“Altmış yaşındayım. İstatiklere göre, yeni seçimler yapmak, yanlışlarımdan öğrenmek ve kendimi bir kaç kez daha oluşturmak için daha önümde 25 ya da biraz daha fazla yılım olabilir.

60 yeni 40 mı? AARP (Amerikan Emekliler Topluluğu) Magazininin kapağındaki doğal çiçeklerin aydınlattığı bir tarlada yürüyüş yapan cazip, atletik, gümüşi saçları olan bir çift sanki öyleymiş gibi hissettiriyor. “Yaşlı” olduklarına ilişkin tek ipucu beyaz saçları. Fakat resim biraz fazla mükemmel. Ya modeller çelik rengi gölgeli saçlarıyla aslında 40 yaşındalar ya da yüzleri hünerli bir hava pompasıyla bebeklerinkinin ötesinde pürüzsüz hale getirilmiş.

Ancak ben, magazinin parlak kapak sayfasında gözlerimin gördüğüne inanmak istiyorum. Her iki dünyanın en iyilerinin zevkini çıkarma olanağını elde etmek istiyorum. Düşüncem, gençlik dolu cildim, dünyayı saçlarımın erken beyazlamış olduğunu düşünmeye davet ederken, sterlin gümüşü saçlarımı gururla teşhir etmek. 60’ıncı yaş günüm yaklaşırken bir süre sonra kimsenin yaşımdan dolayı şaşırmayacağı acı gerçeğiyle savaşacağım. Nisbeten iyi durumdaysam da yüzümdeki zamanın saldırısıyla savaşmak için Retin-A banyosu yapmak zorundayım.

Bu gerçekle bir kez uzlaştıktan sonra sığlığımın ve utanmaz kibrimin yol açtığı sıkıntıyla terledim. Yaşımdan genç göstermek miydi önceliğim, bu gezegen üstünde 60 yıllık bir deneyimden sonra? Daha geniş bir spiritüellik arayışına ve yaşamı yeniden oluşturmaya odaklanmış olmama karşın henüz yaşlanmaya karşı tavrımda önemli bir etki oluşturamamış olmam nedeniyle üzüntü duymadan edemiyordum.

 

İyi ki,  bir ders yaşadım,….. her günün taze ve heyecanlı ve her yılın olasılık yüklü olduğunu anlatan… Jeannette ve ben bazen kilisede yanyana otururduk ve onun canlılığı ve etrafındaki dünyaya ve insanlara olan gençlik dolu ilgisi beni çarpardı. Yetmişlerinin ortasında ya da daha yaşlı olduğundan kuşkulanır ve kendini güvenle taşıma biçiminden, geniş arkadaş çevresinden, sosyal etkinliklerinden ve arazi tipi arabasını kullanış şeklinden etkilenirdim. Bir sabah kısa bir konuşmayı paylaşırken yaşlanmayla ilgili söylediğim bir şey yüzünden beni payladı. “Sen gençsin!” diye üsteledi ve sonra 86 yaşında olduğunu açıkladı! “

Jean White,   This is What 60 Looks Like, www.more.com

 

 

“Tırtıl tam da dünyasının bittiğini düşündüğünde kelebek olur.”
~ Anonim