Öğleden sonraları enerji yükseltmek için tatlı bir şeyler yemeye  can atıyorsanız yalnız değilsiniz. Basit karbonhidratları yemek açlığı doyurmanın hızlı bir yolu olabilirken bedeninize kısa dönemli enerji artışı da sağlar. Bununla birlikte, başlangıçtaki tatlı yeme isteği bitince ani bir düşüş başlar, hem de daha çok yeme isteği kısır döndüsüne  yol açarak…

Tatlı düşkünlüğü  doğaldır.  Duygusal yemenin – stresliyken bir kap dondurma ya da bir parça çikolataya saldırmanızın, bilimsel temeli var.  Karbonhidratlar serotonin –beynin kendimizi iyi hissettiren kimyasalı- serbest bırakılmasını tetikler. Özellikle şeker, aynı zamanda ‘doğal iyi hissetmeyi’ teşvik eden, bizi sakin ve rahatlamış hissettiren endorfini serbest bırakır. Bu kimyasal yararların dezavantajı da insanların kendilerini endişeli, stresli ya da depresif hissettiklerinde daha fazla tatlı yeme eğiliminde olmalarıdır.

Sağlıksız yeme durumlarına düşmekten kaçınmak için aşağıdaki ipuçlarını denemeye çalışın:

Hergün aynı zamanda ya da belirli bir ruh halindeyken en sevdiğiniz tatlıyı yeme alışkanlığından kaçının .  Stresli hissettiğiniz her zaman anında çikolataya uzanmayın –bunu yapmak stresli hissettiğiniz her zaman tatlı yemeye can atmanıza yol açacaktır.

Bazen kendinize ikramda bulunun. Kendinizi arzu ettiğiniz tatlıdan tamamen yoksun bırakmayın. Günlük bir rutin haline getirmeden zaman zaman sevdiğiniz tatlıyı yiyin. Eğer kendinize hiç izin vermezseniz fırsat bulduğunuzda aşırı yersiniz.

Tatlıyı sağlıklı yiyecekle birleştirin. Elmayı karamele ya da muzu çikolataya bandırıp yemeye çalışın.

Doğal olarak tatlı olan yiyecek ve içecekleri yapay olarak tatlandırılan şekerlerin yerine koyun, örneğin, %100 meyve suyu ya da kuru meyvalar. Ananas ve çilek gibi sıradan meyvalar da şeker açlığını doyurmada iyi iş görür.

Yeme isteğinizin  geçmesini bekleyin. Beslenme uzmanları şiddetli isteğin yalnızca birkaç dakika sürdüğünü söylüyor. Beklerseniz geçecektir.  Yürüyüş yaparak, bir arkadaşınızı arayarak ya da dikkatinizi uzaklaştıran başka bir şey yaparak kendinizi meşgul edin.

http://www.thirdage.com/nutrition/tricks-to-tame-a-sweet-tooth

 

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee