Güneş Koruyucular:  Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 10 Şey

Sonunda yaz geldi, hepimiz hafta sonu sahil yolculukları ve dışarıda barbekü partileri için hızlandık. Güneşin altında hepsi bir eğlence ama yanıncaya dek.

Güneşin ultraviyole ışınları yalnızca kırmızı acı veren yanıklara yol açmaz güneşe korunmadan çıkmak cildimizi erken yaşlandırır ve melanoma gibi cilt kanseri geliştirme olasılığımızı arttırır. Amerikan Kanser Topluluğuna göre her yıl iki milyonun üstünde cilt kanseri tanısı konuyor –çoğu çok fazla güneş altında kalmaktan.

Bol bol güneş koruyucu kullanma koşuluyla gene güneş ışığından keyif alabilirsiniz. İşte size bu yaz cildinizi doğru şekilde korumaya yardım edecek güneş koruyucuları satın almak, kullanmak ve tekrar uygulamak için yapmanız ve yapmamanız gereken 10 şey. Ayrıca, ABD’de bu yıl uygulanacak  yeni  güneş koruyucu yönetmeliğinin ayrıntılarını  de ekledik.

‘SPF’ Ne Demek Bilin

“SPF” (Sun Protection  Factor’un baş harfleri)  güneş koruma faktörü demektir. Güneş koruyucunuzun şişesindeki sayı güneşte yanmadan ne kadar süre kalacağınızı söyler. Örneğin, eğer normalde yanmaya 10 dakika için başlarsanız ve SPF 2 güneş koruyucu kullanırsınız, yanmaya başlamadan önce güneşte yalnızca 20 dakikanız var demektir, Amerikan Dermatoloji Akademisine göre. Bununla birlikte, diğer faktörleri de dikkate almak zorundasınız: yanmak için daha az zaman kalmanız, güneş koruyucunun etkisinin azalması ve güneşe maruz kalacağınız saat  (11.00-14.00 en yüksek zamanı). FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) şimdi golf topu miktarında güneş koruyucu kullanmanızı ve her iki saatte bir de tekrarlamanızı öneriyor.

Ve şunu da aklınızda tutmalısınız ki SPF’nin güneşin ne oranda bloke edildiğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Örneğin, SPF 70 ışınların yüzde 70’inden korunuyorsunuz anlamına gelmez.

Uygundur Damgasını Arayın

Kasaya gitmeden önce seçtiğiniz güneş koruyunun Amerikan Dermatoloji Akademisinin ve/ya da Cilt Kanseri Vakfının mührünü taşıdığından emin olun. Bu her iki kurum da tehlikeli UVA ve UVB’ ye karşı geniş yelpazeli koruma sağlayan güneş koruyucularına onay verir.  FDA bu yakınlarda ürünlerin geniş yelpazeli korumasının etkinliğini değerlendirmek için yeni bir protokol geliştirdiğini duyurdu. Dolayısıyla, 2012 yazından başlayarak yalnızca 15 ya da daha yüksek SPF’ li  ve ayrıca kanıtlanmış geniş yelpazeli korumalı güneş koruyucular  cilt kanserine ve erken yaşlanma belirtilerine karşı korumaya yardımcıdır, diye etiketlenebilecek.

En Azından SPF 15 ya da 30 Kullanın

Plajda olmasanız bile, yılın her gününde en azından SPF 15 kullanmanız önemlidir. Eğer uzun zaman dışarıda kalma planınız varsa daha fazla koruma için SPF 30 kullanın. Daha bu ay FDA, SPF2- SPF 14 arasındaki korumalı ürünlerin gelecek yıla kadar etiketlerinde  cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağlamadıkları uyarısının bulunacağını  söyledi.

SPF 50’nin Üzerindeki Koruyucuları Dert Etmeyin

FDA’ya göre 50’den daha yüksek SPF iddiasındaki güneş koruyucuların cildinizi zararlı ışınlardan korumada daha iyi iş yaptıklarının bilimsel bir kanıtı yok. Ayrıca, SPF 100 kullanmak yanmayacağınız konusunda sizi biraz aşırı güvenli yapar ve gerektiğinde koruyucu sürmeyi daha az tekrarlamanıza yol açar.

‘Sugeçirmez’ e Aldanmayın

Güneş koruyucunun yalnızca  ‘sugeçirmez’ ya da ‘suyadirençli’ etiketi, yüzmeden sonra  tamamen temiz olduğunuz anlamına gelmez. Bu formüllerin etkisi yoğun olarak terlediğinizde, suda çok zaman geçirdiğinizde ya da havluyla kurulandığınızda azalacaktır. Bu güneş koruyucularını tekrar uygulamak da önemlidir. Gerçekte, bu yıl yeni duyurulan yönetmelik uyarınca ‘sugeçirmez’ ya da ‘tergeçirmez’ terimlerine 2012’yle başlayarak izin verilmeyecek ve ‘suyadirençli’ ürünler ne kadar süreyle etkin olduklarını belirtmek zorunda olacak.

Pahallı Markalara Para Harcamayın

Dr. Jennifer Ashton’a göre -CBS News tıp muhabiri- eczanelerde ve süpermarketlerde satılan güneş koruyucular  iyidir. Target Up & Up Lotio  SPF 30 (4.54 dolar) ve Banana Boat Performance Continuous Spray 30 (5.99 dolar) cildinizi daha pahalı markaların koruduğu kadar iyi korur.

Dışarıya Çıkmadan Uygulayın

Dr. Doris Day’e göre -MD, Amerikan Dermatoloji Topluluğu üyesi ve ‘ Yüz Gerdirmeyi Unut’ kitabının yazarı-  dışarıya çıkmadan en az 15-30 dakika önce güneş koruyucuyu uygulamak en iyisidir. Bu cildinizin güneş koruyucuyu tamamen emmesini sağlar

Hiçbir Noktayı Atlamayın!

Kuşkusuz güneş koruyucuyu yüzünüze, kollarınıza, bacaklarınıza ve karnınıza uygulamanız son derece önemli. Ayaklarınızı, ellerinizi, boynunuzu ve kulaklarınızı da unutmayın. Bu alanlar yalnızca yaşlanmanın etkilerini göstermede hızlı değil,  aynı zamanda melonoma da yatkındır.

Sırtınız gibi gibi ulaşılması güç yerler için birinin yardımını alın. Dudaklarınızı yanmadan korumak için SPF’li dudak nemlendiricisi kullanın. Ve hoş bir güneş şapkasına yatırım yapın, başınızı korumak için.

Bulutlu Bile Olsa Uygulayın

Yalnızca güneşin gizlenmiş olması sizin yanmayacağınız anlamına gelmez. Gri bir günde bile güneşin ultraviyole ışınlarının yüzde 80 kadarı gene de bulutlardan geçebiliyor.  Dolayısıyla bol bol sürün!

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin

Evet, güneş koruyucuların bir raf ömrü var. Yaklaşık üç yıldan sonra elinizdekileri fırlatıp atın, cildinizin uygun şekilde korunması için taze içerikli olduklarından emin olduklarınızı stoklayın. Ancak, yeterince güneş koruyucu kullanıyorsanız, nasıl olsa çok uzun bir süre bir şişeyi kullanmazsınız!

http://www.thirdage.com/skin/everything-you-should-know-about-sunscreen

 

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken