Daha Önce Bilmiş Olmayı İstediğim 10 Gerçek

Arkadaşları ve ailesi ona rehberlik etmeye çalıştı. Ancak, o yalnızca yılların zengin deneyimiyle yaşamın gerçeklerini kavradı.

Ender olarak iyi bilgilenmiş olmak iyi kararlara yol açar. Gene de çoğunlukla ne bildiğimize değil kim olduğumuza bağlı olarak kararlar veririz.  Buradaki dersler beni bilen ve seven insanların bana anlatmaya çalıştıkları.  Dolayısıyla, beni dört dilde paylayan akrabalarıma,  bir sevgi meleği gibi bana göz kulak olan İngilizce hocama ve bana sabrı öğreten en iyi arkadaşıma teşekkür ederim. Bu insanlar güvendikleri yollarla beni daha zeki yapmaya çalıştılar.   Eğer ben onları anlamaya istekli ve yetenekli olsaydım onların sözleri beni doğru yola daha çok  (ve çabuk) sokardı. Eğer yapabilseydim, onlar…saydı…

1. Olaylar insanların karakterlerini ortaya koyar; onları belirlemez. Boşanmış ebeveynleri olan herkesin kötü ilişkileri yoktur. Eğer iki insana otobüs çarpsa ve hayat boyu sakat kalsalar biri fena halde içine kapanacak; diğeri sıcak, dışa dönük herkesin birlikte olmak istediği bir insan olacak. Bu, otobüsle ilgili değildir ve kötü bir çocukluk da gerekçe değildir.  Ölene kadar olmak istediğiniz kişi olma şansınız vardır.

2. Yalan söylemek, isteyerek ya da savsaklıkla, kötü bir fikirdir. Beyaz bir yalanla güvenilirliğimi sarsamam, çünkü iyi olmak için yetiştirildim. Ve hiçbir zaman “sizin eve yemeğe geleceğime gözüme bir çatal sokmayı tercih ederim” demek hoş yolunu çözememişimdir. Ama anlamlı bir yalan, sevdiklerinizi önemli şeyler bakımından aldatmayı ve onlara dürüst olmamayı içeren türden, bir zehire benzer. Gerçeği söylemek incitir ama öldürmez. Yalan sevgiyi öldürür.

3. Seks daima size bir yanıt verir, ille de istediğiniz olmasa da. Hayatınızda olmamanız gereken biriyle birkaç kez çok iyi bir cinselliğiniz olabilir.  Eğlenin ve cüzdanınızı ve Blackberry’nizi saklayın. Öte yandan yetişkin bir erkeğin, ne kadar iyi olursa olsun,  onunla ilk beş kez yattığınızda olduğundan çok çok daha iyi olması pek olasılı değildir. Ve size karşı iyi olmayan biriyle yatarsanız bundan da fazlası olacaktır, seks sıradan olduktan çok sonra  zalimliği etkili olur.

4. Pek çok yetenek aktarılabilir. Eğer çocukları ve gençleri nisbeten sakin  yetiştirebilirseniz bir CEO olabilirsiniz. Eğer iyi bir sürücüyseniz bir arabayı sürebilir, uçağı uçurabilir, bir tekneye kaptanlık yapabilirsiniz. Garsonluk yıllarım –yüksek stresli ortamlarda talepkar insanlara kendimi kaybetmeden yiyecek servisi yaparak geçen -benim aynı şekilde iyi bir anne, eş ve ailem için hızlı aşçı olmamı sağladı. Ve eğer sizde öğretme geni varsa her şeyi öğretebilirsiniz. (Bunu gerçek olarak söylüyorum, bütün yapmanız gereken öğrencilerinizden bir ders ilerde olmak. Latince ve Yunanca, cebir- öğretebilirsiniz!

5. Moda solar; tarz sonsuzdur. Yalnızca yırtılmış jeanler,  var-yok bir üst ve bir fötr şapka giymek zorunda değilsiniz, belki  giymemelisiniz de. Modanın amacı eğlenceli olan bir şeyden  kısa bir süre için zevk almaktır. Tarzın amacı bir şeye sahip olmaktır ister bir kılıf, ister ince yüksek topuklu bir ayakkabı, ister sarkık bir jean ve eşinizin gömleği- ömür boyu sürmelidir. Bütün yapmanız gereken bakmayı hak ettiğiniz, sizin için en iyi olduğunu hissettiğiniz şeyi düşünmek ve onu nasıl yapacağınızı anlamak için zaman harcamaktır. Bilmiyor musunuz?Tarzına hayran olduğunuz bir hanım bulun ve ondan bir tavsiye isteyin.

6. Sevgiyi kandıramazsınız. Hissettiğiniz şey aşk değilse sürdürüyor olduğunuz bu durumunun iyi bitmesi mümkün değildir.  Can attığınız şey eğer güvenlik/kullanılabilir bir gelir/çocuk bakımı ama yatakta yanınızda yatan adam değilse doğru şeyi yapın. Bir insanı zaman içinde özellikle de zor koşullar yoluyla sevmeyi öğrenmenin mümkün olduğu doğrudur. Ancak siz ikiniz de aşkın ortaya çıkacağı umuduyla, yaşlanıncaya ve bütün fırtınalar geçinceye kadar bekleme konusunda anlaşmadıkça daha geç olacağına bir an önce bırakın.

7. Ortalama yok olmaz. Bazı insanlar yaşlanınca daha iyi görünür, bazıları görünmez. Bazıları yumuşar, bazıları sertleşir. Ortalama huy değişme eğiliminde değildir. Sizi küçük düşüren aşağılayan,  başkalarıylayken hor görerek konuşan kimse kimse olasılıkla yıllarca bu şekilde gidecektir. İlk kez olduğunda not alın. İkinci kez ceketinizi alın ve gidin.

8. Kimse mükemmel değildir. Mükemmel olmadığımı biliyordum; yalnızca aşık olduğum kişiler için de bunun geçerli olduğunu bilmiyordum. Sevginizin öznesi daima dev ve çeşitli yanlışlara sahip hale döner. Akıllıca olan şey hatasız birini değil (bu nedenle Elizabeth Taylor sekiz kez evlendi), fakat güçlü ve zayıf yönlerinin karışımı sizi çeken birini aramaktır (bu nedenle Elizabeth Taylor Richard Burton’la iki kez evlendi).

9. Yardım isteyin. Reddedilmeniz mümkündür. Hatta incinmiş ve açığa çıkmış hissetmeniz daha da olasıdır. Gene de isteyin, özellikle de kendiniz yardımsever türdenseniz. Yardım teklif etmeyi seven ve almaktan nefret eden bizler diğer insanları cömert ve nazik olma fırsatından yoksun bırakıyoruz, ayrıca kendimizi de karşılıklı bağımlılık gerçeğine karşı köreltiyoruz. Pembe seksi pantolonlar giymez ve yakışıyormuş gibi  de yapmazdınız. Yardıma gereksiniminiz yokmuş gibi davranmayın.

10. Amaçlayın ama çok da çalışın. İstediğinizi görememek özellikle de ona sahip değilseniz kolaydır.  İsteği uzaklaştırmanın ve istek kendiliğinden yok olmuş gibi yapmanın daha az iş olduğunu biliyorum. Ancak, ödülünüzün ne olduğunu bilmek önemlidir, çünkü kim olduğunuzun bir parçasıdır. İster ekonomik istikrar, ister iki çocuk, ister bir şiir koleksiyonu ya da mutlu bir evlilik olsun Winston Churchill’in öğüdünü tutun ve asla vazgeçmeyin. Asla vazgeçmeyin. Asla vazgeçmeyin.

Amy Bloom

http://www.realsimple.com/work-life/life-strategies/truths-i-wish-id-known-sooner-00000000025614/index.html

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair