carla-bruni_0İtalyan Kadınları: Tarzları Var!

Armani, Missoni, Fendi, Ferragamo, Gucci, Dolce & Gabbana, Missoni, Prada ve Versace’lerin bölgesinden daha yeni döndüm ve bilin bakalım durum ne? Görünür bir logo ya da modacı etiketi yok. Kesinlikle, Roma ve Floransa bütün bu yukarıdaki moda bilgelerinin şık giysi ve aksesuarlarıyla dolu ancak iş sokak stiline gelince … yok. Tatil için oradaydım ama gizli misyonum İtalyan yaşıtlarımın tarzlarını gözden geçirmekti. Tonlarca turist (çoğunlukla Japon, Çinli ve Amerikalı) kaldırımlarda içlerinde talan ettiklerini ilan eden alışveriş çantalarını gururla çekiyor  ancak yerli İtalyan kadınları –50, 60 ve 70 yaşlarında olanlar– çok farklı bir tarz sergiliyordu. Giydikleri kıyafetler çok güzel, doğal, dingin, rafine, lükstü ve “meşhur muhteşem moda” diye bağırmıyordu. Madonna’dan daha fazla Carla Bruni, eğer söylemek gerekirse. Bu kadınlar şıklığın ötesinde, zarafetin ötesindeydi ve ben onların sırlarını çözmeye karar vermiştim. Bir haftalık gözlem ve konuşmalardan sonra işte size gözlemlerim;  gerçek İtalyan stili nasıl elde edilir:

ABARTISIZ PAHALLI GÖRÜNEN NÖTR RENKLERE BAĞLI KALIN, SİYAHA DEĞİL

En tercih edilen gardrop renkleri şaşırtıcı bir şekilde ender olarak siyahı kapsıyor. İtalyan yaşıtlarımın çoğu kahverengi boz, kumru grisi, camel ve mantar renginin hafif sisli gölgelerini karıştırarak giyiniyorlardı. Tepeden tırnağa siyahtan o kadar çok daha çekici görünüyordu ki kıyafetin içine giriyorduk.

KALİTELİ BİR KUMAŞTAN TERZİ İŞİ DİZ BOYU HARİKA BİR PALTO ALIN. Bütün 20lik ve 30luklar Vespa’lar üzerinde motorsiklet ceketleri ve kaz tüyü ceketler içinde ziplenmiş dolaşıyordu. Zarif kalabalık (bizim kızlarımız) şal yakalı ya da ölçülü yakalı düz ve ince kesimli  ya da hafifçe A hatlı ceketler giyiyorlardı. Kumaşı daima bir çeşit mükemmel alpaka, kaşmir ya da en iyi kalite yündü. Etek ve elbiselere ya da dar bilekte kesilmiş pantolonlara (dürüst olmak gerekirse bunlardan az gördüm) tam uygun, vurgulanmamış bir şekilde (50’li filmlerden çıkma gibi) şaşırtıcı olarak seksi görünüyordu.

TERZİ İŞİ DAR ETEKLERLE GİYMEK İÇİN GÜZEL, OTURMUŞ KAŞMİR SÜVETERLERİ TOPLAYIN. Burada katlı ya da sarkık elbiseler pek devam etmiyor. Feminen, kadınsı bir siluet  gençlik dolu, erkek çocuğumsu, sportif olana tercih ediliyor. Bizim kuşağımızdan jean ya da tayt giyen tek bir kadın görmedim. Giydikleri etek yün ya da kaşmir kumaştan güncellenmiş klasik A-hatlı ya da kalem şekilliydi –bazen yürüme kolaylığı için küçük bir pileli- Düz, alçak topuklu özellikle sivri burunlu loferlarla ya da dar botlarla süper görünüyordu. Görünürde ne bir stiletto, ne spor ayakkabı, ne dolgu topuk ne de  platform yoktu! Süveterler  yuvarlak ya da yüksek V boyunlu, dar kesimli ve eteklerin üstünde kemerlenmiş, bazen ceket olarak eklenmiş önü açık bir hırkaylaydı. Rahatlık için zekice bir yol.

GÖZLÜKLERİNİZİN MODERN OLDUĞUNDAN EMİN OLUN. Gözlük mağazaları yeni gözlük almak için daima bizim yaşımızdaki kadınlarla doluydu. Hiçbirinin dev görünür bir logosu ya da bir şekilde markası yoktu. İtalyanlar boynuz, tahta, belirsiz renk ve üstün işçilik arıyorlar. Güzel dizayn edilmiş saplar ya da burun kısmı önemli. En popüler çerçeveler farklı fakat harika –yüzünüz için küçük bir Alfa Romeo gibi. Çok incelikli, çok klas.

ALTIN KULLANIN. Cabocard ya da yarı kıymetli taşlardan yığın halinde bilezik ve küpe yükü. Bu kadınlar “aile tarihi” olan parlak portakal ve yeşil renklerde  oymalı taşlı mühür yüzükler gibi altın mücevher takıyorlardı. Bu mühür kısmı size özel olarak yaptırılabilecek yer.

SAÇINIZI VE MAKYAJINIZI NÖTR VE DOĞAL TUTUN. Her ne kadar İtalya’da kötü boyanmış kırmızı saç gördümse de hiçbiri bizim yaş grubumuz içinde değildi. Bizimkilerde azgın bir gölgeleme ve sarılaştırma ya da belirgin bir kendini bronzlaştırma da yoktu. Genel durum: orta boyda, çene boyun ortası arasında bir yerde, klasik küt kesimli, biraz katlı saçlar, biraz farklı gölge ve eyelinerla yumuşak bir göz makyajı, boyasız dudaklar ve renk için bronzlaştıran bir allık. Ancak hepsi bu! Tırnaklar bakımlı ancak çoğunlukla  boyanmaktan çok cilalı. Kırışıklıklar giyilmiş -harika villaların ya da binaların vintage duvarları gibi- gururla.

http://www.thirdage.com/fashion-personal-style/italian-women-theyve-got-style

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim