Kadınların orta yaş krizinin başlaması, başa çıkılması gereken bir konu. Menopozla ve aile dinamiklerindeki kaçınılmaz değişimlerle birlikte kadınlardaki değişim de başka bir ders. Elliden sonra çoğu, yalnızca işyerlerindeki profesyonel altyapı ve deneyimlerinin değil, aynı zamanda yıllarca çocuk yetiştirme, eğitme, beden işçiliği, ev CEO’luğu, toplum liderliği ve çocuk psikologluğu gibi deneyimlerinin hasadının verdiği bilgiyi de içeren dikkate değer bir CV’ye sahip. Elliyi geçen birçok kadın için yaşamın bu zamanı “eğer şimdi yapmazsam hiçbir zaman yapamayacağım” düşüncesinin filizlenmeye başladığı bir zaman.

Kadınların orta yaş krizi kavramı –uzun zamandır orta yaşlı erkeklere özgü bir alan olarak düşünülen bir fenomen-  oldukça yeni. Zamanın kayıp gittiğinin ve fırsatların az oluşunun algılanması değişimi teşvik eder. .. orta yaşa yaklaşan kadınlar için farklı bir kariyer alanında bir eğitime devamı araştırmak, bir girişimcilik işiyle ilgili olarak  uzun zamandır kurulan bir hayali harekete geçirmek ya da diğerlerine anlamlı bir şekilde yardımcı olmaya adanmak için bir karar. Ve eğer rastgele bir sörf tahtası almışsa ya da riskli bir şirkete yatırım yapmışsa – işte o!

Orta yaşa yaklaşan kadınlar bir hayli kompedan, finansal olarak etkili, politik, sosyal ve profesyonel olarak seçkin olduklarını iyi biliyorl. Önemli yeteneklere ve kaynaklara ve bunları keşfedecek araçlara ve isteğe sahip. Bununla birlikte bazı kadınlar için kırklarının ya da ellilerinin ortasına ya da daha ileri yaşlara yaklaşmak mahkumiyet cezası almak gibi bir şeye benzer.  Belki de çocuk yetiştirme yıllarından kurtuluş özgürlüğü  sonunda gelmiştir. Ekonomik olarak özgür olabilir ya da olmayabilirler ya da bu konuda daha az endişe etme eğiliminde olabilirler. Yaşam deneyimleri kendi geleceklerine   farklı olarak bakmalarına katkıda bulunmuş olabilir: bir eşin, bir ebeveynin ya da bir çocuğun ölümü … ciddi bir hastalık ya da bir felaketten kurtulma. Bütün bunların hepsi kuşkusuz, annelerimizin, anneannelerimizin başına geldi  ve tamamen ‘yaşam olayları başlığı altında toplanabilir ancak şimdi değişik olan şey bu krizlerle, bu duygularla ve yaşamımıza getirdiği kaçınılmaz değişikliklerle baş etme konusundaki artan yeteneğimizdir.

The Truth About Women’s Midlife Crisis www.fiftyisthenewforty.com

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot