Kış aylarında dışarıda egzersiz yaparken özel önlemler almanız önemlidir.

Soğukta kalpteki arterler büzüşür ve kan basıncı yükselir dolayısıyla  kalp krizi riski artar. Bu özellikle yaşlılar ve kardio-vasküler rahatsızlığı olanlar için geçerlidir. Araştırmalara göre düzenli fiziksel aktiviteye alışık olmayanların ani bir aktiviteye dahil olduklarında ya da kar küremek gibi büyük bir fiziksel uğraşa girdiklerinde kalp krizi geçirmeleri 30 katı kadar daha fazladır. Journal of the American College of Cardiology’deki bir makale kalp krizlerinin yüzde 53’ünün yazdan çok kışın olduğunu yazdı. Güvenliğiniz için bazı ipuçları:

Soğukta egzersiz yaparken hızınızı ayarlayın ve bedeninizi dinleyin. Egzersiz sırasında ya da sonrasında herhangi  normal olmayan ya da açıklanamayan bir belirti hissetiğinizde aktiviteyi durdurun ve hemen tıbbi bir müdahele arayın. Önemli durumlar diğerleri arasında ağrı, nefes yetersizliği, mide bulantısı, cildin mavimsi gri renge dönmesi ve bayılma duygusunu içerir.

Anketlerde Amerikalıların üçte bir kadar çoğunluğu soğuk aylarda kendilerini çok hareketsiz olarak tanımladı. Artan kalp krizi potansiyeline ek olarak, stres kopmaları ve tedonitler kışın hareketsizlikten sonra bıraktıkları yerden tekrar başlamaya çalışan insanlar arasında yaygındır.

Bu riski azaltmak amacıyla düzenli egzersiz yapmak için elinizden geleni yapın, süresi kısa olsa bile. Bir araştırmada, iki yıl boyunca 35-60 yaşları arasında 235 kadın ve erkek izlendi. Bir grup haftada beş güne kadar günde 20-60 dakika dinamik egzersiz yaptı. İkinci grup aktivite düzeyini arabalarını mağaza girişinden uzağa park etmek, asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak ve elleriyle daha fazla iş yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle arttırdı. Araştırmacılar altı ay sonra iki grubun da kolestrol düzeylerinde, kan basınçlarında ve beden yağı oranlarında benzer ve önemli ilerlemeler gösterdiğini buldu.

Kalp krizi uyarı sinyalleri hakkında bilgi sahibi olun ve kendinizde ve başkalarında bunlara duyarlı olun. Kalbinizde sorun olduğunu gösteren en dikkat çekici belirti göğüste ağrı ya da rahatsızlıktır. Belirtiler bir ya da her iki kolda, sırtta, boyunda, çenede ya da midede ağrı ve rahatsızlığı da kapsar. Tuhaf duygular birkaç dakikadan fazla sürebilir ya da uzaklaşır ve tekrar gelebilir. Kalp krizi geçiren hastalar baskı, sıkışma, doluluk ya da ağrı duyguları tanımlıyor. Nefes alamama diğer bir uyarıcı belirti ve her ne kadar göğüs rahatsızlığıyla birlikte gelirse de önce de ortaya çıkabilir. Soğuk terleme, baş dönmesi, sersemlik ve midede rahatsızlık hissetmek de yaygın uyarıcı belirtilerdendir.

İyi bir şekilde sıvı almış olun. Soğukta beden aynen diğer koşullarda yılın diğer aylarındaki gibi terleyerek sıvı tüketir. Pek çok uzman beden ağırlığının yarısı kadar ounce (28.35 gr) sıvı tüketmeyi öneriyor. Bunun çoğu su olmalı, ancak sıvı içeren yiyecek ve meşrubatlar (kafeinsiz olmak koşuluyla) da bu miktara sayılabilir.

Güvenlik ve zihin huzuru bakımından bir egzersiz programına başlamadan önce, eğer son zamanlarda yoksa, bir chek-up yaptırmak akıllıca olur. Amacınız ne olursa olsun kural, güç, direnç ve dayanıklılık geliştirmeye başlamaktır. Çok kısa zamanda çok fazla yapmaktan kaçının.

Marjie Gillam Uluslararası Spor Bilimleri Topluluğu Master sertifikalı kişisel çalıştırıcı ve fitness danışmanıdır.

http://www.thirdage.com/exercise-fitness/winter-exercise-precautions

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot