Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (7)

Yiyecek konuşmaktan daha zevkli ne olabilir, harika yiyecekler? Tat, doku, aroma, güzellik, ziyafet, aile ve arkadaşlar. Oh, ve beslenme -ki bu Dr. Butler’ınUzun Ömür Reçetesinin 7. Bölümünde konuştuğu konu.

“Bir an bile yaşamın yoksunluk demek olduğunu düşünmedim ve kesinlikle bu kitapta da değil” diye yazıyor, Dr. Butler. “Keyiflerimiz yaşamı yaşamaya değer kılıyor…

“Öte yandan, uzun bir yaşam kısmen yaşamımızı nasıl yaşadığımız konusunda yaptığımız iyi seçimlere bağlı ve yeme zevkimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey daha doğru değil.”

“Kararlar” bu bölümün konusu, ne yiyeceğimizi seçmemiz konusunda sağlıklı kararlar verme kararı.

“Düşünmeyi alışkanlık haline getirin, bireysel ve toplu olarak yediğiniz her yeme kararı hakkında,” diyor, çünkü birçok insan için orta derecede diyet yapmak aşırı kilo kadar insulin düzeyini, kan basıncını, kolestrolü ve trigliseridleri -hepsi de yaşlanma sürecinde önemli faktörler-  de azaltır.

Bu demektir ki daha genç hissetmek ve daha genç göstermek için kendi tarzınızda yiyeceksiniz.”

Herkese uyan tek bir beslenme yaklaşımının olmadığını not ederken Dr. Butler bu bölümü iyi bilgiler ve basit kurallarla dolduruyor:

  • Günlük iyi bir kalori ortalaması kadınlar için 1600; erkekler için 2000’dir.
  • Doymuş yağlar önemli sağlık tehlikelerine yol açar çünkü bizi inmeler ve kalp krizleri için daha büyük bir riske koyar.
  • Bedenimizin işlenmiş şekere gereksinimi yoktur.
  • Alkol alımını kadınlar için günlük bir kadehten, erkekler için iki kadehten azla sınırlayın, çünkü yaşlanan bedenler alkolü  genç olduğumuzdaki zamandan daha yavaş metabolize ediyor.
  • Günde minimum 1.5 -2 lt su için.  Kendimize şunu hatırlatmalıyız ki yaşlı bedenler yeterince susama sinyali göndermezler, böbreklerimiz daha az etkin olarak fonksiyon yapar bunlar hep birlikte bizi susuz kalma riskine sokar.

Dr. Butler yediğimiz yemeğe geldiğinde hepimizin bildiği kuralları vurguluyor ya da bu yaşa gelinceye kadar bilmemiz gerekenleri. Yemeğinize karar verebilirsiniz

Daha az tuz, günlük 1500 mg den daha fazla değil

Daha fazla bakliyat ve yapraklı, koyu yeşil ve turuncu sebzeler

Daha az yağ, özellikle tereyağ ve etteki doymuş yağlar

Daha fazla taze meyva, günde iki ya da daha fazla kap

Günlük olarak önerilen 20 gram tahılın en azından yarısını tam tahıllar oluşturmalı.

Daha az ya da hiç şeker.

Ve genel olarak, daha az yiyin.

Dr. Butler bedenimizin gereksinimi olan tüm vitaminleri aldığımızdan emin olmamız için günlük destek vitamin öneriyor.

Dr. Butler’ın bizim için iyi olan yiyecekler için verdiği birçok seçenek  arasında patatesi çok önermesi ilginç.

“Patates hayranlık uyandıran bir yiyecek. Potasyum, C vitamini ve fiber bakımından çok zengin. Kabuğuyla birlikte tam bir patates sade yendiğinde yalnızca 125 kalori içerir.

Et suyu, tereyağ ve ekşi krema gibi yüksek derecede yağ içerenlere dikkat edin, yoğurt, salsa, fasulye, salatalık, soğan, düşük yağlı peynirler, çökelek peyniri ve yağsız et deneyin.

Yıllarca fırında patates kışları benim akşam yemeğimdi. Onun temel önerilerinin çoğunu denedim ancak benim favorim ev yapımı bir tür mantar yemeği, onu çok miktarda pişirir, iki üç kez yemek için buz dolabında on gün kadar tutarım.

Butler,  ıspanağı fiber, mineral ve anti-oksidan bakımından zengin  “harika yiyecek” olarak dikkate alıyor.  Ne yazık ki, tarım ticareti onların buruşukluklarıyla birlikte tatlarını da aldı. Bu kadar lezzetsiz olan ıspanağı artık pek yemiyorum.

Öte yandan, çok fazla zencefil kullanıyorum – özellikle haftada üç dört kez kahvaltıda içtiğim meyva özleriyle. Butler, zencefilin sağlık özelliklerini, sarımsak için de yaptığı gibi vurguluyor.

Ayrıca fındık fıstık ve balığı da vurguluyor ancak yüksek civa içerikleri nedeniyle uskumru, orkinoz ve kiremit balığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Öğnenilecek – ya da hatırlanacak o kadar çok şey var ki bu bu bölümde, hepsini burada veremem. Ancak, Dr. Butler’in anlattığı bir öykü aydınlatıcı.

Doktoru, bir kadına kolestrolünün 255 olduğunu söyler, 200 olan sağlıklı sınırın çok üstünde… Kolestrol düşüren ilacı almakta gönülsüz olan kadın diyet olarak  önerilen her şeyi mümkün olduğunca yapar. Atmış gün sonra kan kolestrolü 200’ e düşer.

Dr. Butler’in çıkardığı ders, yiyeceğinizi kontrol ederseniz sağlığınızı da kontrol edersiniz.

“Yiyecek alışkanlıklarınızı geliştirmenin tek, en iyi yolu bir şey yemeden önce düşünmektir, çünkü aldığınız her bir yiyecek lokması bir seçimi temsil eder.”

http://www.timegoesby.net/weblog/2010/10/the-longevity-prescription-of-dr-robert-butler-eat-your-way-to-health.html

 

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot