Baby Boomerlar Yaşlanma Sürecini Yeniden Oluşturuyor

California’daki Mission Oaks Yaşlı Merkezi Carmichael’in direktörü Terri McAdam baby boom kuşağını, en yaşlısı  65 yaşını yeni doldurdu,  neyin motive ettiğini yakından anlamayı kendine iş edindi.

Baby boomerlar seçeneklerinin olmasını istiyor. Etraflarındaki dünyaya bir etkileri olsun istiyor. Fakat her şeyden çok  hemen şimdi, merkezin shuffleboard kortunun yerine modern bir fitness salonu yapılması için kaldırılmasını istiyor.

Shuffleboard oyunu 25 yıl önce, burada yaşlılar arasında çok popülerdi”diyor McAdam. Ve hala onu oynamayı seven birkaç kişi kaldı, dolayısıyla bu onlar için zor bir geçiş. Ancak, zaten o salonda dövüş sanatları da yapılıyor.”

Zumba ve Yoga sınıflarını söylemeye gerek yok ve arasıra hafta içi geceleri yapılan çiftler dansını da.

Boomerlar – 1946- 1964 yılları arasında doğan 77 milyon kadar güçlü, ancak biraz dikkat talep etmekten çekinmeyen savaş sonu kuşağı- yaşlanıyor.

Yaşlı yaşam tarzının da bir devrim geçirmek üzere olduğunu önermek bir abartma olmaz.

Artan gereksinimler ve birçok durumda, ev içinde yardım hizmeti, sabit emeklilik geliri ve güvenilir sağlık hizmetleri fonu için azalan kaynaklar bakımından büyük endişelerin yanı sıra bu ‘gri tsunami’ yaşlanmanın Amerika’da ne anlama geldiği konusunda büyük değişiklikler de getiriyor.

Eskaton’un başkan yardımcısı Lynette Tidwell’in dediği gibi “Bu ifade bir kültür değişimi. Gerçekten böyle.  Ve bazı insanlar kültür şokuna uğrayacak.”

Birkaç gerçeği dikkate alalım:

Önümüzdeki 18 yıl içinde 10.000 baby boomer hergün 65 yaşını dolduracak. 2029’a kadar beş Amerikalıdan biri 65 yaşında ya da daha yaşlı olacak. Ve 2040’a kadar 1.7 milyon California’lı 85 yaşında ya da daha yaşlı olacak.

Araştırmalar boomerların önlerinde ve arkalarında oldukları kuşaklardan daha eğitimli olduklarını ve daha çok kazandıklarını, ayrıca, ebeveynlerinden farklı olarak anlık doyumlarla yetiştiklerini, biriktirmediklerini ve sonuç olarak 60’larının sonuna 70’lerinin başlarına kadar çalışmaya devam etmelerinin olasılı olduğunu gösteriyor. “Paraya gereksinimleri olacak.” Diyor AARP (Amerikan Emekliler Topluluğu) California’dan Christina Clem. “Biliyorum bir yol bulacaklar. Bir yan iş ya da danışmanlık yapmaları daha olasılı. Bu  fikir sürekli kendilerini oluşturma fikri.”

Gene de, bu kuşak büyük bir alım gücüne sahip. Baby boomerlar her yıl 2 trilyon dolar harcıyor.

Genç görünmek için yatırım yapmaya istekliler: Amerikan Plastik Cerrahlar Topluluğu baby boomer kadınların isteğe bağlı yapılan cerrahi müdahelelerin %90’ını oluşturduğunu söylüyor.

Ve granit mutfak tezgahlarını seviyorlar: çocukları büyüyüp evden ayrılmış baby boomerların % 61’i birkaç yıl öncesinde yeni model mutfaklar yaptırdılar, Simmons Ulusal Tüketici Araştırmasına göre.

Açıkçası, yatırımcıların daima gençlik dolu ama yalnızca merdiven çıkarken biraz yardıma gereksim duyduğunu düşünen bir nesil için dolarlarını eşya ve servislere yatırmaları akıllıca olurdu. Ve AARP’a göre, onlar kalp atışını ve uyku kalitesini kontrol eden battaniyeler gibi yaşlanmayla ilgili teknolojik gelişimi kullanıyor.

“Genelde, bu kuşağın insanları sağlıkları konusunda oldukça dikkatli, gençken umursamaz olanlar da dahil,”  diyor UC Davis geriatri uzmanı Michael McCloud. “Sonra, uyuşturucu denediler. Şimdi kalsiyum sitrat vs. kalsiyum fosfat deniyorlar.

“Bir kadın yeni yıl partisinde Fosamax çetelesi tuttuğunu söyledi,” osteoporozu tedavi etmek ve önlemekte kullanılan ilacı kastederek,  diye ekledi.

Baby boomerlar diğer insanlara hizmet etmeyi ve topluma geri vermeyi istiyor, ancak kendi yollarıyla.

“Yaşlılar haftada bir gün masada telefonlara yanıt vermeyi, işlerini yapmayı ve evlerine dönmeyi istiyor,”diyor McAdam. “Baby boomerların bir projeye gereksinimi var. Değerli bir şey yapmayı ve yeteneklerini kullanmayı istiyorlar. Topluma katılmayı istiyorlar.”

Her zaman mümkün değil ama Eskaton araştırması boomerların % 97’sinin  bulunduğu yerde yaşlanmak, emekli topluluklarına gitmek yerine evlerinde kalmak, istediklerini gösteriyor.

İnşaatçılar, dikkat: Baby boomlar evlerini yakında daha büyük kapılı ve ayarlanabilir tezgahlı olarak  yeniden modellemenizi isteyecekler. Bu arada, emekli toplulukları dışardakiler için parayla yardımcı hizmetleri sunmak için genişliyor, diyor Tidwell.

Ve şimdiki olanaklarını en genç boomerların hizmetine sunabilme yolları keşfediyorlar. Kahve içip gazete, dergi okuyabilecekleri ortamlar, salata barları, etnik yiyecekler ve bütün gün yemek ” in”.  Yavan et ve patatesli sabit yemek zamanları “out.”

Doğal olarak, boomerlar arasında süren belirli bir oranda sessiz kuşaksal bir savaş hali var, diğer herkeste olduğu gibi.

Genç insanlar baby boomların bütün iyi işleri kaptığını ve görgülü bir şekilde emekli olmayacaklarını ve yoldan çekilmeyeceklerini düşünüyor.  Ve boomerların ebeveynleri de henüz suffleboard oyununu bırakmaya niyetli değil.

“Bu ilginç bir geçiş,” diyor Tidwell

http://www.thirdage.com/retirement/baby-boomers-aging-process

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher