Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (3)

Kocakarı masalları yaşlı insanların daha az uykuya gereksinimi olduğunu söyler. Çok küçük bir azınlık hariç, her yaştaki insan günde yedi ve sekiz saat arasında uykuya gereksinim duyar. Ve kötü uyku yaşlı olmanın kaçınılmaz bir parçası değildir, bazılarının inandığı gibi…

“Yaşlanma, özünde, insomniayı öngörmez.” diye yazıyor Dr. Butler kitabı, Uzun Ömür Reçetesinde “ve uykusuzluk ortaya çıktığında çoğu değiştirilebilen ve tedavi edilebilen diğer faktörlerin zemin hazırlaması nedeniyledir.”

Bununla birlikte, yaşlılarda insomniaya eşlik eden rahatsızlıklar diyabet, yüksek tansiyon, depresyon, akciğer hastalığı, kalp hastalığı, ağrı ve bazı ilaçlar gibi geniş yelpazeli hastalıklar ve durumlardır. Bunlar gençlere göre çok daha fazla sayıda yaşlıyı etkilediği için daha fazla yaşlının uykusu sıkıntılıdır ve 65 yaşın üstündeki bütün insanların yarısı uyku sorunu yaşar.

Uykunun çok az olması zarar verir ve aşağıdaki durumları doğurur:

Bellek kusurları
Zihinsel ve fiziksel becerilerde bozulma
Yorgunluk
Yer ve zaman bağlamının bozulması
Tepki zamanının yavaşlaması
Konsantre olmada yeteneksizlik
Günlük işleri yürütmekte güçlük
Artan düşme riski
Az uyku hayatınıza bayağı zarar verebilir. İyi bir gece uykusu, diyor Dr. Butler,

“…kendinizi iyi dinlenmiş halde hissettiren ve tüm gün boyunca en iyi durumunuzda fonksiyon yapmanızı sağlayandır. Bundan daha karmaşık olması gerekmez.”

Basit bir tanım ancak, çoğu kişi için elde etmesi zor. Olasılıkla hastalıkla ya da ilaçla ilgili olmayan insomniayı yenmek için Dr. Butler’ın önerilerinin çoğunu biliyorsunuz. Birkaçı:

Yatmadan önceki saatlerde hızınızı azaltın
Her akşam aynı saatte yatmak için bir hazırlık ritüeli yapın
Uykuyu bozan alkolden kaçının
Gece sıvı almayı sınırlayın
Egzersizi erken saatlerde yapın
Akşam ağır yemeklerden kaçının
Kafeinden ya tamamen ya da öğlen 12.00′ den sonra kaçının
Düşünülenin tersi gibi gelse de Dr. Butler her gün kısa bir kestirme yapmanızı öneriyor, 30 dakikadan uzun, saat 15.00’ den sonra olmamak üzere. Eğer uyuyamıyorsanız, mücadele etmeyin diyor, Butler.

“Eğer gece uyanırsanız, uykusuzluk yaşıyorsanız, tekrar uyuyamıyorsanız, bedeninizin kararını kabul edin. Bir süre okuyun; günlük yazın; klasik müzik çalan bir radyo istasyonunu dinleyin. Tekrar yorgun hissettiğinizde, yatağa ve uykuya dönün.”

Butler ayrıca bazı uyku bozukluklarını da anlatıyor –horlama, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu. Birincisi diğer ciddi sağlık sorunları konusunda uyarıcı bir işaret olabilir ve uyku apnesi için yapmanız gerektiği gibi horlama için de doktorunuza danışmalısınız.

Tedavileri var. Huzursuz bacak sendromu orta derecede egzersiz ve yatma zamanında gevşeme teknikleriyle iyileştirilebilir ya da ilaç gerekebilir. Gene doktorunuzla konuşun.

Butler, aynı zamanda uyku ilaçlarından söz ediyor ve uykusuzluğun altındaki nedenleri hedeflemediği için onların yalnızca kısa süreli olarak kullanılması gerektiği konusunda uyarıyor. Ve ilaç alırken asla alkol kullanmayın, ölümcül bir bileşim olabilir.

Üçüncü bölümün en ilginç kısmı uyku hakkında bilinenlerin ve yaşamımızın üçte birini neden uykuda geçirdiğimizin kısa bir gözden geçirimi. Şu ana kadar, çoğunlukla varsayımda bulunuluyor ve çok fazla da kanıtlanmamış teori var, diyor, Dr. Butler.

REM (rapid eye movement (hızlı göz hareketi) uykusu olasılıkla uzak fakat bağlantılı anıların işlendiği ve depolandığı… zaman olabilir. REM uykusu beynin, aşırı yüklenmiş bir bilgisayar gibi, kendisini yeniden düzenlediği bir zaman da olabilir.

“Diğer bir teori düşünmeyi gerçekleştirdiğimiz beynin dış tabakası korteksin zaman zaman tam bir dinlenmeye gereksinim duyduğu ve uykunun bunu sağladığı yolundadır. Rüyalar da olasılıkla stresi yönetmede, ruhsal durumu idare etmede ve hayal gücünü çalıştırmada rol oynar.

“Tersine, Aşama 4’ün onarıcı, bedenimizin enerji depoladığı, sinir sisteminin geri kazanım yaptığı ve beynin kendini biyokimyasal olarak ikmal ettiği, bir zaman olduğu düşünülür. Genç insanlarda uyku büyüme ve gelişim için yoğun bir zamandır. Belki beden de bütün olarak bir enerji depolama zamanına gereksinim duyuyor. “

Ana nokta iyi bir sağlık durumunu sürdürmek için insomnianın ihmal edilmemesi gerektiğidir. Bırakmayın. Doktorunuzla tartışın. Ve,

Uykunuzu bozan alışkanlık ve durumları değiştirerek uyku için kendinizi hazırlayın.
Yatak odanızı dış dünyanın heyecanlarından kaçtığınız bir cennete çevirerek uyku için bir ortam hazırlayın.

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld