emek

“Altın yıllar” deyimini duyduğunuzda konu karışmaz. Emekliliği konuşursunuz. Gevşeme ve eğlence zamanı. Ömürboyu sıkı çalışma başarısının taçlanması. Seyahat etme, golf oynama, bir hobiye başlama ve torunlar için zaman yaratma zamanı. Çalışma dışında her şeyin zamanı.

Sonsuz tatil olarak anlaşılan bu emeklilik kavramı, aslında, günümüz emeklileri kadar bile yaşlı değil. “Altın yıllar” gerçek deyimi 1959’da Amerika’nın ilk büyük ölçekteki emeklilik topluluğu için bir reklam kampanyasında ileri sürüldü. “55 ve daha iyi” sloganı vatandaşların “aktif bir yaşam tarzını”, ailelerini bırakıp ve Arizona çölünün ortasındaki 2 milyon dolarlık golf tatili gelişimindeki sade evlerin birini satın almayı benimseyip benimsemeyeceklerini görmek için atılan bir yazı-turaydı.

Emekliler İçin Tarihi Bir Şans

Kampanya başarılıydı. İlk hafta sonunda 100.000 kişi Sun City’nin model evlerinde dolaşmak ve çalışma hayatının kısıtlamaları ve sorumluluklarından özgür bir yaşam tarzının olup olamayacağını görmek için geldi. 1950’lerde pek çok yaşlı için emeklilik çöküşün yalnızlık zamanıydı. Sigortadan ekonomik destekleri vardı ancak, iş yerini bıraktıkları anda, yaşamlarında az bir amaca sahip oluyorlardı. Emekliler kendilerini çalışmak için çok yaşlı, ölmek için çok genç görüyorlardı. Aslında ikinci bir çocukluk olarak emeklilik fikrine iki elle sarıldıklarına hiç kuşku yok!

Sun City’nin reklamları yalnızca ulusun ilk başarılı emeklilik toplumunu başlatmadı aynı zamanda tüm endüstriye insanların rüya emekliliklerine ulaşmalarına yardımcı olmak için esin verdi. Emeklilik için ekonomik planlama anahtar bir unsur ve pek çok yıl için emeklilerin emekli maaşı ve kişisel birikimleri onlara sakin bir emeklilik yaşam tarzını sağlamaya yetiyordu.

Yeni Bir Fikir Zamanı

Ancak o zamandan bu yana çok şey değişti. İnsanlar rahat bir aylık için artık aynı şirkette 30 yıl çalışmıyorlar. Aynı zamanda da daha uzun yaşıyoruz. 1950’de ortalama emeklilik yalnızca sekiz yıl sürüyordu. Bugün, kolaylıkla 20 yıl ya da daha uzun sürebilir. Bu yalnızca emeklilerin 20 yılın üzerinde bir emeklilik  zamanında kendilerini desteklemek için değil aynı zamanda “kolayına bakmak” için de uzun, uzun bir zaman.

Sonuç olarak,  emeklilik, sürekli bir tatil,  kavramımız, farklı bir geçiş dönemi yaşıyor. Emekliliğe çalışma hayatlarının sonunda sürekli bir tatil olarak bakmak yerine  günümüz emeklileri ve emeklilik olmak üzere olanlar ona hayatı her zaman istedikleri şekilde yaşamak için ikinci bir şans olarak bakıyorlar. Bu görüş bir hayli seyahati ve gevşek zamanı içeriyor, aynı zamanda da çalışmayı – nihayet tutkularının peşinden gitmeyi, kariyerleri sırasında asla yapamadıkları.

Mesele Yalnızca Para Değil

Pek çok insanın geleneksel emekliliği finanse edemiyor olma gerçeğini basitçe ballandırıyoruz gibi geliyorsa size haydi emeklilikteki çalışmayı çevreleyen söylenti ve motivasyonlar konusunda Merril Lynch’in yaptığı yakın zamanlı bir araştırmaya bakalım. İşte buldukları:

Para Önemli, ancak emeklilikte çalışmak için tek neden değil.  Emekli olmak üzere olan insanlardan emeklilikte para için çalışmayı planladıklarını söyleyenlerle, zihinsel olarak aktif kalmak için çalıştığını söyleyenler aynı oranda.  Emekliler çalışmanın zihinsel yararlarının paradan iki kat önemli olduğunu söyledi.

Çalışan emeklilerin dört ayrı tipi var: Hırslı Başarılılar (% 15) oyunlarında en tepede oldukları gibi hissediyorlar ve çoğu ekonomik olarak emekliliğe hazırsa da basitçesi bunu istemiyorlar. Yardımseverler (% 33) topluma geri vermek istiyorlar,  genelde karsız çalışıyorlar ve parasız çalışan gönüllüler. Yaşam Dengeleyiciler (% 24) çalışmaya temelde sosyal bağlantıları sürdürmek için devam ediyorlar –ancak para da büyük bir yardımcı. Emeklilerin yalnızca % 28’i Parada Kazanmada Ciddi Olanlardır, temelde faturaları ödemek için çalışıyorlar.

Kariyer tutkuları yalnızca genç insanlar için değil. Emeklilerin hemen hemen % 60’ı emekliliği tutkularının peşinden gidebilecekleri, esnek bir programdan keyif alabilecekleri, stresten kaçınabilecekleri ve yeni şeyleri deneyimleyebilecekleri, farklı bir işin ardından gitme şansları olarak görüyorlar. Çalışan emeklilerin ayrıca emekli olmak üzere olanlardan üç kat daha fazla oranda kendi işleri vardır ya da kendileri iş yapmaktadırlar.

Büyük Hayal Gör Ve Motive Kal

Dave, daima insanları emekliliklerinde ne yapmayacakları yerine ne yapmak istedikleri konusunda düşünmeleri için cesaretlendirir. Emeklilikte zenginlik  oluşturmanın amacı kendinizi televizyonun önüne park etmek ya da günlerinizi golf kursunda harcamak değildir. Amaç, tutkunuzu bulmak ve aktif, amaç dolu bir emeklilik yaşamaktır, çalışmanız için size para ödeselerde ödemeselerde.  Onlarca yıl önce bir amaç için aylarca neden  fedakarlık yaptığınızı duygusunu kaybederseniz eğer, emeklilikte hayatınızın nasıl olabileceğini hayal etmek için bir an düşünün. Kendi anladığınız anlamda hayatınızı yaşamak için bu ikinci şansınız, yaşam boyu hayallerinizi gerçekleştirerek.

……..

http://www.daveramsey.com/blog/retirement-revolution-changing-concept

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken