yiyorsanız bu daima yararlı olacaktır (cildiniz için)”, diyor Lee. Belirli vitamin destekleri (belirli vitaminleri –D, B ve K dahil- çok fazla almak zararlı olabilir- hakkında yorum yapmıyor. Bütün gereksiniminiz olan uygun beslenmeyle, çoklu vitamindir, diyor.

Kozmetik Akupunktur

Teori: Özel basınç noktalarını gayrete getirerek hücre dönüşümünü arttırabilir, kollajen üretimini teşvik edebilir ve dolaşımı geliştirebilirsiniz.

Gerçekler: Kozmetik cerrahi Batıda tıp uygulayıcıları arasında anti-aging için belki de altın standarttır. Ancak, akupunktur 3000 yıldan beri var ve bazıları onun benzer yararları gerçekleştirebileceğini söylüyor -neştersiz. “Qi” (“Çi” okunuyor ve bedenin enerji alanlarını kastediyor) gibi sözleri kullanma anlamına gelebilir ancak müşterileri bazıları daha genç görünen sağlıklı cilt içeren yararları üzerine yemin ediyor. “Çok daha fazla sıkılık var ve kahverengi lekeler gitti” diyor, üç kozmetik akupunktur müdahelesinden sonra (uygulayıcılar en iyi sonuç için 5-10 müdahele öneriyor. Charlene Mendelson, Kaliforniya’daki Marina Akupunktur’dan “Geçenlerde bir arkadaş gördüm ve bana ‘Yüzüne ne yaptın?’ dedi.’” Farklı akupunkturcuların kendi müdahele yolları varken Marina Akupunkturdan Dr. Yun K. Yang ilk olarak dolaşımı canlandırmak için çeşitli noktalara iğneyle hafifçe dokunarak, sonra 12 kadar çok ince iğneyi çeşitli noktalara sokarak durgun kanı çıkartarak yapıyor. Bu noktaları uyararak diyor, akupunktur ince çizgileri en aza indirebilir, çift çeneliliği azaltabilir, sarkan cildi kaldırabilir ve gözleri parlatabilir. Ayrıca, bedendeki Qi’yi dengeleme müdaheleden sonra her yönden bir wellness duygusuyla sonuçlanabilir. “Herşey bağlantılı” diyor. “Ben yüzü düzenlerken bu bedendeki tüm organlara yardım eder.” Lisanslı otacı ve lisanslı akupunkturist Yang ayrıca Çin şifalı otlarını da reçete edebiliyor akupunktur müdahelesiyle birlikte çalışması için.

Uzman Görüşü: “Bunu aslında önemsememek edemem. Yüzlerce yıldır var,” diyor Lee. “sanırım Batı tıbbı onun hakkında yeterince şey bilmiyor.”

Supersonik Fasiyaller

Teori: Supersonik dalgalar temel vitaminleri ve besinleri cildin daha derinliklerine itmek için kullanılabilir.

Gerçekler: Geleneksel spa fasiyalinin bir adım üstü, “Süpersonik” fasiyaller ultrasound dalgalarını ya da elektrik akımlarını cildi soymak ve anti-aging besinleri cildin daha derinliklerine itmek için kullanır (pek çok ürün yalnızca yüzeye yakın kalır). Sonuç, diyor California- Holywood’daki Ona Spa’dan Annie Morgenthaler, daha sık, daha sağlıklı daha dolgun görünen cilt. Morgenthaler, bir facialin cerrahiyle karşılaştırılamayacağını söylüyor –hatta botoksla ve Restylen’le bile; bununla beraber müşteriler cildin durumundaki belirgin farkı yalnızca bir uygulamadan sonra görecekler. “Cilt kesinlikle daha sıkı ve eldiven gibi hissettirecektir,” diyor. “Cilde kesinlikle daha dolgun görünüş verir.” Ancak eldiven gibi hissettirme durumu geçicidir. Bunu korumak için müdahelelerin devamlı olarak her birkaç haftada bir yapılması önerilir.

Uzman Görüşü: “Fasiyaller genellikle cildin en üst tabakasını soyar. Bunu ne zaman yaparsanız yapın cildi kesinlikle daha düzgün gösterir ancak bu geçici,” diyor Lee. “Ultrasound dalgalarıyla… cildi düzeltme konusunda bilimsel verileri görmeliyim.”

http://www.thirdage.com/anti-aging/saving-face-without-surgery?page=4

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle