İnternette sörf yapmak yaşlanırken zihinsel yeteneklerinizi korumak için bir yol olabilir.

Araştırmacılar internette arama yapan yaşlı insanların birkaç gün içinde beyin fonksiyonlarının geliştiğini buldu.

“Yaşlı bir beyne yeni teknoloji oyunları öğretebilirsiniz” diyor, California Üniversitesi Neuroscience ve İnsan Davranışları Enstitüsünden psikiyatri profesörü ve “Beyin” adlı kitabın yazarı Dr. Gary Small. İnternette çok az deneyimi olan insanlarla yalnızca bir haftalık bir çalışma yaptıktan sonra özellikle beynin karar veren -düşünen beyin- bölgesinde çok daha büyük genişlikte bir etkinlik oldu, bu anlamlı, çünkü internette araştırma yaparken, pek çok karar vermek durumundasınız, etkileşim bu.” diyor.

Dr. Small, Neuroscience Topluluğunun Chicago’da yapılacak olan yıllık toplantısında sunulması planlanan bu çalışmanın yazarlarından biri.

“İçgüdüsel bu, internette olmak, araştırmak, yeni bilgiler edinmek ve öğrenmek yardımcı olacaktır” diyor, Paul Sanberg South Florida Üniversitesinin Tampa’daki  Yaşlanma ve Beyin Tamir Merkez Direktörü. “İnternette araştırma yapmanın yaşlılar için olan değerini destekliyor”.

Bir çok uzman şimdi zihnin işlek olmasında “kullan ya da kaybet” yaklaşımını savunuyor.

“Yıllar önce, bilişsel etkinliklerde bulunan insanların bulunmayanlardan zihinsel yönden daha iyi işlev yaptıklarını ve daha iyi görüş sahibi olduklarını bulduk” diyor, Richard Lipton, New York’da Albert Einstein Tıp Okulunda nöroloji ve epidemiyoloji profesörü ve Einstein Yaşlanma Çalışmasının direktörü. “Çalışmamıza sık sık çapraz-bulmaca araştırması olarak gönderme yapılır” –bulmaca çözmek, zevk için yazmak, satranç oynamak ve daha geniş bir bilişsel etkinlik yelpazesinde uğraş vermenin bilişsel fonksiyonlarda yaşlanmayla ilgili çöküşe ve ayrıca bunamaya  karşı koruma olduğu anlaşılıyor.

Bu yeni çalışma, kullan ya da kaybet kavramını yirmi birinci yüzyıla taşıyacak.

Araştırma için, 55-78 yaşları arasında, nörobiyolojik yönden  normal 24 erişkinden,  MRI makinasına bağlıyken internette sörf yapmaları istendi. Araştırma başlamadan önce katılımcıların yarısı interneti günlük olarak kullanıyorlardı ve diğer yarısının da internet deneyimi çok azdı.

Bir başlangıç MRI taramasından sonra katılımcılardan gelecek iki hafta boyunca günde bir saat internette arama yapmaları istendi. Sonra daha fazla MRI çekimi için kliniğe döndüler.

“Temel olarak, önceden internet deneyimi olanlar çok daha geniş bir beyin etkinliği gösterdiler” diyor,  Dr. Small.

Ancak, araştırma, internetle yeni tanıştırılanların verilen ev ödevlerini yaptıktan sonra deneyimli olanlara yetiştiğini buldu.

“Bu, oldukça kısa bir zamanda bile bilişsel etkinliklerle uğraşırken beyinin etkinlik patternlerinin  değiştiğinin göstergesidir” diyor, Lipton. Yani, en azından beyin fonksiyonlarını etkileyen bilişsel  uğraşlara izin verebilen mekanizmalar için bir öngörü kazanmaya doğru ilk adım.”

Ancak, Dr. Small interneti kullanma şekliniz konusunda sizi uyarıyor.

“İnternet kullanarak beyninize egzersiz yaptırabilirsiniz, ama bu internetin nasıl kullanıldığına da bağlıdır” diye açıklıyor. “Eğer kumara yakalanırsanız ya da internette alışverişe, bu pek olumlu olmayabilir.”

Web Surf to Save Your Aging Brain

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld