Bugün 102 yaşında olan Rita Levi Montalcini’nin 100. yaş kutlaması haberi aşağıdaki gibi duyuruldu dünyaya:

AP: İtalyan nörolog ve yaşam boyu senatörü Rita Levi Montalcini, 1986 Tıp Nobel Ödülü sahibi.

ROMA – Rita Levi Montalcini, Nobel ödüllü biliminsanı, Cumartesi günü (18 Nisan) 100 yaşını doldurmak üzere olduğu halde zihninin yirmi yaşında olduğundan daha keskin olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Italya’nın yaşam boyu senatorü olan  Levi Montalcini 100. yaş gününü Çarşamba günü kutluyor. Montalcini Avrupa Beyin Araştırma Enstitüsünün onuruna düzenlediği seremonide konuştu.

1986 Nobel Tıp ödülünü büyüme hücreleri ve organlarını yöneten mekanizmaları keşfettikleri için Amerikalı Stanley Cohen’le birlikte almıştı.

“100 yaşında 20 yaşımdaki durumundan daha üstün bir zihnim var – tecrübelerime tesekkür” –  dedi, büyük bir pastayla tamamlanan partide.

Turin’de doğan Levi Montalcini Benito Mussolini’nin faşist rejimi altındaki 1930’ların anti-yahudi yasalarının onu üniversiteden ayrılmaya zorladığını ve araştırmalarını evinin yatak odasında oluşturduğu derme çatma bir laboratuvarda yaptığını anlattı.

“Özellikle, zor anlardan korkmayın,”  dedi, “En iyiler onlardan gelir.”

“Mussolini’ye aşağı bir ırktan olduğumu söylediği için teşekkür etmeliyim. Bu, bana çalışma zevki edindirdi, ama ne yazık ki, artık üniversitede değildi, bir yatak odasındaydı” dedi.

Ve zarif bir şekilde yapılmış beyaz saçları ve şık denizci mavisi elbisesiyle  bir kadeh şampanyayı  uzun yaşamına kaldırarak içti.

Italian scientist, turning 100, still works. www.yahoo.com 19.4.2009

 

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld