Aşağıdaki sözlerin hepsi çeşitli moda ve güzellik danışmanlarından doğrudan alıntıdır:

“V-yaka giyin. Dikkati yüzünüze çeker.”

“Boynunuzu açmayın. Kalkık yakalar kullanın. Buruşmuş boyunları kapamak için iyi bir yoldur.”

Büyük göğüslüyseniz asla dik yaka kullanmayın. Dikkati göğüslerinize yöneltir ve sizi daha iri gösterir.”

“Birkaç siyah dik yakalınız olsun. Dik yakalı kazaklar herkesi olduğundan iyi gösterir.”

“Genç düşünün. Farklı olun.”

“Çok genç giyinmeyin. Sizi daha yaşlı gösterir. Trendy olmak sizin için artık cazip değil.”

“Düz renkleri seçin.”

“Çarpıcı, klasik desenleri tercih edin.”

“Bacak en geç yaşlanan uzuvdur. Kısa etekler giyin.”

“Çok kısa etek giymeyin.”

“Saçınızı kesmek zorunda olduğunuzu düşünmeyin.”

“Kısa saçlar daha gür görünür.”

Boyunları kırışan, göğüsleri sarkan, karınları şişkinleşen ve saçları zayıflayan bizlerin üzerinde neyin iyi durduğunu bilen var mı? Aslında dikkati yüzüme çekmeyi istiyor muyum? Kötü günlerde başıma bir çanta koyup, dikkati büyük göğüslerime çekerek daha iyi durumda olurum diye düşünürüm. Son moda trendleri giymenizi yasaklayan ve boynunuzu saklamanızı, göğsünüzü önemsememenizi, saçınızı kesmenizi ve siyah giymenizi söyleyen yeni bir kurallar dizisiyle karşı karşıya kalsanız nasıl fark yaratabilirsiniz? Rahibe hikayelerinin bazı satırlarına garip bir şekilde benzemiyor mu?

Hippi stilli bluğ çağlarından iş dünyasında genç erişkinliğe geçtiğimizden beri en büyük moda kavşağımızda bulunuyoruz. Kafa karıştırıcı ve bazen de rahatsız edici. Kızımın alışveriş merkezinden çok hoş düşük belli bir jean ve sevimli bir dantel iç çamaşırıyla geldiği ve aynı görünüşte olmak için doğruca gençlerin bölümüne koştuğum zamanlardaki gibi moda yanlışları yaptım. Ne yazık ki, bende hiç modern durmadığı gibi “korkunç bir iç çamaşırı içinde külodunun belinin, jeaninin belinin santimetrelerce üstüne çıkmış olduğunu unutmuş yaşlı bir kadın gibi göründü”.

Kızımın ve arkadaşlarının yanında rahatsız oldum ve önemli bir ders aldım: On dört yaşındakinin üzerinde güzel duran 50’sinde olanın üzerinde kesinlikle güzel durmaz.

O halde bedenlerimiz “olgun”luğa geçerken ve yüzlerimiz bizimkilerden çok annelerimizinkine benzerken ne giymemiz gerektiğini nasıl bileceğiz? Temel ögeleri dikkate alın: belli belirsiz feminen görünen bir şekli ümitsizce korumaya çalışıyoruz, klas (kışkırtıcı görünüşler 50’den sonra değersiz) görünmek istiyoruz. İyi noktalarımız sayıca azalıyor ve Glamour magazinlerinde örnek alabileceğimiz Holywood yıldızları azalıyor. Ünlü yıldızlar torunumuz olabilecek kadar gençler ve bedenlerinin o kadar fazla kısmını gösteriyorlar ki giyimleri bize uygun değil. Yalnızca Susan Sarandon, Candice Bergen ve Oprah gibi bir kaçı rol modeli olabilir.

Temel ögelere dönelim:

Bedenimizdeki bir miktar kavisi korumak istiyorsak torba gibi giysilerden kaçınmalıyız. Amaç, tümünü kapatmaksa da gerçek şu ki torba gibi giysiler insanı daha şişman ve şekilsiz gösterir.

Cepsiz ceketler, bedene uygun dikilmiş, oturan ancak göstermemiz gereken girinti ve çıkıntıları ortaya çıkaracak darlıkta olmayan bluzler bize şekil verirler.

Bedene şekil veren iç çamaşırları patladı, tam da zamanında. Spanyx ve diğer birçok iç çamaşırı üreticisi 60’lı yıllarda aslında ihtiyacımız olmadığı halde içine zorla girdiğimiz eski korselerden çok daha rahat ve az belirgin  tam bir vücut şekillendirici koleksiyona sahip.

Eğer bacaklarınız herhangi bir yaşlılık izi gösteriyorsa pantolonlar daha saklayıcıdır ama bacakların büyük bir kısmını gösteren diz boyunda bir etek dikkati bedenin şekilsiz orta kısımdan uzaklaştırır. Klas giysiler, iyi kumaş ve zamana bağlı olmayan modeller dendi: beyaz gömlekler ya da hatta dik yakalı kazakların üzerine süet ceketler giyin (evet, aşırı ağır olduğum halde ben giyiyorum).

İnce desenler basit ve kaba gösterir. Düz renklere, ya da ince çizgililere ya da pöti- kare desenlere bağlı kalın ve zıt renkte bir eşarp ya da takı ekleyin.

Gösterişten vazgeçin. Cok fazla parlak takı, altın ya da ışıltılı herhangi bir şey sizi Las Vegas show günlerinizi bırakamıyormuşsunuz gibi gösterir.

Bir zamanlar gurur duyduğumuz bedenin bu kısımları şekil veren gevşek (torba gibi değil) giysilerle gizlenmelidir. Eğer hala bel çizginiz varsa -annemin felsefesini uygularım – gözlerin takılacağı güzel bir kemer takın.

İstemediğiniz kısımları basit, klasik uzun eteklerle, uzun pantolonlarla ve yüksek yakalarla saklayın.

Giyside, rujda, ojede, allıkta ya da farda dikkat çekici renkler kullanmayın.  Az olan daha hoş ve daha klastır. Saç renginiz dahil herşeyi yumuşak tutun.

Gençlerde moda olan yeni stillere bakmaktan çok hoşlandığım halde iyi giyinmiş “orta yaşlı” bir hanım gördüğümde soluğum kesilir. Candice Bergen kesinlikle şahane, Susan Sarandon da sade, klas ve her zaman tam olarak kendisi gibi görünür.

Biz de bunu yapabiliriz. Doğru rol modellerini kullanın. Sade olun. Sağduyunuzu kullanın. Ve iyi şanslar – 50’yi bir hayli geçtiğimiz halde çekici kalmaya çalıştığımıza göre buna hepimizin ihtiyacı var.

http://www.boomerful.com

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher