Harvard

Zihni odaklamayı öğrenmek sürekli hareket halinde olan yaşamlarımızın baskı ve streslerine karşı güçlü bir panzehir olabilir. Andan  ana deneyimlediklerinize dikkat verme yeteneğine – geçmişle ilgili düşüncelere ya da gelecek endişelerine sürüklenmeksizin ya da olan biten konusundaki düşüncelere yakalanmaksızın-  farkındalık deniyor.

Temel farkındalık meditasyon egzersizini öğrenmek ve uygulamak kolaydır.

1. Sırtı dik olan bir sandalyede ya da yerde bağdaş kurmuş olarak oturun.

2. Solumanızın bir yönüne odaklanın, havanın burnunuzdan girişine ve ağzınızdan çıkışına ya da soluk alıp verdikçe karnınızın şişip inmesine gibi.

3. Bir kez konsantrasyonunuzu böyle daraltınca odağınızı genişletmeye başlayın. Seslerin, duyumların ve fikirlerin farkında olun.

4. Her bir düşünce ya da duyumu iyi ya da kötü olarak yargılamadan dikkate alın ve benimseyin. Eğer zihniniz hızlanırsa odağınızı tekrar nefesinize getirin. Sonra farkındalığınızı tekrar genişletin.

Farkındalık meditasyonunun etkisi dozuyla ilişkilidir. Ne kadar çok yaparsanız genellikle o kadar çok yararlanırsınız.

Anda kalma ve yaşama tamamen katılmanıza daha rahat uygulanabilecek bir yaklaşım yardımcı olabilir: Farkındalık pratiği yapmak için her hangi bir işi ya da anı seçebilirsiniz, ister yemek yerken olsun, ister duş alırken, yürürken, partnerinize dokunurken ya da bir çocukla oynarken. Şöyle:

 Dikkatinizi bedeninizdeki duyumlara vererek başlayın.

 Havanın karnınızın altına gitmesine izin verecek şekilde burnunuzdan soluk alın. Karnınızın tamamen şişmesini sağlayın. Sonra    ağzınızdan soluk verin. Havayı her içe alıp verişe dikkatinizi verin.

 Elinizdeki işte yavaş ve  tam kafa yorarak  ilerleyin.

 Duyularınızı tam olarak katın. Her bir görüntüye, dokunuşa ve sese dikkat edin ki her duyumun tadını çıkarabilesiniz.

  Dikkatinizin yaptığınız işten uzaklaştığını fark ederseniz onu usulca  anın duyumuna geri getirin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/ways-to-become-mindful

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü