olgun aşkıOlgun Aşkı: 70 Yeni 50 mi?

Regina Dreyer Thomas doğrudan doğruya söylüyor, “Erkek arkadaşım benden altı yaş daha genç ancak ben pek kaplan sayılmam.”

Çift 2006 yılında Regina’nın 30 yıllık sevgili eşi ve ruh ikizinin ölümünden altı ay sonra gittiği bir emekliler topluluğunda karşılaşıyor.

Araştırmalar sonbahar aşklarının pek çok sağlık yararları olduğunu gösteriyor, stresin ve yaşlılıktaki bunama riskinin azalmasına kadar her şeyi sağlayarak. Ancak aşk bu aşamada şiddetli bir tutku ya da aile kurma meselesi değildir. “Aşk & 70+  ve Yalnız Olduğunuzda Başarılı Yaşlanma*” kitabının yazarı Regina şimdiki ilişkisi konusunda “Art ve ben ayrı yaşıyoruz ve evlenmekle ilgilenmiyoruz, yeterince kocam oldu (iki, önceki beraberlik boşanmayla sonuçlandı); onun da yeterince karısı oldu (onlar da iki, ikisi de boşanmayla bitmiş).”

Bu, engeller yoktu anlamına gelmez. Regina açıklıyor, “Oğlumun nasıl tepki vereceğinden endişe ediyordum, torunlarım şöyle dursun. Ancak eğer onaylamazlarsa ya bunu aşarlar ya da aşmazlar diye düşündüm. Eğer 70 i geçmişseniz işiniz geçmiş yaşamlarda kalmak değil, şimdide olmaktır.” Neyse ki ufaklıkların onayını alıyor.

Regina yaşlı takımının yakınlık arzusundan vazgeçtiklerini düşünenleri küçümsüyor. “Birinin kollarına uzanma ve öpme ve önemsenmedir esas olan, ister seksle sonuçlansın, ister sonuçlanmasın. Birinin yüzünüze düşmüş bir saçı kaldırması bile önemli, bu tür şeylere olan gereksinim yaşla solmuyor.

Ancak, bazı yaşlılar gerçekçi olmayan beklentilerden vazgeçmiyor, yazara göre. Öteki yarılarının yapmaları gerektiğine ilişkin uzun listesi olan, hepsi fanteziye dayalı, yaşlı bekarlara rastlıyorum.  Regina  kızıyor, “erkeğin parası olmalı, hasta olmamalı, benden uzun olmak zorunda… Bu insanlar gerçekte birini bulmakla ilgilenmiyorlar.”

Aşka açık olanlar için üç mantıklı  ipucu veriyor.

*Karşılaştırmayın. Anılar harikadır, ancak bu yeni insan sizin eski sevgili eşiniz değil. Ondan o olduğu için zevk alın olmadığı kimse için özlem duymaktansa.

*Sınırlar koyun. Regina ve sevgilisi birbirlerini haftada beş kez görüyor. Banyoyu paylaşarak ya da lavaboda kirli tabakları kimin bıraktığı  ya da kedinin pisliğini kimin temizlemek zorunda olduğu konusunda tartışarak (Art’ın kedisinin en büyük hayranı değil) romantizmi bozmak istemiyorlar. Paralarını birleştirmiyorlar. Eğer biri rahatsızlanırsa diğeri  ana koruyucu olmayacak. “Çocuklarımızda vekaletlerimiz var ve eğer bir servis gereksinmesi olursa bu çocuklara kalmış bir iş.” Bu kurallar sizin kurallarınız olmak durumunda değil, ancak her iki kişinin de benzer bakış açılarına ve amaçlara sahip olması önemlidir.

*Proaktif olun. Regina, “Yaşlılar bana birini aramaya nereden başlamaları gerektiğini bilmediklerini söylüyor” diyor. Bir tartışma grubuna gidin, bir restoranda ilginç olan birinin yakınına oturun. Ana nokta evden dışarı çıkmaktır.”

Yani, hiçbir zaman geç değildir, o şişman bayan şarkı söyleyene kadar bitmeyecek. Ya da Regina’nın daha zarif bir şekilde söylediği gibi “Kendinize tekrar aşık olma özgürlüğü verin!”

*Love & Successful Aging When You’re 70+ and Single,

Sherry Amatenstein, LCSW Terapist, yazar ve spiker

http://www.thirdage.com/love-romance/senior-love-70-is-the-new-50?page=2

 

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair