Değişmek 23’ünde kolaydı. Eski erkek arkadaşımdan bıktım? Onunla ilişkiyi bitiririm. Küçük evinizden ya da apartmanınızdan bıktınız? Yarın taşınırsınız. İşinizden bıktınız? Daha iyisi vardır mutlaka. Yoksa da, işsiz kalırım.

58 yaşında yalnızca zor değil, imkansıza yakın. Değişime direneceğimi asla düşünmezdim. Serbest bir ruh, bir çiçek çocuktum. Ama bugün, yaşam tarzıma, işime ve evime, sanki yaşamım onların her birine tamamen oldukları şekilde bağlıymış gibi.

Ancak, değişiklik olmadan macera, büyüme olmaz. Yeni bir egzersiz rutini olmaksızın kayak öğrenmez ya da daha iyi bir fiziksel şekle giremezdik. Harika yeni saç stilimiz ya da makyajımız olmazdı. Kendimizi kötü bir evlilik ya da sıkıcı bir işten kurtaramazdık.

Bildiğim en ilginç kadınlar yaşamlarının geç döneminde risk alanlardır. Okumaya geri dönenler, kendi işlerini kurmak için işlerinden ayrılanlar ya da hep istedikleri kendi başlarına olma rüyalarının peşine düşmek için boşananlar. İlginçler çünkü, cesurlar. Denemeye devam ettikleri, rüyalarının peşinde koştukları ve yaşam tutkularına tutundukları için kahramanlar. Değişim olmadan, arkanızdan, “huysuz”, “sıkıcı”, “tutucu” sözlerini duymaya başlarsınız. Ve ne yazık ki, kimin hakkında konuştuklarını da hemen anlarsınız.

Anais Nin “Yaşam bir oluş sürecidir, geçirdiğimiz aşamaların bir bileşimidir. İnsanların başarısızlıklarının nedeni bir aşamayı seçip orada kalmalarıdır. Bu bir ölüm çeşididir” diyor. Ölmek için çok genciz – kelimenin tam anlamıyla da, mecazi olarak da. Nasıl mesaj göndereceğimizi öğrenmeye gereksinimimiz var. Neden? Çünkü, insanların yaptığı bu, günümüzde, eğer yaşlı değillerse. Saçta, makyajda ve modadaki en son trendleri bilmeye sonra onları bize uygun ama hala havalı bir görünüş haline getirmeye ihtiyacımız var. Lindsay Lohan’ın kim olduğunu bilmeye ihtiyacımız var, önemi olduğundan değil ama ülkemizin kültürünün bir parçası olduğundan.

Sürekli olarak hangi değişimin bizim için uygun olduğunu belirlemeye ve doğru değişimleri yapma korkumuzu yenmeye ihtiyacımız var. Yıldırıcı, korkutucu bir şey. Ancak, uzun vadede kendimiz için yapabileceğimiz en doyurucu şey .

Wellpast50

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld