Önceki rehber herhangi özel bir egzersizi vurgulamıyordu ve öngörülen reçeteler yalnızca bir hasta için dörtten fazla ilaç alımını kontrol ediyordu.

Yeni rehberi geliştiren panelin başkanı, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Mary Tinetti’ye göre egzersiz,  bunu yapabilen herhangi bir yaşlı insan için şart. Tai chi bu konuda olur alıyor çünkü yapılan birçok deneme düşme riskini azaltıyor görünüyor diyor, her ne kadar denge çalışmasının diğer yolları da tam olarak  aynı şeyi yapıyor olsa da.

Greg Fuller Los Angeles Yahudi Evinde tai chi öğretiyor. “ Tai chi’nin temel felsefesi  dengenin her şey olduğudur,” diyor.  Yaşları ortalama 90 civarında olan öğrencileri için en önemli şey tai chi’nin küçük, yavaş, kontrollü hareketleri içermesidir.

“Yeni başlayanlarla oturuyorken kalçanın, göğüsün ve başın aynı hizaya getirilmesi çalışmasına uzun zaman harcıyoruz, ” diyor Fuller. Bu bir kez  başarıldığında,  “ayaktayken güç ve denge bulmak çok daha kolay.”

O zaman bile, pek çok öğrenci yalnızca sandalyenin arkasında ayakta durarak çalışıyor.  “Ulaşabildikleri bir yerde bir sandalye arkasının olması onlara kendine güven ve emniyet duygusu veriyor,” diyor Mr. Fuller. “Düşme olasılığını unutuyor ve hareketlere yoğunlaşıyorlar.”

Güven, düşmeyi önlemede önemlidir, Dr. Tinetti’ye göre, düşme korkusunun kendisi, yaşlı insanları yapmaktan hoşlandıkları etkinlikleri yapmaktan alıkoyar. Ne kadar az yaparlarsa, acı gerçek, sonunda daha da azını yapabilecekler.

Geriatri grupları uzun süredir de yaşlıların aldığı ilaçların gözden geçirilmesini ve olanaklıysa ölçülü olarak geriye çekilmesini öneriyor. Eski rehber yalnızca dörtten fazla ilaç alımına karşı çıkıyordu. Şimdi araştırmacılar bütün yaşlı insanların kullandıkları ilaçlarda düşme riskini arttırabilecek olanları, doktorları gözden geçirmeli, diyor.

“Beyni etkileyen ilaçların – bunlar anti depresanları, uyku ilaçlarını ve endişe  için ilaçları içerir- düşme riskini arttırdığına ilişkin veriler çok güçlü,” diyor Dr. Tinetti. “Bir öneri de var, henüz kanıtlanmamış, bazı narkotikler ve kan basıncı ilaçları da düşme riskini arttırabilir.”

Güncellenmiş rehber müdahele gerektiren bir düşmeyle,  kaza olanı birbirinden ayırıyor. Risk değerlendirmesi almak için önerilen kriterler:

  • Düşmeden endişe eden ya da korkan yaşlı bir insan.
  • Geçmiş yılda iki ya da daha fazla düşme.
  • Hasar oluşturan bir ya da daha çok düşme.
  • Yürürken dengede tekrarlanan güçlük.

http://newoldage.blogs.nytimes.com/2011/02/17/new-advice-on-preventing-falls/

“Neşe ve kahkaha olduktan sonra varsın kırışıklıklar gelsin.”
~ Schakespeare