Boşanma sırf doğası gereği çok fazla yargılama getiren bir konudur. Birçok insan boşanma konusunda çok şey biliyor görünür, özellikle de kendi deneyimlerinden ya da yetiştirilme programlarından. Herhangi bir görüşün, konunun doğrudan karşısında olan birinin fikrini değiştirmesi pek olası değildir. Kendinizi bir ayrılık ya da boşanma sorunu yaşıyorken bulduğunuzda bunu hatırlamak önemlidir.

Aileniz ve arkadaşlarınızın hepsi iyiliğiniz için uğraşır. Krizi geçirirken sizi desteklemek ve yardım etmek ister. Desteklerinin yanı sıra öğütlerini kaçınılmaz olarak görüş ve yargı yükleriyle boyanmış olarak getirirler. Bu kişilerin iyi niyetli önerilerinden etkilenirseniz kendinizi derin bir kafa karışıklığı çıkmazına ya da hatta depresyona girerken bulursunuz.
Kimse sizin ayakkabılarınızla yürümedi ve geçmişinizi deneyimlemedi. Aynı zamanda, çoğu kişinin bir gündemi, dünyayı nasıl görmeleri ya da görmemeleri gerektiği temelinde fikirleri var. Arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz, özellikle sizi sevdikleri için, böyle bir zamanda samimi olarak tarafsız olabilirler mi? Yaşamınıza nasıl devam edeceğinize ilişkin en iyi yaklaşımı sunabilirler mi? Kendi yaşam dramaları ve kızgınlıklarından etkilenmiş mesajları olmaksızın en iyi seçenekleriniz hakkında sağlam öğütler verebilirler mi?
Çoğu durumda yapamazlar. Öğüt kuşatması altında kaldığınızda onları kabul etmekte nazik olun. Dinleyin ve değerini tartın. Sonra da bundan sonra hangi yolu çizeceğinize kendiniz karar verin. Masum çocuklarınızı ve onları şimdi, gelecek aylarda ve gelecek yıllarda en iyi şekilde destekleyecek olan hangi en iyi kararları almanız gerektiğini düşünün. Bu zamanı nasıl hatırlayacaklar? Olgunluk yaşlarına gelmeye başladıklarında sizin tutum ve kararlarınızı anlayacaklar mı? O zaman söyledikleriniz , yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla gereksiz bir şekilde yaralanacaklar mı?
Bu konularda deneyimli profesyonel bir terapist ya da danışman durumunuzla ilgili objektif yaklaşım sunarak sizin için sağlam bir dayanak olabilir. Öğüt ve geri bildirim almak ve hareket yönünüzün ailedeki herkes için en iyisi olup olmadığını görmek için bir gösterge olsun diye böyle bir profesyonelle konuşmak mantıklıdır.
Eğitimli profesyoneller size cesaret ve destek verirlerken nasıl serinkanlı kalınacağını bilirler. Onlar nasıl dinleneceğini, zorluklarınızı ve sizin için var olan olanakları netleştirmek için nasıl soru sorulacağını bilirler. Bir kez karara varınca ve onun sizin ve aileniz için en iyi, en yerinde hareket olduğunu hissedince harekete geçin ve ilerleyin. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden fikir birliği istemeyin. Onun yerine, desteklerini isteyin.
Bu odaklanma ve netleşme zamanıdır. Kendinize, boşanma ve ayrılıkla ilgili stresler sırasında size yardımcı olmak için eğitilmiş olanlara güvenin. Ailenizi ve özellikle çocuklarınızı yıllarca hatta on yıllarca etkileyecek yaşamı değiştiren kararlar veriyorsunuz. Çocuklarınızın duygusal gereksinimlerini birinci sıraya, en önemli şey olarak koyarak “çocuk merkezli” bir boşanma yaratma yönüne meyledin ve geriye baktığınızda bu zamanı iyi duyguyla hatırlamanız çok olasılıdır. Yaşamları elinizde olan insanlar için yapabileceğinizin en iyisini yaptınız.

Rosalind Sedacca

http://www.basilandspice.com/love-and-relationships/92010-divorce-dont-take-advice-from-friends-relatives.html

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan