jogging

Yaşlanan insanların (45’in üstü) jogging, sürat koşusu gibi yüksek impactlı (sıçrama gibi hareketlerin yoğunlukta olduğu yüksek tempolu) egzersizleri sınırlamalarının iyi olacağı iddiasını doğrulayan herhangi bir bilimsel araştırma var mı?

Aslında benim gibi “yaşlı insanlarca” –bu arada, ben “deneyimli” terimini tercih ediyorum- yapılan yüksek  impactlı egzersizler konusundaki son çalışmaların çoğu karşıt sonuca ulaştı, bir çok durumda yüksek impactlı egzersizin orta yaş ve ötesindeki insanlar için yararlı olabileceğini önererek. Örneğin,  30-70 yaş arası insanlar üzerine yapılan ve yeni ufuklar açan bir 2003 araştırması hareketsiz yaşlıların her on yılda maksimum direnç kapasitelerinin yüzde 10’unu kaybederken  koşu  gibi düzenli olarak yoğun ve  yüksek impactlı egzersiz yapan  orta-yaşlı atletlerin 70 yaşına kadar her on yılda kapasitelerinden yalnızca yüzde 5 kaybederek çok daha yavaş bir çöküş gösterdiklerini buldu, herkes için kapasite kaybı artarken.

Ayrıca, yüksek impactlı egzersizin artrit başlangıcını hızlandırdığına ilişkin yaygın inancı destekleyen de az kanıt var. Bir 2013 çalışmasında erişkin koşucular, çoğu 45 yaş ve üstü, olasılıkla en düşük riske sahip  bulundu, yedi yıldan daha uzun zaman kilometrelerce yürüyüş biriktirmiş erişkinler ile benzer yaştaki yürüyüş yapan insanlardan daha az diz osteoartrit ve kalça protezleri var, araştırmanın yazarı koşunun eklem kıkırdağı sağlığını geliştirdiğini ve yaşlanırken onları yağsız tuttuğunu savlıyor. Benzer şekilde jogging ve eklemler konusundaki çalışmaların bir 2006 değerlendirmesi “bu tür fiziksel etkinlik için karşıt belirtileri olmayan sağlıklı insanlarda uzun mesafe koşusunun dizler ve kalçalarda osteoartrit riskini arttırmayacağı ve hatta eklem bozulmasına karşı koruyucu bir etki bile yapabileceği sonucuna vardı.”

Koşu ve benzeri yüksek impactlı etkinliklerin benzer şekilde kemik yoğunluğu konusunda da yararlı etkisi olur, diyor Dr. Michael Joyner – Rochester, Minn., Mayo Clinic’de egzersiz psikoloğu ve kendisi de biri olan yaşlanan atletler, uzmanı. Genelde yaşlı insanların yüksek impactlı etkinliklerden kaçınmaları gerektiği fikri konusunda şüpheci olduğunu söyleyerek devam ediyor. “Yaşa uygun egzersiz modelleri konusundaki endişelerin çoğu yıllar içinde gerçek değil spekülatif çıktı,” diyor, araştırmaları ve kendi kişisel egzersizleri sırasında pek çok deneyimli erişkinin hastalanmadan sokakları arşınladığını gördüğünü ekleyerek.

http://well.blogs.nytimes.com/2014/01/10/ask-well-is-jogging-bad-for-older-people/?src=rechp&_r=1

 

 

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen