Mayıs 2012

Milyonlarca kadın cinsel ilişkiden önce,  ilişki sırasında ve sonrasında acı -dyspareunia denen tıbbi bir durum-  deneyimliyor.  Bu yaygın sorun cinsel isteği ve zevki baltalıyor, ilişkiyi geriyor ve kadının yaşam kalitesini bozuyor. Menopoz sonrasındaki kadınlar için  özellikle yaşlanma ve beden imajı konularını düşündürebiliyor.  Pek çok kadın sessizlik içinde bunun rahatsızlığını yaşıyor çünkü ya sıkılıyor ya da bu konularda  özelleşmiş bir doktor bulamıyor. Harvard Women’s Health Watch’un Mayıs sayısı dyspareunia’nın nasıl tedavi edilebileceğini anlatıyor ve kadınlara gereksinim duydukları bu yardımı almalarında rehberlik ediyor.

Acı verici ilişkinin olasılı pek çok nedeni var;  hormonal değişimler, tıbbi ve sinirsel durumları, cilt hastalıkları ve endişe ve depresyon gibi duygusal sorunlar. Çoğu zaman bunların birkaçı birden iş başındadır.  Menopozda östrojen üretimindeki azalma nedeniyle vajinal dokunun incelmesi, kuruluk, yanma ve acıyla sonuçlanır.  Diğer zanlı vestibulodyniadır, vajina etrafında herhangi bir dokunma ya da baskının yol açtığı kronik acı sendromudur. Psikolojik faktörler de işe karışabilir özellikle vaginal bölgeyi korku ya da sakatlıkla ilişkilendiren kadınlarda.

Tedavi genellikle ilaç, diğer terapiler kadar kendi-bakım pratiklerini de içeren çok yönlü bir yaklaşımı gerektirir.  Bunlar dyspaerunia’yı kontrol altına almak için bazı sıklıkla önerilen stratejilerdir:

Düşük-dozlu vaginal östrojen. Bu menopozla ilişkili acı verici vajinal değişimler için temel bir tedavidir.  Vestibulodynianın bazı durumlarında ve vulvar cilt sorunlarında da yardımcı olabilir.  Vaginal östrojenin oral östrojene göre yan etki riskleri daha azdır.

Pelvik taban fizik tedavisi. Bu nisbeten yeni teknik henüz özenli bir araştırma geçirmedi, ancak uzmanlar güvenli ve etkin buluyor. Bir fizik tedavi uzmanı pelvik bölgedeki sıkılaşmış dokuyu gevşetmek ve esnetmek için  masaj ve yumuşak baskılar gibi el teknikleri kullanır. Kadınlar da yaşlanmayla, doğumlarla, hormonal değişimlerle ve bazı fiziksel gerginliklerle zayıflamış olabilen pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olması için egzersizler öğrenir.

Danışma. Bir ilişkide endişe ya da zayıf iletişim acı verici sekse katkıda bulunabilir ve acı veren seks de ilişkiye stres getirir.

Kendi-bakım.  Vulvar cilde dikkatli olun. Yumuşak bir sabunla ya da düz suyla yıkayın, yumuşakça kurutun.  Kabarcıklı banyo ve duş ürünlerinden kaçının. Pamuklu iç çamaşırı kullanın ve sıkı giysilerden kaçının.

http://www.health.harvard.edu/press_releases/painful-sex-after-menopause-is-common-and-treatable

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso