egz

Hiç merak ettiğiniz mi egzersiz yapmayı bıraktığınız andan itibaren ne olur?

Eş yumurta ikizleri üzerinde yapılan ve Medicine & Science in Sports&Exercise’de yayınlanan yeni bir çalışma bunu tam olarak  açığa çıkarıyor ve sonuçlar ürkütücü.

Araştırma kapsamında, Fin araştırmacılar 10 çift eş yumurta ikizini inceledi. Her bir ikiz çifti 30’lu yaşlarındaydı ve aynı ailede yetiştirilmişti. İkiz olduklarından aynı DNA’yı da paylaşıyorlardı. Tek fark yaşamlarının büyük bir bölümünde aynı düzeyde fiziksel etkinlik yapmışlarsa da, ikizin biri son yıllarda iş ya da aile baskısıyla fiziksel etkinliği azaltmıştı; ortalamada aktif ikiz haftada en az iki kez egzersiz yaparken daha az aktif olanı haftada daha az yapıyordu. Araştırma ekibi ikizlerin her birini genel sağlık durumlarını anlamak için bir takım tıbbi testlerden geçirdi.

Sonuçlar ikiz kardeşler arasında büyük farklılıkları ortaya çıkardı. Daha aktif ikizler daha düşük beden yağ oranı(24 e karşı 20.7), daha yüksek direnç düzeyi ve normal insulin duyarlılığı gösterirken, hareketsiz ikizler erken metabolik hastalık belirtisi olan 350 gramdan daha fazla beden yağı, daha kötü direnç ve insülin duyarlılığı gösterdiler. Yalnızca bedenleri değil beyinleri de farklılaşmıştı. Atletik ikizler daha fazla gri maddeye (beynin bilgi işleyen kısmı), özellikle denge ve hareket fonksiyonlarını kontrol eden alanlarda, sahipti.

Araştırma küçüktü ancak sonuç açıktı: Fiziksel etkinliğini bırakmanız beden ve beyin değişikliklerini tetikleyerek  kardiyo fitnesinizi ve gücünüzü bozuyor ve diyabet gibi kronik durumlara neden oluyor, diyor Jordan Metzl, M.D. spor tıbbı doktoru ve The Exercise Cure (Egzersiz Kürü) kitabının yazarı. Az aktif ikizlerin hemen yakın bir zamanda kanepe patatesi oldukları dikkate alındığında bu değişiklikler s sandığınızdan çok daha çabuk olarak hissettirmeden gelirler. “Yalnızca birkaç gün oturmakla kaslar erimeye başlar,” diyor Metzl. Bunu genel fonksiyonlarda organ hasarı ve değişiklikleri izleyecektir.

Ester Crain

https://www.yahoo.com/health/this-is-what-happens-when-you-stop-exercising-113355357618.html

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot