Bir süre önce 40 yıllık evlilikten sonra Al ve Tipper Gore’un  ayrılma haberi patladığında insanlar şaşırdı. “Ama çok uzun zamandır evliydiler” dediler, sanki bu evliliklerini sarsılmaz yaparmış gibi. Ama ilişki sorunları her noktada doğabilir ve evet geç-dönem-ayrılıkları da oluyor.

Çiftlerin olasılı nedenleri –ihanet? yalnızlık? kırılma noktasına kadar toplum baskısı, bizi ilgilendirmez, bu da hikayeyi dayanılmaz yapıyor. Ancak 40 yıldan sonra ayrılma kararları işitilmemiş  şey değil. Uzun süreli evliliklerde boşanma hızı, azsa da, rahatsız edici.

2002’de yürütülen bir Ulusal Amerikan Emekliler Topluluğu (AARP) araştırması 40-79 yaş aralığındaki insanların boşanma hızında bir artış rapor etti. Bu Avusturalya’da yapılan ve yirmi yıldan uzun evlilikler içinde boşanma hızının 1990’da %20 iken 2008’de %28’e çıktığını gösteren bir araştırmayla da doğrulandı.

“Bu kesinlikle bir trend” diyor, her yaştaki boşanmış ve boşanmakta olan kadınlara hafta sonu sığınak hizmeti sunan Twin Cities direktörü Sherry Bronson.

“Son birkaç haftadaki kampları kesinlikle daha uzun evliliklerden oluşuyordu” diyor. “Dün 37 yıldan sonra boşanan bir kadınlaydım. Diğer biri de sığınağa geldi, 65 yaşındaydı ve 20 yaşından beri evliymiş. Siz gerisini hesaplayın.”

Uzun evliliklerden sonra boşanan kadınları destekleyen Barb Greenberg  Gore’ların ayrılmalarının etrafındaki sebepleri tahmin ediyor.  O da 33 yıldan sonra ayrılmış.

“Lanet olsun! İyi insanlardı, kötü bir şey olduğunu sanmıyorum fakat bilinmez. Dışardan her şey iyi görünür.”

Onlarca yıldan sonra boşanma sebepleri çiftlerin dinamikleri kadar karışık. Bazılarının sevgisi bitiyor ya da farklı yönde büyüyorlar,çok genç evlenen Gore’lar için önerildiği gibi. Al Gore 62, Tipper 61 yaşında.

Bazıları ihanet ya da duygusal ve fiziksel tacizden dolayı ayrılıyor. Birçoğu çocuklar büyüyene dek bekliyor; erkeklerin %58’i, kadınların %37’si boşanmalarını çocukların iyiliği için beş yıl geciktirdiğini söylüyor.

Bazı insanlar eşlerinin, tipik olarak kadın tarafının, evliliklerini bitirmesine şaşırıyor. AARP araştırması geç dönem boşanmalarının %66’sının kadınlar tarafından başlatıldığını not ediyor.

“Kadınlar bu ayrılığı kafaya koyduğunda yalnızca farklı bir hayat istediklerine karar veriyor, özellikle olgun yaşlarına ulaşmışlarsa” diyor, Bronson. “Çocuklar gitmiş, kendine soruyor  ‘Ben ne yapıyorum?”. Çalışmayan birçok kadın ayrılıktan sonra ekonomik baskıyla yüzleşiyor, ancak Bronson erkeklerin de kendi şeytanlarıyla yüzleştiğini söylüyor. “benimle bağlantı kuran birçok erkeğin ‘Bizim de buna (sığınak) en az kadınlar kadar ihtiyacımız var.’Aynı şekilde acı içindeler ve desteğe ihtiyaçları var.”

Dave, 55, gibi erkekler var, karısı geçen yıl “Sen dışarı, başkası içeri” demeden önce 31 yıldır evli olan.

Amerikan Nüfus Bürosu istatistikleri çoğu ilk kez boşanmanın sekizinci yıl dolayında olduğunu gösteriyor. Minniapolis aile avukatlarından Brian Sobol boşanan müşterilerinin tipik olarak 10-20 yıllık evliler arasında olduğunu söylüyor ancak 50 yıldan sonra boşanan bir kadını hatırlıyor. “Eski soyadını geri almak istediğini söyledi, kocası yıllarca bir komşusuyla beraber olmuş.”

Genelde, boşanma hızı azaldı, tipik olarak %50 olarak rapor edilenden % 43’e. Bu azalmanın bir kısmı iyi haber, insanlar geç yaşta evleniyor ve beraber devam ediyor. Ancak bazı problemli çiftler bu zor ekonomik durumlarda boşanmayı askıya alıyorlar ve aynı çatı altında yaşamaya zorlanıyorlar, tansiyon bazen dayanılamayacak düzeylere çıksa da.

Ancak en dostça ayrılmalar bile zor durumlarla yüzleşiyor. “ne kadar uzun süredir evliyseniz, o kadar zorlaşıyor” diyor Borchers. Bu ikinizin tarihi.”

Bloomington’dan bir emlakçı olan Bronson aynı fikirde: “boşanmayı isteyen siz olsanız bile daima travmatik. Boşanma yaşamamış bir insan acının derinliğini anlayamaz. Yıllarca hiçbir şey yapmadan acı  çekersiniz.”

“Diğer yarı da mutlu değil, ben habersiz yakalandım” diyor Dave. Boşandıktan sonra fetüs pozisyonda sürünme zorluğuyla mücadele ederek, kendini ailesinin ve arkadaşlarının desteğine almaya zorladı, danışmanlık aldı ve bir hareket planı geliştirdi. Bu yakınlarda “harika spiritüel bir hanımla” çıkmaya başladı ve en iyi 20 yılının hala önünde olduğuna inanıyor.

“Al ve Tipper? Şaşırmadım,” diyor Dave “ben de uzun süren bir evlilik yaşadım ve tahmin edin ne oldu?”

www.thirdage.com/relationship-issues/late-life-divorce

 

 

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld