Aktivite sağlıklı bir yaşam tarzı için anahtardır. Devamlı olarak yapılan egzersizin sağlığın yararına olduğunu gösteren birçok araştırma yapılıyor. Bu, her yaş grubu için, özellikle de yaşlılar için doğru. Bu kanıtlara karşın çoğumuz “durgun” olmayı seçiyoruz. Bir kitap okumak, bir yürüyüş için dışarıya çıkmayı göze almaktan daha kolaydır. O kitap “zihninizi çalıştırabilir” ama  o yürüyüş daha sağlıklı bir seçimdir.

Hastalarımın çoğu, en zor kısmın başlamak olduğunu iddia eder. Ben onlara ilk adımın, yapmaktan çok zevk alacakları bir egzersiz türü seçmek olduğunu söylerim, yürüme, yüzme, bisiklete binme ya da dans etme olabilir. Sonraki adım, sizinle egzersiz yapacak bir arkadaş bulmaktır. Şart değilse de bir arkadaş motive olmanıza yardım edebilir.  Egzersizinizi seçtikten sonra, bir duvar takvimi bulun ve üzerine kırmızı kalemle egzersiz rutininizi programlayın. Haftada en az üç kez (dört daha iyidir)  ve her seferinde minimum yirmi dakika yaptığınızdan emin olun. Doğru bir “donanıma” sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer egzersiz seçiminiz yürüyüşse iyi destekleyici bir yürüyüş ayakkabınız olduğundan emin olun.

Şimdi başlamaya hazırsınız! Egzersizinize başlamadan önce iyi esneme hareketlerine ihtiyacınız olacak. Özellikle, sporunuza özgü alanlara odaklanın, örneğin, yüzme için kollar ve bacaklara. Esneme hareketleri  için 10-15 dakika iyi bir zamandır. Sporunuza yavaş başlayın ve giderek hızlanın. Egzersizinizi yaparken çok fazla soluk soluğa kalmaksızın arkadaşınızla konuşma yaptığınızdan –ben buna “Konuşma Testi” diyorum- emin olun. Eğer konuşmak için kendinizi çok nefes nefese kalmış hissediyorsanız, hızınızı düşürmeye gereksiniminiz var demektir. Düzenli olarak egzersiz yapmaya bir başlayın dayanıklılığınızın ve hızınızın zamanla artacağını göreceksiniz, fakat daima “Konuşma Test”ine başvurun. Sporunuzu tıpkı başladığınız gibi 10-15 dakika esneme hareketleriyle bitirin. Daha sağlıklı bir yaşam tarzına doğru yol alıyorsunuz bile!

Hatırlayınız ki, yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmak daima iyi bir fikirdir, özellikle de bir sağlık sorununuz varsa.

George Heathcote DC, Activity is a key for a healthy life. www.seniors-connection.com/articles

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair