loneViranede ikindi üstü oturmuş denizi seyrediyorum. Her şey uyumlu ve ahenk içerisinde. Ama deniz motorları geçiyor ya da insanlar bir tekneye doluyor, müzik açıyor, denizde dolaşıp,  göbek atıyorlar. Güçlü deniz motorları ile denizi yararak hız yapmanın güzellik neresinde.  Bu kişiler bir yerden bir yere bir şey götürmüyor, yararlı ve gerekli olan bir şey yapmıyor. Sadece zevkleri için bunu yapıyorlar.

Yaz tatili nedeni ile Virankent’e gelenler çoğaldı. Arkadaki evde hafta sonları gelenler şamata yapıyorlar. Hele dört hanım yan yana gelirse hepsi birden konuşuyor. Yanımdaki eve, Karadenizli, kalabalık bir aile geldi. Ben kendi evimde, Viranede, buralar ıssızken daha keyifliydim. Şimdi insanlar geldiler ve buraların tadı kaçtı.

Hep insansız bir dünya hayal etmişimdir… İnsanlar olmasa… Dünya ağacıyla,  böceği ile, çiçeği ile, mahlûkatı ile öylece yaşasa…

İnsan gittiği her yeri kirletiyor, bozuyor. İnsanlar doğanın katili ve dünyanın kanseri.

“Benim bu Virane evde ne işim var? Eşim ve çocuğumla beraber olmam gerekmez mi?” Bu soruları sık sık kendime soruyorum. Ama eşim ve çocuğum buraya gelmiyor.  Bir kere bile gelmediler. Ben onların yanında olunca da benimle iletişim kurmuyorlar. Buraya geliyorum çünkü buranın sakinliğini, dinginliğini seviyorum. Fakat son haftalar çevre giderek kalabalıklaştı,  gürültü ve parazit arttı, buranın eski tadı kalmadı. Ayrıca, özellikle geceleri, burada insanlardan gelebilecek olası tehlikelerle ilgili senaryolar üretip, korkuyorum. Bir de böceklere hala alışamadım. Korktuğum halde niçin buraya geliyorum? Dediğim gibi burasının sevdiğim yanları var. Korkuya gelince o da buraya gelmem için bir neden oluyor. “Korkuyorum gitmeyeyim” diyemiyorum. “Korkuyorum, öyleyse git korkunu yen” diyorum. Kaderde bir viranede yalnız ve korkarak yaşayan bir ihtiyar olmak varmış.

Rumuz: İhtiyar 

Değerli Okuyucular,

Siz ne düşünürsünüz? Yaşlılar konuk yazarımız gibi genellikle insanlardan hoşlanmaz mı? Gürültüden, hızlı spor ya da eğlencelerden hoşlanmaz mı? Yoksa bunlar kişiye ait özellikler mi? Yaşlılar sükûnet ve sakinlik mi istiyor?  Yaşlılar gençlerden hoşlanmaz mı?  

Yaşlanma Sanatı yorumlarınızı bekliyor…

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü