Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (2)

Dr. Butler’ın, Uzun Ömür Reçetesi kitabının “İlişkilerinizi Besleyin” adlı 2. Bölümünde söylediği gibi “dokunmanın, sarılmanın ve paylaşmanın… değerini küçümsememeliyiz.”

Butler, “esas bağlantılar”,  sevgili birileri ve yakın arkadaşlar dediği kişileri tartışıyor (diğer tür yakın ilişkilerin kitapta daha sonra tartıştığını da not etmeliyim)

“Sevgili biri, bir eş, çocuklarınızdan biri, bir kardeş, bir ebeveyn, ya da bir büyükanne olabilir. Yakın arkadaşlar, güvenilir bir iş arkadaşı ve bir komşu da bu gruba girebilir… “

Siz de üzerinize titreyenlerin  üzerlerine  titremelisiniz. Onlar yaşamamız için bize bir neden veren kişiler.”

Yıllardır yapılan çalışma üstüne çalışma güçlü duygusal bağlantıların yaşlılıkta en iyi (tek olmasa da) sağlık belirtileri olduğunu göstermektedir. Bazı insanların arkadaşlık kurmak ve sürdürmek için doğal yetenekleri olduğunu teslim ederek diğer bazılarımızın da bu konu üzerinde çalışmamız gerektiğininin farkında Dr. Butler,  bu geliştirilebilir bir yetenek.

Arkadaşlığı geliştirecek uzun bir fikir listesi veriyor.  Benim en beğendiklerim kendi sesini biraz fazla dinlemeyi seven bazı insanlara  daha iyi dinlemeyi öğrenmeyi ve diğerlerine konuşmaları için bir şans vermelerini hatırlatanlar. Yeni arkadaşlıklar kurmak için önerileri bilinen şeyler ancak ben yazdıklarından en çok  kendim  hiç bir zaman ifade edemediğim bir şeyle ilgilendim:

Bir arkadaşta ne arzuladığınıza karar verin… Olması gereken nitelikler arasında güven vardır. Öncelik belki de mizah duygunuzu paylaşan bir insandır ya da sinemaya gitmek için okumayı seven biri. İyi arkadaşlar meraklı, yardımsever, sabırlı, yargılamayan ve yararlanmayanlardır… Bir arkadaşta arzuladığınız şeyler olasılıkla o potansiyel arkadaşın sizde görmek isteyecekleriyle çok benzerdir.”

Dr. Butler’la taraf olduğum bir yer:

“Yaşamın talepleri yaşlanma yıllarında azalmaya başladığından duygularımızı, içgörülerimizi ve inançlarımızı paylaştığımız kişilere gereksinimlerimiz artabilir. “

Belki bazıları için doğru ama benim  değil. Tanrı beni çalıştığım yıllar sırasında düzenli ilişki kurduğum çok sayıda insandan korudu. O günlerde hepsine arkadaş dedim. Ancak  onlar – her ne kadar pek çok geceyi çok fazla şaraptan sonra kişisel, profesyonel ve dünya problemlerini çözmekle geçirdikse de-  çoğunlukla tanıdıklardı.

Böyle de olsa, ilişkileri besleme hakkındaki bölümün bu kısmındaki şu satırla hiç kimse aynı fikirde olmamazlık yapamaz: “Arkadaşlar ne kadar önemlidir?” diye soruyor. “Dostluğa paha biçilemez.”

Bununla birlikte, bu bölümün odağı mahrem arkadaşlıklar ve Butler büyük bölümünü yaşlı cinselliğini tartışmaya adıyor ki bu söyleyebildiğim kadarıyla bizim seksle yıkanan kültürümüzde son tabu.  Yaşın ilerlediği yıllarda seksin  popüler kabulunün az oluşu genelde iki kategoriye ayrılabilir: yaşlı insanlar olasılıkla onu yapmıyor ama eğer yapıyorlarsa “eew” (genelde genç komedyenlerden) ve 25 yaşındayken yaptığınız kadar çok yapma konusunda  utandıran müstehcen kitaplardan (genellikle 60 üstü kadınlarca yazılan).

Tersine, Dr. Butler realist:

“Cinsellik dinamiktir; yaşla, sağlıkla, ilişki statüsüyle ve diğer faktörlerle zaman içinde değişir. Bunun hepsi tamamiyle normaldir. Yaşların ilerlediği yıllarda cinsel ilgi ve etkinlikte dereceli bir azalma da yaygındır, ancak belli yaştaki insanların cinselliksiz oldukları doğru değil.

Butler’in yaşlı cinselliğiyle ilgili olumlu tutumu “doğruyu yaptığını”  söylediği Chief Justice Oliver Wendell Holmes hakkında anlattığı bir hikayede hoş bir şekilde özetleniyor.

“Yalnızca 90 yaşına kadar mahkemede hizmet vermedi (uzun ömür ve canlı zihin için üç kez alkış!) ancak Justice Holmes diğer uyarıcılara da açık kaldı. Holmes’un bir seferinde bulunduğu yerden geçen güzel bir kız için söylediği gibi: ‘Oh, tekrar 80 olmak varmış.’

Bu kısımda kadınlar ve erkekler için yaşlanmaya bağlı cinsel işlev yitimi ve bu konuda yapılması gerekenler üzerine, bütün önemli olanlar, doktorunuzla konuşmak dahil,  mükemmel  ve doğrudan bölümler var.

“İlerleyen yılların cinsel yaşamınız üzerine etkisi olabilir. Erkekler için, testesteron üretimi düşme eğilimine girer ve sertleşme sorunları artar; kadınlar için menopoza eşlik eden fizyolojik değişiklikler vajinal kuruluktan istek azalmasına kadar uzanan birçok değişiklikler meydana getirebilir.

“Bununla birlikte, birçok insan için bunların küçük engeller olduğu kanıtlanmıştır ve mahremiyet pratiği – fiziksel ve duygusal temas – birçok yaşlı insan için bir zevk, ödül ve doyum olmaya devam eder.”

Bu konuyu size New York’daki apartman komşum Len’i anlatmadan bırakamam. 10, 15 yıldır dosttuk. Bilgisayara başlamasında yardımcı oldum ve sık sık sıcak yaz akşamlarında yaşlı köpeği ayaklarımızda dinlenirken birlikte oturup uzun sohbetler yaptık.

1998’de bir sabah işe gidiş yolumda köşeye doğru acele ederken, Len, o sırada 85 yaşındaydı ve yıllardır duldu, tam kapısının önündeydi. Hızla geçerken onu selamladım ancak dönmem için bana bağırdı. “Müthiş haberlerim var, sana söylemek zorundayım, Ronni.”

“Evet, Len…” dedim, geri dönerek.

Açıkça heyecanlanmış olarak kolumu yakaladı ve apartmandaki başka herhangi birinin de duyabileceği bir yükseklikte “Viagra işe yarıyor!” dedi.

Daha önce bana asla son birkaç yıl içinde bir kız arkadaşının olduğunu söylememişti ve o sabah onlar hakkında ihtiyacım olandan biraz fazlasını duymuştum. Tabii bu onun için mutlu olmadığım anlamına gelmez.

Butler genç erişkin seksini “acele ve patlayıcı…biyolojik, insiyaki, heyecanlı ve enerjik olarak tanımlıyor. “Genellikle gebe kalmaya yol açar ve bu, seksin ilk dilidir, diyor.

“Bununla birlikte yaşlandıkça, gençlerin, seksin yalnızca atletizm ve üretkenlik meselesi olmadığını anlayamayacağını anlamaya başlarız. Cinselliğin güçlü bir duygusal bileşimi vardır: Fiziksel olduğu kadar duyguların rahatça ifade edilebilişidir. Cinselliğin bu ikinci dilinin daha derin  bir kavrayışına ulaşmamız yaşamda daha geç dönemdedir.

Belki, Dr. Butler ve ölmüş karısı, Myrna Lewis’in diğer kitabı:”Altmıştan sonra Aşk ve Seks” le ilgilenenler olabilir.

The Longevity Prescription of Dr. Robert Butler: Nurture Your Relationships

 

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil