Pek çok şeyde olduğu gibi, iş boyun ağrısına geldiğinde, küçük bir önlem belki de büyük bir çareyi gereksiz kılar. Boyun ağrısının bazı nedenlerinin, yaşa bağlı aşınma ve hırpalanmaların, kontrolümüzde olmadığı doğru. Öte yandan, riskinizi en aza indirmek için yapabileceğiniz çok şey var. Başlanacak ilk yer nasıl uyuduğunuza ve onun boynunuza olabilecek etkilerine bakmak.

En iyi pozisyonu almak

İki uyku pozisyonu boyun için en kolayıdır: yan ve sırt üstü. Eğer yan yatıyorsanız boynunuzun doğal kıvrımını desteklemek için yuvarlak ve başın rahat etmesi için daha yassı kısımı olan bir  yastık seçin. Bu daha yassı ve daha yumuşak bir yastığın kılıfına küçük bir boyun rulosu koyarak ya da baş çukuru olan boyun destekli yapılmış özel bir yastık kullanarak elde edilebilir. İşte yan ve sırt üstü yatanlar için ek ipuçları:

  1. Kuştüyü yastık kullanmaya gayret edin, bu boynun şeklini kolaylıkla rahatlatır. Ancak, kuştüyü yastıklar zamanla bozulacaktır ve yaklaşık her yıl değiştirilmesi gerekir.
  2. Diğer bir seçenek başın ve boynun konturunu rahatlatan ”hafıza köpüklü”  (memory foam)geleneksel şekilli yastıktır. Bazı boyun yastıkları da hafıza köpüklüdür. Hafıza köpüğü yastık üreticileri bu yastıkların uygun omurga yatışını beslediğini iddia ediyor.
  3. Bütün gece boynu bükük tutan ve sabah boyun  ağrısı ve tutulmasına yol açan çok yüksek ve sert bir yastıktan kaçının.
  4. Eğer yan yatıyorsanız boyun kısmınızda başınızda olduğundan daha yüksek olan bir yastık kullanarak omurganızı düz tutun.
  5. Bir uçak, tren ya da arabada gidiyorsanız ya da yalnızca TV izlemek için bir yere yaslanmışsanız  at nalı şeklindeki bir yastık boynunuzu destekleyebilir ve uyuklarsanız başınızın bir yana düşmesini engeller. Bununla birlikte, eğer yastık boynun altında çok genişse başınızı öne doğru zorlayacaktır.

Yüzükoyun yatmak omurganızı zorlar, çünkü sırtınız kemer yapar ve boynunuz yana döner. Tercih edilen uyku pozisyonları genellikle yaşamın başlarında yerleşir ve değiştirmek zordur,  bunların yanı sıra genellikle yattığımız pozisyonda da uyanmayız. Gene de gece uykusuna iyi desteklenmiş sağlıklı bir pozisyonda sırt üstü ya da yan yatarak başlamaya çalışmayı denemeye değer.

Uyku pozisyonunun ötesinde

Araştırmalar boyun ve omuz ağrıları dahil kas-iskelet ağrılarında yalnız uyku pozisyonunun değil uykunun kendisinin de rolü olduğunu öneriyor. 2008’deki bir araştırmada araştırmacılar uyku sorunları olan ve olmayan sağlıklı 4140 kadın ve erkekte kas-iskelet ağrılarını karşılaştırdı.  Uyku sorunları uyumada güçlük, uykuda kalmada sorun, sabahları erken kalkmak ve onarıcı olmayan uykuyu kapsıyordu. Bu dört kategorinin en azından üçünde ortadan-ciddiye kadar sorun rapor eden insanların hiç uyku sorunu belitmeyen ya da az uyku sorunu rapor eden insanlardan bir yıl kadar sonra kronik kas-iskelet ağrısı geliştirmelerinin çok olası olduğunu buldu. Bir olasılı açıklama,  uyku bozukluklarının uyku sırasında doğal olarak gerçekleşen kas rahatlamasına ve iyileşmesine engel olduğudur.  Ek olarak ağrının, uykuyu bozan ağrı ve ağrıya katkıda bulunan uyku sorunları çevrimine katkıda bulunarak uykuyu bozduğu da iyi saptanmıştır.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/say-good-night-to-neck-pain?

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee