Dizlerinizdeki yükü azaltmak istiyor musunuz? Lastik terlikler giyin. Rush Üniversitesi Tıp Merkezinin araştırmacıları tarafından yürütülen ve Arthritis Care& Research dergisinde online basılan bir araştırma ayağa giyilen çeşitlerin dizler üzerindeki yükü nasıl etkilediğini -osteoartritin gelişimindeki anahtar faktör- karşılaştırdı. Lastik terlikler ve bazı lastik ayakkabıların dizler üzerinde tabanı daha az esnek destekleyici, dayanıklı ayakkabılardan daha nazik olduğu ortaya çıkardı.

“Geleneksel olarak, ayağa giyilen ayakkabı/terlikler ayak için maksimum destek ve rahatlık sağlayacak şekilde, bacağın kalan kısmı üzerindeki biyomekanik etkilerine pek az dikkat edilerek, üretilir,” diyor, Dr. Najia Shakoor, Rush’da romatolog ve söz konusu araştırmanın birinci yazarı. “Ancak giydiğimiz ayakkabı/terliklerin diz eklemleri üzerinde önemli yükleri var, özellikle yürüyorken.” Yürüme sırasında dizler üzerinde normalden daha ağır yükler osteoartrit yapar, hem bu hastalığın şiddetine hem de onun ilerlemesine eşlik eder.

Shakoor ve meslekdaşları osteoartrit belirtilerine sahip olan 31 hastanın yürüyüşünü Rush Motion Analiz laboratuarında çıplak ayakla ve dört popüler ayakkabı çeşidiyle analiz etti: Dansko clogs (sabo dediklerimiz) genellikle sağlık personeli, ahçılar ve günün büyük kısmında ayakta olmak zorunda olanların giydiği; denge ayakkabıları, rahatlık ve denge için veriliyor; Puma H-sokak ayakkabıları, esnek tabanlı düz spor ayakkabıları ve lastik parmak arası terlikler.

Diz eklemleri üzerindeki yükler ayağa giyilenlere bağlı olarak önemli ölçüde farklılık gösterdi. Cloglar ve denge ayakkabılarının diz eklemleri üzerindeki yükleri düz yürüyüş ayakkabılarından, lastik parmak arası terliklerden ya da çıplak ayakla yürümekten yüzde 15’e kadar fazla. Diz yükü parmak arası lastik terlik giymekle çıplak ayak yürümek arasında hemen hemen aynı.

“Son zamanlarda, ayakkabılara konan dolgulu ortotik parçalar ve diz destekleri osteoartritli hastaların diz eklemlerindeki yükü rahatlatmak için kullanılıyor ve ayağa her gün giyilenler de dikkate alınması gereken bir faktör. Araştırmamızın sonucu farklı ayakkabı/ıterliklerle elde edilen yüzde 11-15 arası yük azalmasının , diz destekleri ve ayakkabıya eklenen parçalarla elde edilen yük azalmasıyla karşılaştırılabilir ölçekte,” diyor  Shakoor.

Shakoor’a göre, ayakkabı/terliklerin birçok bakımdan diz eklemi yükünü etkiliyor. “Topuk yüksekliği bir faktör ve araştırmamızdaki denge ayakkabıları ve clogların, ki her ikisi de yüksek topuklara sahipler, daha fazla diz yükü oluşturuyorlar,” diyor Shakoor. ”Sertlik de bir faktör. “Daha önceki araştırmalarımızda çıplak ayakla yürümenin klasik ayakkabılarla yürümekten daha az yük yüklediğini göstermiştik. Çıplak ayağın esnek hareketliliği mekanik olarak avantaj olabilir. Ayağın yerle temas ettiğindeki doğal bükülebilirliliği olasılıkla dizler üzerine etkisini azaltıyor, sert tabanlı ayakkabıların yarattığı yapay yürüme hareketine göre.”

“Bu araştırmada, düz, bükülebilir ve az ağır lastik terlikler ve yürüme ayakkabıları yalınayak yürürkenki mekaniği taklit ediyor gibi görünüyor,” diyor Shakoor. “Uygun yastık ve destek sağladığına inanılan cloglar ve denge ayakkabıları aslında diz eklemleri üzerindeki yükü arttırıyor, daha düz ve daha bükülebilir az ‘destek’li ayakkabıların tersine.”

Shakoor, bununla birlikte, diz yükünün tek sorun olmadığı konusunda uyarıyor. Bazıları için, özellikle yaşlılar, “lastik terlikler, gevşek yapılı şekillerinden dolayı düşmelere yol açabilir. Bu tür faktörlerin de dikkate alınması gerekir,” diyor.

http://www.thirdage.com/arthritis/the-flip-flop-approach-to-avoiding-knee-pain?page=0,1#ixzz0zQoCTUB2

 

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen