Harvard

En sağlıklı insanlar bile bir egzersiz rejimine bağlı kalmayı zor bulur ve eğer artritin yol açtığı eklem ağrısından rahatsızsanız bedeninizi hareket ettirmek belki de düşünmek istediğiniz en son şeydir. Ancak düzenli egzersiz yalnızca eklem fonksiyonunuzu sürdürmenize yardımcı olmaz aynı zamanda da katılığı rahatlatır ve ağrı ve yorgunluğu azaltır.

Eğer artritiniz varsa egzersiz rutininizin üç amacı aklınızda olmalı:

1. Daha iyi bir hareket yelpazesi (gelişmiş eklem hareketliliği ve esnekliği) Hareket yelpazenizi arttırmak için eklemi gidebileceği kadar hareket ettirin ve sonra biraz daha itmeye gayret edin. Bu egzersizler her zaman yapılabilir, ekleminiz ağrılı ve şiş olsa bile, yavaşça yaptığınız sürece.

2. Daha güçlü kaslar (direnç  çalışması yoluyla) Havalı donanım gerekmez. Kas geliştirmek için kendi bedeninizi kullanabilirsiniz.  Örneğin, aşağıda tarif edilen basit egzersiz dizlerinizdeki gerginliğin uyluk kaslarınızı güçlendirerek rahatlamasına yardım eder. Bir sandalyeye oturun. Şimdi öne eğilin ve uyluk kaslarınızın itmesiyle kalkın (kollarınızı yalnızca denge için kullanın). Bir an durun sonra gene geri oturun, uyluk kaslarınızı kullanarak.

3. Daha fazla dayanıklılık. Aerobik egzersiz –yürüme, yüzme ve bisiklete binme gibi- kalbinizi ve ciğerlerinizi güçlendirir ve bu yolla dayanıklılığınızı ve genel sağlığınızı geliştirir. Eklemlerinize dokunmayan etkinliklere bağlı kalın ve jogging gibi yüksek impactlı etkinliklerden kaçının. Eğer alevlenme belirtileriniz varsa dayanıklılık egzersizini yapmadan önce düzelene kadar bekleyin.

4. Daha iyi denge. Denge üzerine çalışmak için basit yollar var. Örneğin, iki ayağınızın üzerinde ağırlığınızla kalkın. Sonra diğer ayak üzerinde dururken bir ayağınızı beş saniye kadar kaldırmaya çalışın. Diğer ayak üzerinde tekrar edin. Zamanla 30 saniyeye kadar çıkın. Yoga ve tai chi de denge için iyidir.

Artrit hayattan zevk almanızı engellemek durumunda değil. Artritle iyi yaşamak için yeni tedaviler ve stratejiler var.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/4-ways-exercise-helps-arthritis

 

 

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen