Harvard
Bugünlerde endişe tetikleyen haberlerde bir kısıntı yok: doğal felaketler, ekonomik dertler, politik huzursuzluklar. Yaşamımızda bu arka plandaki streslere ek olarak işten çıkarmalar, hastalıklar, parasal dertler, öfke nöbetleri ve trafik sıkışıklıkları da var ve bu stres dolu durumların sürekli ve kaçınılmaz olduğu açık.

Stres yapıcıların kendileri kadar ciddi olan şey stresin duygusal ve fiziksel sağlığınız üzerindeki  ters etkileri.  Pek çok saygın araştırma stresi kalp hastalıkları ve inmeyle – A.B.D. de sırasıyla 1 ve 3 no.lu ölüm sebebi- ilişkilendiriyor. Stres ayrıca depresyon ve endişe, kronik alt solunum hastalıkları, astım krizleri, romatoid artrit ve gastro-intestinal sorunlar gibi diğer hastalık grubuyla da ilintili.

Stres bütünüyle kötü bir şey değildir. Sizin gerçek ya da hayali bir tehdit algınız stres tepkisini ortaya çıkarır bu da bedeni savaşmaya ya da kaçmaya hazırlar.  Bu ani refleks size hayatta kalımınız için kodlanmıştır. Stres tepkisine teşekkür etmeliyiz çünkü o nedenle hız yapan bir arabanın önünden sıçrayabilir ya da yanan bir evden kaçabilirsiniz. Ancak, stres tepkiniz tekrarlanarak uyarılırsa bedeniniz  gereksiz yere sağlığınızın bozulmasına yol açabilecek aşınma, yıpranma –yüksek kan basıncı gibi- deneyimler.

Ayıracak yalnızca birkaç dakikanız olsa bile aşağıda tanımlanan stres kırıcı öneriler gününüzü daha kolay değilse bile daha sakin geçirmenizi sağlar.

On yaygın stres yapıcının zehirini alın

Bazen yalnızca bir stres kontrol programına girişmeyi düşünmek bile stresli olabilir.  Rotanızda donup kalacağınıza  küçük başlayın ve başarınızın sıcaklığında ısının. Kendinize yaşamınızdaki tek bir stres grubu ya da stres kaynaklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak pratik çözümlere odaklanmak için bir hafta verin. Bir sorunu seçin ve bu önerilerin işinize yarayıp yaramadığını görün.

  1. Sıklıkla  geç? Zaman yönetimi ilkelerini uygulayın.  Önceliklerinizi düşünün (kendiniz için zaman ayırdığınızdan emin olun) ve gereksiz işleri başkalarına verin ya da dışlayın.  Gününüzü planlayın, bölüm bölüm, yazma ya da telefon konuşmaları gibi farklı işler için zaman belirleyerek.  Ulaşım zamanı konusunda fazla iyimserseniz tutarlı bir şekilde kendinize gideceğiniz yerlere ulaşmak için 15 dakika ya da daha fazla zaman verin. Eğer gecikme ayaklarınızın geri geri gitmesinden kaynaklanıyorsa alttaki konuyu düşünün. Örneğin, işe ya da sosyal bir etkinliğe gittikten sonra ne olacağı konusunda mı endişe duyuyorsunuz? Ya da belki çok fazla işi çok kısa zamana sıkıştırmaya çalışıyorsunuz.
  2. Çoğunlukla kızgın ya da sinirli? Algı rahatsızlıklarının  yükünü düşünün.  Bir sorunu büyütüyor musunuz, sonuçlara atlayarak ya da duygusal mantıklar uygulayarak. Durmak, soluk almak, düşünmek ve seçim yapmak için kendinize  için zaman verin.
  3. Bir şeyi yapma konusunda yeteneğinizden emin olmama? O işe yalnız girişmeyin. Eğer sorun işse birlikte çalıştığınız kişi ya da destekleyici patronla konuşun. Bilen bir arkadaşınıza sorun ya da kütüphaneye ya da gereksindiğiniz bilgiyi verebilecek bir kuruma  telefon edin. Gereksindiğiniz beceri ya da yanıtları alabileceğiniz diğer yolları yazın.  CD’lere, kitaplara ya da kurslara dönün örneğin, eğer küçük bir derse gereksiniminiz varsa. Bu da gevşeme tepkileri teknikleri öğrenirken ki gibi iyi işler.
  4. Aşırı yüklenme? En azından zaman alan bir ev işini yardım kiralayarak halledin. Eğer yapabiliyorsanız ev temizleme servisini kiralayın, manav alışverişini internetten yapın, kimin hangi işi yapacağını belirlemek için bir aile toplantısı yapın ya da iş değiş tokuşu yapın ya da çocuklara ev ve bahçedeki işler için para verin. Neyin sizin için en gerekli ve önemli olduğunu ve neyin hemen şu anda geri plana atılabileceğini düşünün.
  5. Stres dindirmeye yeterince zaman yok? Mini-gevşemeleri deneyin.  Ya da kendinize yalnızca bir hafta için programınızı azaltma sözü verin böylece her gün rahatlama tepkisinin uyanışını deneyimlersiniz. Yalnızca elinizdeki bir işe ya da zevke dikkat vermeniz için yavaşlamak stres dindirmenin mükemmel bir yöntemidir.
  6. Dayanılmaz şekilde gergin hissetme? Masaj, sıcak bir banyo, mini-gevşemeler, beden taraması ya da akıllı bir yürüyüş deneyin. Pratikte herhangi bir egzersiz de –sıkı bir yürüyüş, hızlı bir koşu, merdivenleri hızla inip çıkma- yardımcı olur. Düzenli olarak yapın, egzersiz, gevşeme tepkisi teknikleri gibi tansiyonu önler.
  7. Sık sık kötümser hissetme? Kendinize öğrenilmiş iyimserliğin değerini hatırlatın: daha neşeli bir hayat ve oldukça olasılı, daha iyi sağlık. Algı rahatsızlıklarının burnunu sürtmeyi deneyin. Komik filmler kiralayın ve eğlenceli kitaplar okuyun. Kendinizi minnettar hissettirecek sahip olduğunuz şeylerin bir zihinsel listesini oluşturun. Eğer liste çok kısa görünüyorsa, sosyal ağınızı genişletmeyi ve yaşamınıza yaratıcı, üretken ve boş zaman amaçları eklemeyi düşünün.
  8. Başkalarıyla olan anlaşmazlıklardan üzgünsünüz. Gereksinimlerinizi söyleyin ya da doğrudan stresinizi giderin “siz daima” ya da “siz asla” komikliklerinden kaçınarak. “Ben … hissediyorum, sen… ..ınca” deyin. “Gerçekten takdir ederdim, eğer sen… ebilseydin.” “Öncelikleri belirlemek için biraz yardıma ihtiyacım var. Hangisi önce yapılmalı hangisiyle sonra uğraşmalıyım?” Eğer anlaşmazlıklar sizin için önemli bir üzüntü kaynağıysa bir öz-güven eğitimi dersi almayı düşünün.
  9. Bitkin ya da mahvolmuş hissediyorsunuz? Öz-beslenmeye odaklanın. Gevşeme tepkisi teknikleri ya da en azından mini-gevşemeler için zaman yaratın. İyi ve sağlıklı yiyerek bedeninize ve diğer insanları arayarak kalbinize bakın.  Yaratıcı, üretken ve boş zaman etkinliklerini düşünün. Yaşamdaki önceliklerinizi dikkate alın: bu şekilde hissetmeye değer mi ya da sizin için açık başka bir yol var mı? Eğer yardım istiyorsanız hangi türün en iyi olacağını düşünün. İşinizin  istemediğiniz bir kısmı var mı? Onu daha sonraki bir tarihte mi yapmak istersiniz? Belirli uzmanlığı olan birinin size yardım etmesine mi gereksiniminiz var?
  10. Yalnız hissediyorsunuz? Diğer insanlarla bağlantı kurun. Küçük ilişkiler bile –manavda kısa bir konuşma, bir komşuyla etrafınızda olanları paylaşmak, bir meslekdaşa bir soru  – içinizdeki buzu eritmeye yardım eder. Bağlantı kurmak için daha fazla fırsat arama konusunda sizi cesaretlendirebilir  de.  Gönüllü olun. Toplumsal derneklere katılın. Bir tanıdığa kahve teklif edin. Özlediğiniz bir arkadaş ya da akrabaya telefon edin. İlginç bir kurs alın. Sosyal bir fobi, düşük öz-güven ya da depresyon isteğinizi kaçırıyorsa yardım arayın. Zevkleri ve yükleri paylaştığınızda dünya daha nazik, daha olağan dışı bir yerdir.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/10-simple-steps-to-help-destress?

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil