yaşlı modası2008’den bu yana kadın modasındaki büyük değişiklik kolların yok olması ve bunun için doğrudan First Lady Michelle Obama’yı suçluyorum ben. Medya onun kollarının üst kısmına bayılır bayılmaz giysi tasarlayanlar kolları sepetlediler.

O kadar ki kışlık üst giyimlerde bile kolları kaldırmalarına şaşırdım.

Herhangi bir televizyona, haber programına, özellikle de ana kanallara bakın kadın ankorların, uzmanların ve raportörlerin  her biri, bilirsiniz saçları uygun olanların hepsi, her çıkışlarında kolsuzlar. Yaz ya da kış. Gündüz ya da gece.

50 ya da 60 yaşlarına doğru sarkma eğilimindeki üst kollarını ortaya çıkarmak isteyen pek çok yaşlı kadın yok ama modacılar bize aldırmıyor ve bizim seçeneğimiz yok. Başka giysiler yok.

Şimdi yazlık giysi alma dönemi – gelecek yıl giymek için almanın iyi bir zamanı- ama katalog yığınlarını inceledikçe aslında insan bedenini kapatacak şeylerden çok transparan bluzler hatta transparan pantolonlar görüyorum.

Bu arada, transparan için edebi kelam,“gauze”.  Belki de daha genç hanımlar bile toplumda çıplak görünmek istemedikleri için ellerinde fazlasıyla kalmış.

Birkaç istisna dışında, daha iri bedenlere hitap eden Coldwater Creek gibi perakendeciler bile dahil, pantolonlarda geçmişte olduğundan daha az esnek bel var.

2008’de bu konuyu yazdığımda, “Benim durumumda bir pantolon kalçalarıma uyduğunda beli kapanmaz çünkü benim ve diğer pek çok yaşlı kadının beli çok önceleri  kalça genişliğine ulaşmıştır,” demişim.

Şimdi çok kilo kaybettim, sorun tersine döndü. Her ne kadar belim hiçbir zaman 25 yaşımda olduğu gibi ince olmayacaksa da eğer bir pantolonun bel kısmı rahatça uyarsa kalça kenarlarında başka bir pantolon için yeterince parça kalıyor.

Sanırım belki bizim gibi insanlar için farklı bir beden ölçme mekanizması olmalı. Kalça bel oranını ölçen bir şey.

Bluzlerde ve üstlerde ise  insanın boynunun 6 cm altında uzanan kayık yakalara aşıklar. Biz yaşlandıkça bu bölgede biraz etli olmayan çok kadın yok ve bu da benim göstermek istediğim bir şey değil.

Ve dik yakalı kazaklar bir yana soğuk havalar için üretilmiş çok sayıda  süveter  kayık yaka ve  yakalı olarak tasarlandı. Bütün modacılar ılık iklimlerde mi yaşıyorlar da  boyunlarımızın çevresinde daha sıcacık bir şey istediğimizi algılayamıyorlar?

Son zamanlarda, kış süveterlerini erkek departmanlarından satın alıyorum. Boyun kısımları insan boyunlarının olduğu yerde bulunuyor, kadın süveterlerinden çok daha hoş duruyor ve ince ve bedene sıkı oturan bir şekilde örülmemişler.

Yaşlı bedene uyan bir takım bulmak hemen hemen olanaksız. Tasarımcılar yalnızca büyük bedenler için fazladan kumaş eklemişler farklı oranları dikkate almaksızın öylesine ki omuzlara uyan bir ceketin bel kısmında düğmelenmesi olanaksız. Daha büyük bedenler insanın üst kolunun yarısında olan omuz çizgisiyle sonuçlanıyor, uyan pantolon ve etekler de o zaman torba gibi duruyor.

Tasarımda düşüncesizlik gömleklerde de söz konusu. Bu yakınlardaki kilo kaybıma karşın ben pantolonlarla giymek için “büyük gömlek” denenleri seviyorum ancak bunlar da narin bedenler için oransız (ben 1.60 cm nin tam altındayım).

Çok büyükler, babasının gömleğini giymiş sekiz yaşında çocukmuş gibi görünüyorum. Sorunu görmek kolay (ve düzeltilmeli): giysiler esas olarak 1.70 ve üstündeki modellere göre oranlanıyor ve büyük bedenden küçüğe doğru  yapılmıyor, narinler, kısa bacaklılar ve kısa belliler ihmal ediliyor.

Diğer bir şey: neden belsiz olarak tasarlanmış birkaç giysinin hepsi tamamen şekilsiz? Belsiz elbiselere biraz tarz vermek için kumaşı biçmede ve dikmede sayısız yollar var ama bunu yapmak için hiçbir girişim yok.

Bana büyük beden mağazalarından ya da daha kibar söyleyişle şişman kız mağazalarından alışveriş yapmamı söylemeyin. Buralardaki giysiler de genç bedenler için tasarlanmıştır her ne kadar sıska kızlarınkinden büyük bedenlerse de genç oranlar için tasarlanmışlardır, yaşlı oranları için değil.

Bizim bedenlerimiz yaklaşık olarak menopoza girdiğimiz zamanda kalınlaşmaya başlıyor (çoğumuz için kırklarımız) ve  A.B.D. de 2000 sayımında 45 yaş ve üstünde 52 milyondan daha fazla  kadın var (kadın toplumunun yüzde 37’si) ve şimdi milyonlarca daha fazlası da moda endüstrisinde unutulan kadınlarız.

Yaşlı kadınlara çamur atma yollarından biri de bizim tarz duygumuzun eksik olduğu suçlaması. Bizi suçlamayın. Suçlu bizim bedenimizin 17 yaşındakinden ne kadar farklı olduğu konusuna bir saniye düşünce vermeyen moda endüstrisi.

Yarın sabah benimle bağlantı kurmuş genç bir modacıyla Skype yapacağım. Bana onun dikkate alacağı yorumlarınızı bildirirseniz iyi olmaz mı?

http://www.timegoesby.net/weblog/2013/08/non-existent-elder-fashion.html

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim