artritAğrı olduğunda onu arttıracak şeyler yapmaktan kaçınmak insanın yapısında vardır. Artritli insanlar için kesinlikle durum budur, kalça, diz, bilek ya da diğer eklemler ağrıdığında çoğu egzersizden kaçar. Bu strateji anlamlı görünse de duruma yardım etmekten çok zarar verebilir.

Haftanın pek çok gününde yürüyüşe çıkmak aslında artrit ağrısını rahatlatır ve diğer belirtileri iyileştirir. Kalp, beyin ve bedenin diğer tüm kısımları için iyidir.

Federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezince yürütülen ulusal bir anket artritli insanların yarıdan fazlasının (%53) egzersiz için hiç yürümediğini ve %66’sının dışarıda haftada 90 dakikadan daha az süre adım attığını gösterdi. Yalnızca %23’ü  var olan  etkinlik  önerisini yerine getiriyor –haftada en az 150 dakika yürüyerek …

Yürümenin ötesinde

Yürüme artritli insanlar için iyi bir egzersizdir, ancak tek seçenek değildir. Osteoartritli (osteoartritin en yaygın şekli) insanlar için egzersizin yararları konusundaki bir değerlendirme çalışması güç çalışmasının, su temelli egzersizin ve denge terapisinin ağrıyı azaltmada ve fonksiyonu arttırmada çok yardımcı olduğunu buldu. “Yüzme ya da bisiklete binme kalça ve dizlerinde osteoartrit olan bireyler arasında diğer egzersiz türlerine göre daha iyi tolere edilmektedir,” diyor romatolog Dr. Robert H. Shmerling, Harvard’a bağlı Beth İsrail Deaconess Tıp Merkezinde doçent.

Artritli insanlara yardım etme amaçlı egzersiz programları:

  • Rahatsız eklemdeki hareket yelpazesini arttırma
  • Kasları güçlendirme
  • Dayanıklılık geliştirme
  • Dengeyi arttırma

Güvenilir bir doktor, hemşire ya da fizyoterapistle kendi egzersiz programınızı yaratabilirsiniz. Ya da artrit uzmanlarının geliştirdiği birini deneyebilirsiniz…

Pek çok çeşit artritin yol açtığı yorgunluk, ağrı ya da katılık egzersize bir engel oluşturur ancak bunlar düzenli egzersizle iyileşme eğilimindeki aynı semptomlardır.

Eğer artritiniz varsa ve halen egzersiz yapmıyorsanız, yavaş başlayın. Çevrenizde beş dakikalık bir gezinti yapın, yüzün ya da bir egzersiz bisikletinde çalışın. Her gün yapın ve sonra egzersiz yaptığınız zamanı ya da yoğunluğunu kademeli olarak arttırın ama her ikisini  birden değil.  Kalp ya da başka rahatsızlıklarınız varsa bir egzersiz programına başlamadan önce onu doktorunuzla kontrol edin.

“Eğer egzersiz bu yakınlarda gelişmiş bir ilaç olsaydı satış rekorları kırardı,” diyor Dr. Schmerling. “O mükemmel bir güvenlik profili ve artritli, kalp hastalıklı insanlar ve diğer sağlık sorunlarının uzun ve artan listesi için sayısız yararları var.”

Orijinal yazıdan kısaltılarak çevrilmiştir.

http://www.health.harvard.edu/blog/exercise-is-good-not-bad-for-arthritis

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer