2005 de Age Wave, HSBC ile birlikte yaşlanma ve emekliliğe ilişkin global tutum araştırmasında işbirliği yaptılar.Şimdiye dek yapılmış en kapsamlı (dört kıta ve on ülkede 11000 kişiyle ) çalışma olan bu ‘yaşlanma ve emekliliğe ilişkin global tutum araştırmasında’ insanları gerçekten ilgilendiren konular -yaşamlarının ileri dönemleri için ümitleri, hayalleri, öncelikleri, amaçları ve korkuları- ve ayrıca, dünyada farklı kuşaktaki insanların yaşamlarının ileri dönemlerine hazırlanma yolları araştırıldı. Anahtar bulgular içinde:

●Yaşamın ileri dönemi için yeni bir vizyon.Geçmişte, insanlar ‘yaşlılığın’ başlangıcını 65. yaş günü, emeklilik ya da emekli aylığı almaya başlamak gibi belirgin bir olayla başlatıyorlardı. ‘Yaşlılık’ şimdi çok daha kişisel ve bireysel bir tanıma sahip: 60 yaşında bir kişi yaşlı olabilirken 85 yaşında bir insan gençlik dolu kalabiliyor.

●Çalışmak ya da çalışmamak? Şaşırtıcı olan şu ki, daha zengin toplumların insanları, parasal nedenlerle olmasa da, emekliliklerinde de çalışmayı sürdürmek isterken, daha az zengin ülkelerin insanları emekliliklerinde çalışmayı bırakmak istiyor.

●Zorunlu emeklilik yaşına global tepki.Araştırma çalışma hayatının yaşa dayalı olarak sınırlandırılmasına olan global bir reddedişi ortaya çıkardı.

●İleri dönemler için hazırlık. Zamanı geldiğinde yaşlılığa hazırlık yapma büyük ölçüde yetersiz, profesyonel tavsiye almak yerine arkadaşlara danışma tercih ediliyor.

●Ailenin rolü değişiyor. Diğer sosyal yapılarla birlikte, giderek daha fazla insan kırsaldan kentsele göçtükçe gelişen dünyada ailenin rolü değişiyor.

Dahası, araştırma farklı ülke ve bölgelerde insanların yaşlılığa ve emekliliğe bakışlarındaki önemli farklılıkları ortaya çıkardı. Örneğin,

●Amerika’lılar yaşamlarının ileri yıllarını bir fırsat, yeni kariyer ve spiritual doyum zamanı olarak görüyor fakat diğer ülkelere göre aile ve sağlığa daha az odaklı.

●İngiliz’ler yaşamın ileri dönemine kendine yetme, özgürlük ve kişisel sorumluluk olarak bakıyor.

●Brezilya’lılar yaşamın ileri dönemine yavaşlama, gevşeme ve aile, akraba ve arkadaşlarla zaman geçirme olarak bakıyor.

●Çin’de, nisbeten genç kuşaklar emekliliğe yeni bir yaşam ve süregelen kariyer için bir fırsat, daha yaşlı kuşaklar ise çalışmayı bırakma ve gevşeme zamanı olarak bakıyor.

●Hint’liler yaşamın ileri dönemine aileleriyle birlikte yaşama ve onlar tarafından bakılma, korunma olarak bakıyor.

www.agewave.com

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen