sex

Gündemimde başka bir şey vardı ama dün posta kutuma düşen böylesine saçma bir şeyi (soru işaretsiz) kimin iddia ettiğinin peşine düşmekten kendimi alamadım.

Linki izleyerek okudum,

“Yaşlılık sırasında aktif bir cinsel yaşam gençlik dolu bir görüntüyü korumanın ve sürdürmenin anahtarıdır.

İngiliz psikoloğu “Dr. David Weeks’ in yürüttüğü çalışma İngiliz Psikoloji Topluluğuna sunuldu.”

Bu rapor bir tıp haberleri web sitesinden, ancak tam bir sorumsuzlukla, tek bir araştırma referansı bile verilmemiş.

Webi biraz kurcalamam Dr. Weeks’in  (Scotland  Edinburg Kraliyet Hastanesinde yaşlılık psikolojisinin eski başkanı)  makale hakkında kısa bir duyuruyu birkaç gün önce İngiltere, Colchester’da Yaşlı İnsanlar Psikolojisi Fakültesinin yıllık konferansında sunmuş olduğuyla sonuçlandı (fazladan bir bilgi yok.)

Bu işi düzenli olarak yaptığınızda Week’in makalesinin  tam olarak ne kadar genç göstereceğinizi anlamak için Daily Mail’ in verdiği öyküden;

“Dr. Weeks’in araştırması aktif aşk yaşamı olan yaşlı erkek ve kadınların gerçek yaşlarından beş ile yedi yıl daha genç gösterdiklerini gösteriyor.

Araştırma? Ne araştırması? Bulabildiğim en yakın şey Dr. Weeks’in ortak yazarı olduğu 1998’de basılmış Angela Lansbury, Ben Bradlee ve Jack LaLanne gibi bir demet ünlüyle yapılmış söyleşileri kapsayan Süpergenç Olmanın Sırları kitabı. Zamanında Publishers Weekly konu etmiş.

“Kitabın ikinci yarısı okuyucuların süpergenç olmanın katlarına nasıl katılacakları yolunda öğütler sağlıyor. Ancak çok az yeni materyal sunulmuş: bedeninizi ve zihninizi çalıştırın diye öğütlüyor yazarlar; iyi yiyin, stresi azaltın, cinsellikten keyif alın, mutlu olun. Bilimsel değerlendirmede cesur bir girişim yerine, gençlik konusunda bulabilecek bir bilgelik pınarı yok burada.”

The telegraph en azından doktoru biraz daha ciddi seslendiriyor, gene de bir araştırma verilmemiş:

“”Weeks seksin kadın ve erkekleri beş ila yedi yıl arasında daha genç gösteren bir çok sağlık yararları var diyor, bunların içerdikleri: Kalp için iyi olan endorfinin –iyi hissettiren kimyasal- serbest bırakılmasına neden olur, bu da doğal ağrı kesici olarak iş görür ve endişeyi azaltarak uykuya yardım eder: bu etkinkik dolaşımı hızlandırır, bu da kalp için iyidir ve aynı zamanda büyüme hormonunun serbest bırakılmasına yol açar,  bu da cildi daha esnek gösterir.”

Tümü -hep aynı şeyi söyleyen haber raporu (sizin için ayırdığım çok daha fazlası var) dedikler i-kaypak ve hiçbir şeye dayanmayan iyi niyet kokuyor- belirsiz bir konferanstaki anlaşılmaz bir makale, belki 12-14 yıllık bir araştırmaya dayalı olabilir de , olmayabilir de.

Ancak seksin sizi beş-yedi yıl daha genç gösterdiği gibi aptalca bir nosyonu çıkarmak istiyorsanız Weeks’in yaşlılar için daha fazla seks reçetesi belirtilmeye değer ve  psikoloğun konunun meşruiyetini abuk subuk kanıtlanamaz iddiayla sansasyonelleştirerek yok etmesi de kötü bir şey.

İşte benim ne düşündüğüm: Ne Dr. Weeks ne de pek çok başkası seks ve yaşlılar konusunda pek bir şey biliyor ve kuşkuluyum ki pek az doktor hastalarına seks etkinkileri konusunda soru soruyor. Dolayısıyla, Viagra reçeteleri dışında (onların büyük bir kısmı orta yaşlı ya da daha genç insanlar için) yaşlılar ve seks konusunda bir şeyler bilmek için pek bir temel yok.

Ayrıca eşi, partneri ya da yararlılığı ya da anlaşmaları her neyse, bir arkadaşı olan yaşlıların, eğer fiziksel olarak yetkinlerse, yaşamı genç insanların inandığından çok daha fazla götüreceklerini düşünüyorum.  Niye biz yapmayalım, o en iyi duygu ve iki insanın yapacağı en iyi şey.

Bununla birlikte, yalnızca biz yaşlı insanların genç insanlar kadar cinsellik konuşmadığını da düşünüyorum – onlar belki de dünyanın başından beri cinselliği keşfeden ilk kuşak olduklarını düşünüyorlar (bizim de bir zamanlar yaptığımız gibi) ve ne olursa olsun yaşlı insanların cinsel ilişkide olmaları fikri onlara tiksindirici geliyor. Dolayısıyla ağzımızı kapalı tutuyoruz.

Ve işte bir şey daha: Kuşkusuz seksin fiziksel ve fizyolojik yararları var. Onu daima iyi hissettiren bir ilaç ve hem de eğlence olarak bulmuşumdur. Ancak yaşlı bir insanı yedi yıl genç göstermesi? Oh, lütfen.

http://www.timegoesby.net/weblog/2013/07/sex-in-old-age-makes-you-look-younger-.html

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld